ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα δημόσια νοσοκομεία υπηρετεί ξεκάθαρα τις ανάγκες των μεγάλων κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της ιδιωτικής Υγείας, που μέσα στην πανδημία κερδοσκόπησαν άγρια, αφήνοντας ανθρώπους να πεθάνουν.
Η ΝΔ υπολογίζει ότι θα το έχει ψηφίσει το αργότερο μέχρι την επομένη, 2 Δεκέμβρη.
Οι γιατροί στα νοσοκομεία θα εργάζονται …τρεις μέρες τη βδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και στη συνέχεια θα δουλεύουν στο ιδιωτικό ιατρείο! Σε «απλά Ελληνικά», το νομοσχέδιο σπρώχνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να αναζητήσουν εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα και τους ασθενείς να γίνονται πελάτες για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
Αντί λοιπόν για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, και για μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και οι οποίοι αποτελούν το 25% – 30% του συνόλου, η κυβέρνηση επιλέγει τη μερική απασχόληση και την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας. Για παράδειγμα, ένας χειρουργημένος ή ένας ογκολογικός ασθενής θα έχει τον έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο γιατρό του 3 μέρες τη βδομάδα, ο οποίος θα είναι με το ρολόι στο χέρι να τελειώσει το 7ωρο και μετά να πάει στο ιδιωτικό ιατρείο, ενώ οι ασθενείς θα έχουν να επιλέξουν είτε να περιμένουν τουλάχιστον 4 μέρες για να επικοινωνήσουν με τον γιατρό που έχει το ιστορικό τους, είτε να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, νομιμοποιώντας έτσι το «φακελάκι» που τάχα η κυβέρνηση θέλει να πολεμήσει.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι», η κυβέρνηση προβλέπει «μισθολογικές αυξήσεις» – ψίχουλα για τους γιατρούς, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί , τον 13ο και τον 14ο μισθό, την ένταξη όλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Όσο για τις ιδιωτικές κλινικές, παρατείνει την ισχύ των αδειών τους για όσες έχουν λήξει από 1/3/2020 (και φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν) μέχρι και τις 31/12/2023 (άρθρο 44), χωρίς κρατικό έλεγχο και προϋποθέσεις, απαλλάσσοντας φυσικά τους κλινικάρχες και από τα σχετικά τέλη – παράβολα για την ανανέωση των αδειών.
*Παθολόγος ΕΣΥ