Ο ταξιδιωτικός συγγραφέας Αντώνης Ιορδάνογλου έκανε ένα ονειρικό ταξίδι σε παρθένα μέρη και γεύτηκε φαγητά φτιαγμένα από αγνά προϊόντα ντόπιων παραγωγών. Ένα οδοιπορικό γεμάτο από τις γεύσεις και τα αρώματα της Βόρειας Ελλάδας.
Από το Βέρμιο στη Φλώρινα Αφήσαμε τη λίμνη Πολυφύτου πίσω μας. Η βροχή είχε τελειώσει και τα χρώματα του ουρανού με τα σύννεφα του απόβροχου πάνω από τη λίμνη, που συγκεντρώνει τα νερά του Αλιάκμονα, ήταν έξοχα. Στους πρόποδες του όρους Σκοπός (ανατολικά με κατεύθυνση προς Κοζάνη) υπάρχουν μικρά αγροτικά χωριά, φτιαγμένα από πρόσφυγες Μικρασιάτες και Πόντιους. Έξω από τα Λεύκαρα -ένα από αυτά τα χωριά- και ειδικά στο τυροκομείο Φάρμας Λευκάρων θα συναντήσουμε την πρώτη ομάδα παραγωγών με τα ωραία τους: μέλι από Σέρβια, λάδι από τα Ίμερα, χυμούς από Μηλιά Κοζάνης και βέβαια με τα εκπληκτικά τυριά της Φάρμας Λευκάρων με τις φίνες γεύσεις, Ολόγυρα χαμηλοί λόφοι γυάλιζαν από την χλιαρή βροχή του Ιούνη.
Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, πολύ κοντά στο Αμύνταιο, έχει την μεγαλύτερη παραγωγή σε πιπεριές στην γειτονιά της Φλώρινας…..συνέχεια ΕΔΩ