Τιμητική διάκριση για τον Δρα Θωμά Παπαχρήστου από την Περιστέρα Βοΐου: Ένας πρωτοπόρος της λιβαδοπονικής επιστήμης
Μια ξεχωριστή στιγμή τιμής και αναγνώρισης έζησε ο Δρ Θωμάς Παπαχρήστου, καταγόμενος από την Περιστέρα Βοΐου, καθώς βραβεύτηκε στο 12ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, στις 7–9 Μαΐου 2025. Η βράβευση ήρθε ως επιστέγασμα μιας επιστημονικής διαδρομής που ξεπερνά τα τέσσερα δεκαετίες στον τομέα της λιβαδοπονίας, με έμφαση στην οικολογία βόσκησης και την αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων.
Ο Δρ Παπαχρήστου υπήρξε επί 25 χρόνια Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ταυτόχρονα διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών, συμβάλλοντας καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη της επιστήμης, όσο και στην εφαρμογή πρακτικών που συνδέουν την έρευνα με την πράξη. Η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία τον τίμησε για τη διαρκή και ποιοτική του συμβολή στη λιβαδοπονική γνώση, στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και στη στήριξη αγροτικών και δασικών πολιτικών.
Η παρουσία του στο επιστημονικό γίγνεσθαι είναι αδιαμφισβήτητη: με περισσότερες από 120 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συλλογικά έργα, ο κ. Παπαχρήστου έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μελέτη και διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων της χώρας μας.
Σε μια λιτή αλλά συγκινητική τελετή, δίπλα του στάθηκε και η σύζυγός του Ελένη, μοιραζόμενη μια στιγμή που επισφραγίζει δεκαετίες προσφοράς, αφοσίωσης και επιστημονικής αριστείας.
Η βράβευση του Θωμά Παπαχρήστου δεν τιμά μόνο τον ίδιο, αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για την ερευνητική κοινότητα της χώρας και για κάθε νέο επιστήμονα που υπηρετεί τη γνώση με ήθος και συνέπεια.