Όταν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ρήμα «βλώσκω, το οποίο έχει αόριστο «έμολον» και μετοχή αορίστου «μολών» εννοούσαν έρχομαι κάπου ή πηγαίνω κάπου, αφού όμως πρώτα βρίσκω τα ψυχικά αποθέματα, δηλαδή το θάρρος της ψυχής.
Άρα, όταν ο Λεωνίδας απάντησε στην απαίτηση του Ξέρξη με το «μολών λαβέ», δεν εννοούσε απλά «έλα να τα πάρεις». Εννοούσε ο Λεωνίδας «βρες πρώτα το θάρρος και μετά έλα να τα πάρεις». Ή όπως θα λέγαμε απλά «αν έχεις κότσια έλα να τα πάρεις».
Ο Θουκυδίδης έλεγε πως «είναι στη φύση του ανθρώπου να εξουσιάζει όσους δεν αντιστέκονται» και τόνιζε «δεν κατηγορώ εκείνους που επιδιώκουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους, αλλά εκείνους που είναι πρόθυμοι να υποταχτούν».
Άρα, με δεδομένο πως το πολιτικό σύστημα είναι εν πολλοίς υποταγμένο στη γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ και του Σόιμπλε, το ζητούμενο είναι εάν ο λαός είναι διατεθειμένος να αντισταθεί σε ό,τι ετοιμάζουν.
Μια αντίσταση πνευματική και πολιτική, εθνικά συνειδητοποιημένων Ελλήνων στην ψυχή. Τουλάχιστον ας μην τους επιτρέψουμε την άνευ όρων παράδοσή μας.
Μολών Λαβέ λοιπόν και σε αναζήτηση ο νέος Λεωνίδας, αλλά ας δώσουμε την μέγιστη σημασία και στην πνευματική ερήμωση που οδηγείται η Ελλάδα στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η «παιδεία» είναι από χρόνια ο πρώτος στόχος, γιατί μέσα από την υποβάθμισή της, θα καταστεί και «ελέγξιμος» ο πληθυσμός… Ελεγχόμενη «μάζα» και όχι σκεπτόμενοι πολίτες!
Όταν ένα πρόβλημα φαίνεται άλυτο, το βαπτίζουμε «Γόρδιο Δεσμό». Ο Γόρδιος Δεσμός επικαλείται τον Μεγαλέξανδρο. Πού είναι άραγε ο Μεγαλέξανδρος για να βγάλει την Ελλάδα από τα αδιέξοδα; Αυτόν τον ΕΝΑ ψάχνουμε…
Διαμαντής Θ. Βαχτσιαβάνος