Ενα από τα περίεργα, σε σχέση µε το φρικτό φονικό στη Θεσσαλονίκη, είναι το γεγονός πως δεν ακούσαμε ακόμη τον κ. Κώστα Τσιάρα να ανακοινώνει ότι «αυστηροποιούνται οι ποινές για εγκλήματα οπαδικής φύσεως». Ουδείς γνωρίζει τον λόγο που σιωπά ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μπορεί να άκουσε πως η «θεραπεία» του για κάθε ποινικό πρόβλημα κατάντησε ανέκδοτο. Μπορεί να μην είχε την ευκαιρία να δώσει συνέντευξη σε κάποιο πρωινάδικο της τηλεόρασης, ώστε να έχει βήμα να τις εξαγγείλει. Αν ισχύει το δεύτερο, κακώς οι συνάδελφοι δεν τον έχουν καλέσει. Πολύ κακώς! Λείπει μια νότα ευθυμίας στον βαρύ, λόγω αίματος, δημόσιο διάλογο.
Υπάρχει και μια άλλη, έστω αμυδρή, υποψία. Μπορεί να σκέφτηκε «τι να τις κάνουμε τις βαρύτερες ποινές, όταν δεν καταλογίζονται οι ελαφρότερες;». Ο κατηγορούμενος για το φονικό της Θεσσαλονίκης παραμένει τρία χρόνια υπόδικος για ένα άλλο μαχαίρωμα που δεν κατέληξε σε φονικό επειδή η λάμα χτύπησε λίγα μόνο χιλιοστά μακριά από την αρτηρία. Εχει παραπεμφθεί το 2019 σε δίκη που εκκρεμεί για υπόθεση οπαδικής βίας στο ΟΑΚΑ.
«Δικαστικές πηγές επικαλούνται την πανδημία και τα κλειστά για αρκετούς μήνες δικαστήρια ως αιτία της τεράστιας καθυστέρησης» (Mega, 3.2.2022). Βεβαίως η COVID λειτουργεί σαν τον παπά που βρήκαμε να θάψουμε κάθε παθογένεια της πολιτείας. Και αυτό διότι, πολλά χρόνια τώρα, ακόμη και προ της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει κάθε χρόνο την έκθεση «EU Justice Scoreboard». Σύμφωνα με τους συντάκτες της, «είναι ένα συγκριτικό πληροφοριακό εργαλείο το οποίο έχει ως στόχο να συνδράμει την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη (για) να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των εθνικών τους συστημάτων απονομής δικαιοσύνης». Το 2019, δηλαδή προ πανδημίας, για την επίλυση μιας απλής εμπορικής διαφοράς χρειάζονταν 660 ημέρες. Σε όλους τους δείκτες (ακόμη και στη χρήση ηλεκτρονικών εργαλέιων) η χώρα μας πατώνει· βρίσκεται χαμηλότερα και από τις χώρες του πρώην «υπαρκτού». Μόνη εξαίρεση, η χρηματοδότηση, η οποία είναι μεν χαμηλά, αλλά όγδοη από το τέλος.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σημειώναμε και παλιότερα ότι οι «αυστηροποιήσεις» του κ. Τσιάρα δεν λύνουν, αλλά μεγεθύνουν το βασικό πρόβλημα της Δικαιοσύνης, που είναι η αργοπορία στην απονομή της. Μένει να δούμε αν το φονικό θα ξεκουνήσει την κυβέρνηση και θα ευαισθητοποιήσει τους συνδικαλιστές των δικαστών, οι οποίοι (φυσικά!) αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων.