449
Υγειονομικό έγκλημα συνδυασμένο με μεγάλη δημόσια σπατάλη με ευθύνη της κυβέρνησης
Απ τα κύρια μελήματα κάθε κυβέρνησης είναι να εξασφαλίζει κατά το δυνατόν την υγεία των πολιτών και να εντοπίζει οποιοδήποτε ενδεχόμενο σοβαρής σπατάλης στη λειτουργία του κράτους. Και αυτό γίνεται μόνο όταν λειτουργούν σωστά τα αρμόδια ερευνητικά κέντρα. Αλλοίμονο στον πλοίαρχο που δεν ερευνά αν υπάρχει τρύπα εισροής νερού, και μάλιστα όταν υπάρχει ένδειξη για αυτό.
Υπάρχει τώρα ενδεχόμενη σοβαρή σπατάλη στην κυβερνητική λειτουργία;
Ναι. Μπορεί να συμβαίνει στο χώρο της υγείας, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ειδικότερα στο χώρο των ουρολοιμώξεων και των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεις των οποίων ο αριθμός μπορεί να μειωθεί σημαντικά και έτσι να μειωθούν και τα αντίστοιχα κρατικά και ιδιωτικά έξοδα.
Βέβαια προέχει η ευθύνη για τη δυστυχία του ασθενούς και ο κίνδυνος του θανάτου του και η ταλαιπωρία της οικογένειας του. Προς το παρόν περιορίζομαι στο ελαφρύτερο θέμα της σπατάλης.
Ουρολοιμώξεις.
Υπάρχουν επείγοντα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα (!) απαντηθεί επαρκώς ή μόνο αορίστως και αυτό βέβαια είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των οργάνων της.
1. Τι ρόλο παίζουν στην πρόκληση τους τα προστιθέμενα μπιντέ των οποίων ο υδάτινος πίδακας εχει κατεύθυνση από ΠΙΣΩ προς τα ΕΜΠΡΟΣ και που το νερό κατευθύνεται προς τον πρωκτό και εξ αντανακλάσεως μεταφέρει περιττώματα προς τα ουρογεννητικά όργανα γυναικών και αντρών;
2. Όταν χρησιμοποιείται χαρτί τουαλέτας, ακόμα και με κίνηση από μπροστά προς τα πίσω, πόσα δισεκατομμύρια μικροβίων περιέχουν τα περιτωματικά υπολείμματα μετά το πασάλειμμα, που όταν ξεραθούν με την κίνηση και τριβή γίνονται σκόνη που στο στενό χώρο μεταξύ σώματος και εσώρουχου είναι εύκολο να φτάσει ως τα γεννητικά όργανα; Να σημειωθεί ότι 1 γρ περιτώματος περιέχει 100 δισεκατομμύρια μικροβίων.
3. Μήπως ο πρωκτός είναι μια απ τις κύριες εστίες-πηγές των υπεύθυνων για τις ουρολοιμώξεις μικροβίων και η γνώση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη τους;
Ενδονοκομειακές λοιμώξεις.
Ο μηχανισμός μετάδοσης μικροβίων παραμένει ο ίδιος, μόνο που τώρα αυτά διαχέονται στον αέρα του Νοσοκομείου μέσω της περιτωματικής σκόνης.
Επιστημονική έρευνα.
Είναι φανερό ότι, παρ’ όλη την εμφανώς κοινή λογική των επιχειρημάτων μου, είναι απαραίτητη η επιστημονική επιβεβαίωση τους.
Το ευτύχημα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άφθονα και καλά πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα αλλά και οι απαιτούμενες έρευνες είναι σχετικά απλές και φθηνές:
1. Μέτρηση της πυκνότητας των μικροβίων στο χώρο μεταξύ του εσώρουχου και ουρο-πρωκτικής περιοχής σε άτομα που χρησιμοποιούν χαρτί τουαλέτας (έστω και από μπρος προς τα πίσω) και σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιούν μπιντέ με πίδακα νερού με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω.
2. Σύγκριση αριθμών ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων σε νοσοκομεία που έχουν σωστά μπιντέ σε σχέση με τα νυν νοσοκομεία.
3. Σε μια μικρή πόλη εφαρμόζεται αποκλειστικά η χρήση του μπιντέ με πίδακα από ΜΠΡΟΣΤΑ προς τα ΠΙΣΩ και συγκρίνονται οι αριθμοί των ουρολοιμώξεων με άλλες αντίστοιχες συνήθεις πόλεις .
ΖΗΣΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗΣ, σ/χος ιατρός, Κοζάνη.