banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Το Μοναστήρι της Αναλήψεως Κοζάνης (της μακαριστής γερόντισσας Μαγδαληνής, ιδρύτριας αυτού )

1 comment 3 minutes read

  Με πασχαλινή προσφορά

Και η νέα ηγουμένη ονομάζεται Μαγδαληνή , την είχε προετοιμάσει η αείμνηστη Μαγδαληνή να αναλάβει ηγουμένη, με ιερή παρακαταθήκη να συνεχίζει το έργο του μοναστηριού . Την Μεγάλη Εβδομάδα , Μεγάλη Πέμπτη , όπως κάθε χρόνο προσφέρει κόκκινα αυγά σε φορείς και σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Έτσι και φέτος, όπως έχω πληροφορηθεί, προσέφερε αυγά κόκκινα εκτός από τους φτωχούς, αλλά και στο Δήμο Κοζάνης, σε Στρατιωτική μονάδα της Κοζάνης, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, σύμφωνα με τις αρχές του Χριστιανισμού , ταπεινά και με Πασχαλινή αγάπη.

Είναι γνωστή η μεγάλη προσφορά του μοναστηριού στους πάσχοντας συνανθρώπους μας. Όποιος χτυπάει την πόρτα του μοναστηριού δέχεται αμέσως τη βοήθειά του. Αυτό γίνεται για 60 τόσα χρόνια πιστό στις αρχές του Χριστιανισμού, να βοηθείται ο φτωχός, ο πάσχων, ο διπλανός μας χωρίς καμία προβολή, με περίσσια ανθρωπιά και Χριστιανική αγάπη.

Προ μηνός ο Δήμος Κοζάνης ευχαρίστησε το μοναστήρι δημοσιεύουσα στον τοπικό τύπο, ευχαριστήρια επιστολή για την προσφορά του στα συσσίτια του Δήμου.

Να θυμίσω, πέρα από την καθημερινή προσφορά, και δύο μεγάλα γεγονότα που έχει στο ενεργητικό του. Το ένα το 1974 κατά την επιστράτευση εφοδίαζε τις μονάδες των επιστρατευομένων με τρόφιμα , φαγητό, σκηνές, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζονταν, που είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από την Κοζάνη. Το δεύτερο ήταν τη δεκαετία του 1990 τότε ερχότανε από την πρώην σοβιετική ένωση Ρωσοέλληνες πόντιοι την καταγωγή, και πάρα πολλοί από αυτούς έρχονταν κατευθείαν στο μοναστήρι, είχαν πληροφορηθεί για τη φιλοξενία που παρείχε.

Μία Κυριακή, έτυχε να είμαι στο μοναστήρι, και είχε έρθει ένα λεωφορείο που έγραφε για το μοναστήρι της Μαγδαληνής με 60 άτομα και ανήκαν σε 12 οικογένειες από το Ουζμπεκιστάν. Τους τακτοποίησε όλους στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην περιοχή Κρεβατάκια. Αυτή που γράφω ήταν μια περίπτωση , υπάρχουν όμως και πάρα πολλές άλλες, που έμειναν προσωρινά στις εγκαταστάσεις, μέχρι την τακτοποίησή τους και το μοναστήρι έστελνε δάσκαλο που δίδασκε σε όλους Ελληνικά γράμματα και ιστορία.

Και το σπουδαιότερο, έχτισε 55 σπίτια έξω και δίπλα από το μοναστήρι σε δικό του οικόπεδο, και τα παραχώρησε σε οικογένειες Ρωσοελλήνων ποντίων αδελφών μας. Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος οικισμό, που είναι πολύ καλά περιποιημένος από τους παλιννοστούντες που είναι γνωστή η εργατικότητα και η προκοπή των ποντίων και εν προκειμένω των Ρωσοποντίων . Η πρωτοβουλία του μοναστηριού να κατασκευάσει 55 οικίες για τους παλιννοστούντες προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της πρώην Σοβιετικής ένωσης, όπως Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν κλπ . Είναι ένα ανθρώπινο και πατριωτικό έργο που έκανε, με την παροχή στέγης στους παλιννοστούντες αδερφούς μας. Το έργο αυτό έγινε με σεμνότητα και με βαθιά Χριστιανική πίστη και αγάπη , και με την παράκληση της Αγίας Μαγδαληνής.

 

Γιάννης Κορκάς

 

1 comment

Α.Δ. 16 Ιουλίου 2018 - 6:15 μμ

Πρέπει να σημειωθεί, ειδικότερα στον συγγραφέας κο.Γιαννη ότι οι παλλινοστουντες αδελφοί ήταν και είναι ελληνες ομογενείς και όχι ρωσοελληνες (ημιγενεις) όπως αναφέρεται. Ο όρος ρωσοποντιος ή ρωσοελληνας είναι προσβλητικος,για μια ελληνική φυλή που εχυσε πολύ αίμα για να διατηρήσει αυτή την ελληνική ταυτότητα

Φιλικά.Α.Δ.

Reply

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00