Η λεγόμενη Black Friday ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στην ουσία είναι η επόμενη μέρα της αμερικανικής γιορτής των Ευχαριστιών, που λειτουργεί ως έναρξη της εμπορικής χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Ως εμπορικός θεσμός ξεκίνησε επίσημα το 1932, ωστόσο ως όρος υπάρχει πολύ νωρίτερα. Γιατί, όμως, λέγεται “Black”; Το 19o αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όταν το 1869 επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, οι λιανέμποροι έδωσαν στον όρο θετικό χαρακτήρα, καθώς στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, όταν μια επιχείρηση παρουσίαζε πλεόνασμα, λεγόταν “μαύρη”, ενώ όταν είχε έλλειμμα, “κόκκινη”, γιατί συμπλήρωναν τα λογιστικά βιβλία με τα αντίστοιχα μελάνια.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο όρος “Black Friday” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη τη μέρα εξαιτίας των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.
Στελέχη πολυεθνικών μαρτυρούν ότι, για να έχει επιτυχία το συγκεκριμένο “concept εκπτώσεων”, θα πρέπει να εξασφαλίζει τα εξής: Γιορτινή ατμόσφαιρα, δελεαστικές εκπτώσεις, ξεκάθαρη πληροφόρηση των καταναλωτών για το ποιες κατηγορίες προϊόντων θα συμμετέχουν στην προσφορά και φυσικά μεγάλο κέρδος για την επιχείρηση παρά τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων. Οι μεγάλες εταιρείες μελετούν αυτές τις παραμέτρους και σχεδιάζουν τη συγκεκριμένη μέρα μήνες πριν, κάνοντας την αναμονή πιο ευχάριστη και δίνοντας σε όλη αυτή τη φιέστα έναν άκρως γιορτινό τόνο.
Τι σημαίνει όμως “Black Friday” για όλους εμάς; Απλά “μαύρη” ζωή. Αυτή είναι η άλλη όψη της πανηγυρικής ατμόσφαιρας της “Black Friday”. Την ίδια στιγμή που μεγαλοεργοδοσία και πολυεθνικές πατάνε πάνω στη λαϊκή ανάγκη για φθηνά προϊόντα, την ίδια στιγμή τσακίζουν τη ζωή μας και κάνουν απαγορευτική την πρόσβασή μας σε αυτά. Και η κυβέρνηση από δίπλα να νομοθετεί την κατακρεούργηση της ζωής μας. “Black Friday”, “Λευκές Νύχτες”, εορταστικό ωράριο, ενδιάμεσες εκπτώσεις, δουλειά τις Κυριακές, χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους εργασιακούς χώρους, όλα στην υπηρεσία της εργοδοσίας για να αυξάνει τα κέρδη της. Αυτή είναι η “κανονικότητα” της κυβέρνησης και η γιορτινή ατμόσφαιρα της “Black Friday”.
Και για τους μικρομαγαζάτορες, τους αυτοαπασχολούμενους, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και μικρομαγαζάτορες έχασαν τα τελευταία χρόνια τη δουλειά τους, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παλεύει για να εξασφαλίσει ένα μεροκάματο. Φαντάζει, λοιπόν, αδύνατο να μπορέσουν αυτές οι μικρές επιχειρήσεις να αντέξουν το κόστος για “καινοτόμες πρωτοβουλίες” σαν την “Black Friday” ή τις “Λευκές Νύχτες”. Η “Black Friday” μπορεί να είναι λοιπόν ένα πραγματικό πανηγύρι για τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες, είναι όμως πραγματικά μαύρη μέρα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους. Έρχεται απλά για να εξαθλιώσει κι άλλο τις ζωές μας.
Ως απάντηση σε όλα αυτά το ΣΕΥΠΕ αντιτείνει την οργανωμένη πάλη για να βγουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες.
Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση, θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει και απαιτούμε:
· Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
· Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
· Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
· Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
· Κοινωνική προστασία της μητρότητας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία για όλους.
· Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί στο Παλιό Πάρκο Πτολεμαΐδας.