ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η επέλαση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνεχίζεται καθώς η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η Ε.Ε στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο Φλώρινας αρχικά με 4 ανεμογεννήτριες και μετά με άλλες 5 σε μια περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Παράλληλα οι επενδύσεις της «πράσινης» ανάπτυξης οδηγούν σε εκτεταμένη περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών Natura, προστατευόμενων περιοχών και των βουνών ολόκληρης της χώρας, επιδεινώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σημαντικούς οικότοπους, προστατευόμενες περιοχές, εκτάσεις που αξιοποιούν οι κτηνοτρόφοι, αγρότες και μελισσοκόμοι της περιοχής.
Ήδη έχει κοπεί μεγάλο μέρος του δάσους για την διάνοιξη δρόμων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ο προβαλλόμενος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» περιλαμβάνει το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη φθηνή εργατική δύναμη, τα νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά για την αγορά «πράσινων αυτοκινήτων» και συσκευών, «πράσινους» έμμεσους φόρους και τη γενικότερη αφαίμαξη του λαού για να στηρίξει το κράτος τις νέες «πράσινες» επενδύσεις.
Ευθύνη έχουν η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές που συν τις άλλοις αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν τις θηριώδεις επενδύσεις στο λαό, επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα «ότι η πράσινη ανάπτυξη γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ρεύμα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα ανταποδοτικά τέλη που τάζουν οι εταιρείες και η κυβέρνηση αποδεικνύονται τελικά καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Επαγγέλματα και δραστηριότητες που συνδέονται με το βουνό θα μαραζώσουν.
Τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο δεν θα περάσουν. Δεν παραδίνουμε το βουνό μας στους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας.
Καλούμε το λαό της περιοχής να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
· Όχι στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο και την καταστροφή του οικοσυστήματος της περιοχής. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα.
· Δάση και ορεινοί όγκοι λαϊκή περιουσία. Διαχείριση τους με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Όχι στην εκμετάλλευση των ορεινών όγκων με κριτήριο το κέρδος (ενέργεια, τουρισμός κ.α.).
· Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στη διαχείριση, προστασία, μορφωτική αξιοποίηση της χλωρίδας και πανίδας (εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων) με πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού και εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο τους. Να απεμπλακούν οι ΜΚΟ από αυτό το σοβαρό ζήτημα.
· Να στηριχτούν οι αυταπασχολούμενοι και επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση και από την πανδημία.