Το Παραλίμνιο Δάσος Σημύδας στη Μεγάλη Πρέσπα: Ένας Θησαυρός Βιοποικιλότητας και Ομορφιάς
Στο δάσος, πρωταγωνιστούν οι όμορφες σημύδες σε πυκνές συστάδες ή μόνες τους. Ανάμεσα τους φυτρώνουν πολλές ασημοϊτιές (Salix alba), βατομουριές και αγριοτριανταφυλλιές, ενώ κοντά στις όχθες υπάρχει μια πυκνή λωρίδα από αγριοκάλαμα και ψαθιά. Ανάμεσα στα χορτολίβαδα και λίγο πιο ανατολικά υπάρχουν διάσπαρτες ασημόλευκες, καβάκια, αγριοαμυγδαλιές, καρυδιές, αλλά και αρκετές μηλιές που είχαν φυτευτεί παλιότερα. Κοντά στις εκβολές του ποταμιού του Αγίου Γερμανού υπάρχουν σκλήθρα και γιδοϊτιές (Salix carpea). Διάφορα ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας που απαντώνται εδώ είναι η Bidens cernuus, η Bidens tripartitus, το βούρλο Carex pseudocyperus, η Galinsoga parviflora, ο Lathyrus tuberosus, οι σιληνές Silene frivaldszkyana, Silene fabarioides και Silene conica, το Jasione heldreichii, η Achillea coarctata, οι κενταύριες Centaurea deustiformis και Centaurea graeca, ο φλώμος Verbascum glandulosum, η Linaria peloponnesiaca, το Prospero autumnale, ο λυκίσκος Humulus lupulus, η Ajuga chamaepitys subsp chamaepitys, το Rumex cristatus, το Cirsium creticum subsp creticum και η Stellaria media.
Από τα αμφίβια, εδώ ζούνε κοινοί τρίτωνες, μακεδονικοί τρίτωνες, σπάνιοι πηλοβάτες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, βαλκανοβάτραχοι, γραικοβάτραχοι, σβελτοβάτραχοι και δεντροβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως μεσογειακές χελώνες, βαλτοχελώνες, σαύρες της Ρούμελης, πρασινόσαυρες, τοιχόσαυρες, γουστέρες του Ταύρου, λιμνόφιδα, νερόφιδα, λαφιάτες του Ασκληπιού, σαπίτες, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Το δάσος είναι ένα από τα πιο άγρια σημεία των Πρεσπών με πολλά θηλαστικά να ζουν μέσα τους ή να το επισκέπτονται συχνά, όπως αρκούδες, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες, ασβοί, βίδρες, νυφίτσες, κουνάβια, τυφλοπόντικες, χωραφομυγαλές, κ.ά. Στις διάσπαρτες λεύκες και καρυδιές συναντάει κανείς πολλούς και σχετικά άφοβους σκίουρους.
Πως θα πάτε
Το δάσος βρίσκεται στα δυτικά του Λαιμού Πρεσπών. Οι Πρέσπες απέχουν 45 χλμ. από την Φλώρινα, 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 560 χλμ. από την Αθήνα. Μην μπείτε στα δρομάκια με αυτοκίνητο, δεν αξίζει και κάνετε φασαρία. Προτιμήστε να ξεκινήσετε από τον Λαιμό με τα πόδια ή με ποδήλατο και να φτάσετε στο παραλίμνιο δάσος περπατώντας μέσα από τον κάμπο της Πρόδαινας. Έτσι θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα ζώα και φυτά και θα απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα στη φύση.