ΒΙΒΛΙΟκριτική *Γράφει ο “Στοχαστής” «Ουκρανικός Πόλεμος» (Εκδόσεις Γραφή, Τρίκαλα 2022): Ηλία Γιαννακόπουλου, Φιλολόγου-Συγγραφέα
ΒΙΒΛΙΟ-κριτική
Γράφει ο “ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ”*
*Το Βιβλίο του Ουκρανικού Πολέμου
#Σαν Σήμερα
*Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την έναρξη του Ουκρανικού Πολέμου(24/2/2022).
“Αν δεν βρίσκεις απόλαυση στο να διαβάζεις ένα βιβλίο ξανά και ξανά, δεν υπήρχε λόγος να το διαβάσεις καν“(Όσκαρ Ουάιλντ).
Υπάρχουν βιβλία που η ανάγνωσή τους προϋποθέτουν και συνεπάγονται συνάμα μία στοιχειώδη γνώση των διεθνών σχέσεων και εξελίξεων στον πολυ-πολικό μας πλέον κόσμο.
Υπάρχουν βιβλία που η κατανόησή τους επιβάλλει μία επαρκή γνώση των θέσεων και διδαγμάτων του Θουκυδίδη στο βαθμό που αυτά τα βιβλία αναλύουν κι ερμηνεύουν το φαινόμενο του πολέμου.
Υπάρχουν, βέβαια κι εκείνα τα βιβλία που σε προκαλούν να εξετάσεις αν οι θέσεις τους για ένα σύγχρονο θέμα-πόλεμο παραμένουν επίκαιρες και επιβεβαιώνονται από τη ροή των γεγονότων.
Αν η ανάγνωση ενός τέτοιου βιβλίου επιβεβαιώσει-επικυρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις-παραδοχές, τότε δεν απέχει πολύ από την υιοθέτηση της άποψης του Ουάιλντ, πως η “απόλαυση”- αξία ενός βιβλίου είναι συνάρτηση της ανάγκης-ευχαρίστησης να θέλεις να το ξαναδιαβάσεις.
Σε αυτήν την κατηγορία των βιβλίων ανήκει και το βιβλίο “Ουκρανικός Πόλεμος”(Εκδόσεις “Γραφή”, Τρίκαλα 2022) του Φιλολόγου-συγγραφέα Ηλία Γιαννακόπουλου. Σημειωτέον πως το βιβλίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του Πολέμου από την έναρξή του(24/2/2022).
Περισσότερα ΕΔΩ