Βίτσι (Βέρνο): Φυσικό Οχυρό με πλούσια βιοποικιλότητα και ιστορία
Στο Βίτσι κυριαρχούν τα πυκνά και σχεδόν αδιαπέραστα δάση οξιάς, ενώ εμφανίζονται αρκετές συστάδες από μακεδονίτικα έλατα και μαυρόπευκα. Στις χαμηλότερες περιοχές αναπτύσσονται δάση δρυός και άλλων φυλλοβόλων. Στα ρέματα της περιοχής δημιουργούνται παραποτάμια δάση από σκλήθρα, ιτιές, γαύρους, φτελιές και σφενδάμια. Τα ποτάμια δημιουργούν πολλά φυσικά λιβάδια, ενώ μετά το δασοόριο απλώνονται υποαλπικά χορτολίβαδα. Η περιοχή είναι γνωστή για τα πολλά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά μανιτάρια με διασημότερο τον Βωλίτη τον εδώδιμο, αλλά και για τη παρουσία μιας αξιόλογης χλωρίδας. Από τα φυτά στο Βίτσι ξεχωρίζουν το Epilobium vernonicum, το Atocion lerchenfeldianum, το Symphytum tuberosum subsp angustifolium, η Bruckenthalia spiculifolia, ο κρίνος Lilium albanicum, ο Asphodelus albus subsp delphinensis, η Scabiosa taygetea subsp portae, το Galium breviramosum, η ορχιδέα Gymnadenia frivaldii, η Persicaria bistorta, η ανεμώνη Anemone nemorosa, η Alchemilla monticola, οι βιόλες Viola velutina και Viola orphanidis, το Geum rivale, το Geum coccineum, η Achillea distans subsp stricta, οι σιληνές Silene sendtneri subsp balcanica και Silene waldsteinii, το αγριογαρύφαλλο Dianthus myrtinervius subsp caespitosus, ο νάρκισσος Narcissus poeticus subsp radiiflorus, το Teucrium montanum subsp helianthemoides, η Pyrola minor, η Veronica montana και η Knautia midzorensis. Άλλα ενδιαφέροντα είδη του βουνου είναι η καμπανούλα Campanula hawkinsiana, η Oxalis acetosella, η Festuca koritnicensis, η Scrophularia aestivalis, το Veratrum lobelianum, η Cardamine barbaraeoides, ο γάλανθος Galanthus reginae-olgae subsp vernalis, ο Rhinanthus sintenisii, η Noccaea boeotica, οι κενταύριες Centaurea napulifera subsp velenovskyi και Centaurea deustiformis, ο κρόκος Crocus veluchensis, τα αγριογαρύφαλλα Dianthus cruentus και Dianthus pinifolius subsp lilacinus, το Galium palustre, το γεράνι Geranium macrorrhizum, το Helichrysum plicatum, το θυμάρι Thymus praecox subsp zygiformis, το Gnaphalium sylvaticum, το Doronicum austriacum, η Asperula aristata subsp thessala, η Cardamine bulbifera, η Minuartia hirsuta subsp falcata, η Stellaria montana, η Euphrasia pectinata, η Genista carinalis και ο Ranunculus acris subsp acris. Το Βίτσι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε ορχιδέες βουνά της χώρας μας. Εδώ μπορεί κανείς να βρει είδη, όπως το Cephalanthera longifolia, το Cephalanthera damasonium, η Epipactis helleborine, η Neottia nidus-avis, η Neottia ovata, η Platanthera chlorantha, η Corallorhiza trifida, η Gymnadenia conopsea, η Dactylorhiza cordigera, η Dactylorhiza sambucina, η Dactylorhiza saccifera, η Orchis mascula, η Orchis pallens, το Himantoglossum jankae, η Ophrys apifera, η Ophrys zeusii και η Ophrys epirotica.
Τα αμφίβια περιλαμβάνουν σαλαμάνδρες, κοινούς τρίτωνες, μακεδονικούς τρίτωνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Από τα ερπετά ξεχωρίζει η παρουσία του σπάνιου αστρίτη. Άλλα είδη του βουνού είναι οι μεσογειακές χελώνες, τα κονάκια, οι πρασινόσαυρες, οι σαύρες της Ρούμελης, οι τοιχογουστέρες, οι γουστέρες του Ταύρου, οι στεφανοφόροι, οι έφιοι, οι λαφιάτες, οι σαπίτες, τα νερόφιδα, οι σαΐτες, τα αγιόφιδα, οι λαφιάτες του Ασκληπιού, τα σπιτόφιδα και οι οχιές. Το Βίτσι, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της αρκούδας, ενώ συχνή είναι και η παρουσία από λύκους. Από τα υπόλοιπα θηλαστικά εδώ ζουν αγριόγατοι, ζαρκάδια, βίδρες, αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, σκίουροι, δασομυωξοί, σκαντζόχοιροι, λαγοί και αγριόχοιροι. Στο βουνό απαντώνται και τέσσερα είδη νυχτερίδων: η μυωτίδα του Μπεχστάιν (Myotis bechsteini), η μυωτίδα του Νταουμπέντον (Myotis daubentoni), ο μικρoνυχτοβάτης (Nyctalus leisleri) και η νυχτερίδα του Ναθούσιους (Pipistrellus nathusii). Σημαντική είναι και η πανίδα των λεπιδόπτερων με είδη όπως η Pseudochazara geyeri, η Nymphalis xanthomelas, ο Colias balcanica, η Coenonympha leander και η Apatura iris. Στο βουνό ζει και ένα ορθόπτερο με ευρεία κατανομή στην Παλαιοαρκτική, αλλά που στη χώρα μας ζει μόνο σε κάποια βουνά, η Tettigonia cantans.
Πως θα πάτε
Οι κορυφές του βουνού είναι εύκολα προσπελάσιμες και από την Φλώρινα και από την Καστοριά. Από την Καστοριά οι κορυφές απέχουν περίπου 23 χλμ. και από την Φλώρινα 30 χλμ. Προσοχή όταν φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή, καθώς εκεί βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και η φωτογράφιση απαγορεύεται.
Εμφάνιση στο χάρτη
πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.64509702856224, Longitude:21.386485472502272)