Πριν μερικές μέρες ο Δήμος Εορδαίας υλοποίησε μια πρόταση που είχε προτείνει το 2011 η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ στην τότε Δήμαρχο κ.Βρυζίδου.
Παραθέτουμε το σχετικό τμήμα από το τότε Δελτίο Τύπου.
[“Πτολεμαΐδα / Ptolemaida: 10/11/2011
Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr.: 78
ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Εορδαίας
Κα. Βρυζίδου Παρασκευή
Κοιν.: 1) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
2) Δημοτικούς Συμβούλους
Θέμα: «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.»
Κυρία Δήμαρχε,
Στην προσπάθεια που καταβάλει η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ με προτάσεις για την βελτίωση της εικόνας της πόλης αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών, έχουμε να σας προτείνουμε τα εξής:
1ον Την μόνιμη και σταθερή θέση πινάκων ανακοινώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου θα αναρτώνται εκεί οι ανακοινώσεις (σωματείων- συλλόγων, διαφημιστικών επιχειρήσεων κτλ.). Να σημειώσουμε εδώ ότι σε παλαιότερο έγγραφό μας προς τον Δήμο με ημερομηνία 30-12-2008, είχαμε τονίσει αυτό που προβλέπεται και από τις διατάξεις των αρμοδιοτήτων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
ΣΗΜΕΙΑ που προτείνονται: Έξω από κάθε Ιερό Ναό, στη Κεντρική Πλατεία, στην Λαϊκή Αγορά, σε σημείο του Υδραγωγείου, σε σημείο του Παλαιού Πάρκου, καθώς και σε άλλα σημεία. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση που να απαγορεύει την αυθαίρετη αφισοκόλληση σε (κολώνες ΔΕΗ, δένδρα, κολώνες του ΚΟΚ, σε κολώνες φωτισμού, κτλ.). Σε κάποια σημαντική εκδήλωση που χρειάζεται να γίνει εκτροπή από της απόφαση που θα πάρει ο Δήμος για την απαγόρευση, θα πρέπει να αναλαμβάνει ο Φορέας ή ο Σύλλογος να μαζεύει τα παραπάνω υλικά. Σημείωση. Είναι απαράδεκτο π.χ. μετά την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση, τον Μάιο να υπάρχουν ακόμη αναρτημένα τα διαφημιστικά banners και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης.”]
Βέβαια η πρόταση μας τότε είχε να κάνει με μεταλλικές κατασκευές που θα δέχονταν και ανακοινώσεις σωματείων, διαφημιστικά κτλ., ας είναι έστω και έτσι μόνο για τα κηδειόχαρτα.
Εδώ όμως πρέπει να προσθέσω και μερικές παρατηρήσεις στην συγκεκριμένη κατασκευή που τοποθέτησε ο Δήμος Εορδαίας.
Τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα τρία τμήματα αν δεν υπήρχαν και όλο το πλαίσιο ήταν ενιαίο θα μπορούσε να υπάρχει και μια 4η σειρά. Εξ’ άλλου από τις λίγες μέρες που υπάρχει το ένα που βρίσκεται εμπρός από το ζαχαροπλαστείο Μον Αμούρ, δείχνει ότι η κάλυψη είναι πλήρης μόνο σε δύο ή τρείς μέρες.
Άρα χρειάζεται περισσότερη επιφάνεια επικολλήσεων στην κατασκευή.
Κανείς δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του ότι δεν είναι μόνο τα κηδειόχαρτα που μένουν για μια – δύο μέρες αλλά είναι και αυτά των μνημόσυνων που πρέπει να μένουν τουλάχιστον 4 μέρες.
Μια άλλη παρατήρηση που θα ήθελα να κάνω είναι πως θα πρέπει κοντά στο πλαίσιο να υπάρχει καλάθι απορριμμάτων ώστε να πετιούνται εκεί τα ληγμένα χαρτιά.
Παλιότερη αναφορά μου υπήρξε όταν τα χαρτιά που είχαν κολληθεί στην τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ πετάχτηκαν και ίσως ακόμα και τώρα να πετιούνται στον βραχόκηπο των μελισσών λίγο πιο κάτω.!!!!
Ελπίζω κάποιος υπεύθυνος του Δήμου να μελετήσει τις παρατηρήσεις μου και να επέμβει διορθώνοντας τις ατέλειες.
Τέλος πρέπει και ως πολίτες να σεβόμαστε τον χώρο αυτό και να μην τον χρησιμοποιούμε ως χώρο πάρκινγκ (φωτογραφία με την μοτοσυκλέτα).
Νικόλαος Χρ. Κωτίδης
(Ένας αθεράπευτος, ελεύθερος και αδέσμευτος
ενεργός πολίτης του Δήμου Εορδαίας)