Όταν βλέπετε ταινίες τρόμου ή θρίλερ φαντάζεστε πως είστε εσείς στη θέση αυτού που τον κυνηγάνε με το τσεκούρι και τα χέρια σας ιδρώνουν ενώ η καρδιά σας χτυπάει δυνατά.
Πώς αντιδρά όμως ο εγκέφαλος και τι χημικές αλλαγές πραγματοποιούνται λίγο πριν πεθάνουμε; Σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει η Αμερικανική Ένωση Χημικών.
Δυστυχώς, όπως τονίζει η Αμερικανική Ένωση και δημοσιεύει η Daily Mail, το μυαλό του θύματος δεν σταματά να λειτουργεί τόσο γρήγορα, όσο νομίζουμε.
Σε πρώτη φάση, το θύμα αισθάνεται ένα έντονο αίσθημα φόβου, το οποίο είναι μια εξελικτική αντίδραση που θα σε παροτρύνει να τρέξεις και να ξεφύγεις.
Το αίσθημα αυτό ενδεχομένως να προκαλείται από ένα σύμπλεγμα νευρώνων που παίρνει το σχήμα PVT. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην πίεση, και λειτουργεί ως αισθητήρας σε ψυχολογικές και σωματικές εντάσεις.
Ειδικότερα, ο φόβος προκαλεί αντίδραση και η αντίδραση αυτή είναι που κάνει τα επινεφρίδια να παράγουν αδρεναλίνη.
Αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, οξύνει τις αισθήσεις και προσφέρει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, προκειμένου το θύμα να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει του παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή του. Μερικές φορές, η απειλή είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει τέτοια σύγχυση που να μην αντιδράσουμε καθόλου. Είναι οι στιγμές που νομίζουμε ότι ο εγκέφαλος έχει «παγώσει».
Αν καταφέρετε και απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο, πιθανότατα θα αρχίσετε να ουρλιάζετε.
«Αντιλαμβανόμαστε τις κραυγές σε εντελώς διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου από τη γλώσσα. Σε αντίθεση με το λόγο, οι κραυγές παράγονται από τα αυτιά στην αμυγδαλή, που είναι αποτελεί το «κέντρο έκτακτης ανάγκης» του εγκεφάλου», προσθέτουν οι ερευνητές. Οι κραυγές αποτελούν ως επί το πλείστον ενστικτώδης αντίδραση, που εκδηλώνεται ώστε να προκαλέσει το φόβο και στους άλλους και να τους τρέψει σε φυγή.
Στη δυσάρεστη περίπτωση, που κάποιος καταφέρει να σας τραυματίσει , θα νιώσετε έντονο πόνο, και ο οι νευρώνες θα στείλουν μήνυμα στον εγκέφαλο να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει η ζημιά.
«Σε αυτή την περίπτωση είστε πλέον νεκροί!», καταλήγουν οι επιστήμονες.