Προ 45 ετών , την 4η Δεκεμβρίου του 1974 εορτή της Αγίας Βαρβάρας, είναι και προστάτης του όπλου του Πυροβολικού. Στη Θεια λειτουργία που τελέστηκε με κάθε σεβασμό και επισημότητα στο στρατόπεδο του Πυροβολικού στο Δρέπανο Κοζάνης , ανήκοντας στο Α΄Σώμα Στρατού, παρέστησαν ο τότε Δήμαρχος Κοζάνης Γιώργος Φώσκολος Πρωτοδίκης του Πρωτοδικείου Κοζάνης, σύμφωνα με τον Νόμο της Κυβέρνησης Εθνικής ενότητας μετά την πτώση της χούντας, Διορίστηκαν Δικαστικοί στις θέσεις των Δημάρχων στους Δήμους της Χώρας. ο Φώσκολος εξελίχθηκε στο Δικαστικό σώμα μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, σήμερα είναι συνταξιούχος και διαμένει στη Λαμία, πολύ καλός φίλος. Είχαμε συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, Σεπτέμβριος 1974-Απρίλιος 1975, από τη θέση του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου,. Είχαμε επανέλθει στο Δ.Σ. από την εκδίωξη που μας είχαν κάνει οι πραξικοπηματίες. Μαζί με το Δήμαρχο ήσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτριος Καραλίβανος Δικηγόρος, αείμνηστος, ένας εξαίρετος Κοζανίτης. Είχε διατελέσει και σύμβουλος προ το 1936 και να γράψω εδώ ευκαιριακά ένα γεγονός που μου είχε αφηγηθεί, ότι (ο Καραλίβανος υπέγραψε το πιστοποιητικό, αντικαθιστώντας το Δήμαρχο Τέρπου, που είχε ζητήσει ο Φον Χέμπερ Καραγιάν συνθέτης-μαέστρος το γενεαλογικό του δένδρο, προκειμένου να αναλάβει ως μαέστρος τη φιλαρμονική του Βερολίνο το 1934, αρνήθηκαν όμως να τον προσλάβουν θεωρώντας τον Εβραϊκής καταγωγής. Μόλις κατατέθηκε το πιστοποιητικό , τον δεχθήκανε λέγοντας ότι είναι ανωτέρας Φυλής με την Ελληνική του καταγωγή. Αυτά μου είχε πει ο αείμνηστος Καραλίβανος).Μαζί και ο Γιάννης Κορκάς στο στρατόπεδο του πυροβολικού. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι κατά την προσέλευση στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο του Πυροβολικού. Έχει κάποια ιστορική σημασία διότι συνδέεται με μια δύσκολη εποχή που είχε περάσει ο λαός μας και προχωρούσε ήδη η χώρα στην αποκατάσταση των Δημοκρατικών θεσμών τους οποίους είχαν καταργήσει από το 1967 οι πραξικοπηματίες. Στο τέλος της γιορτής προσφέρθηκαν στους επισκέπτες πατροπαράδοτες λουκουμάδες με την έννοια ότι συνδέονται με την σφαιρική οβίδα που χρησιμοποιεί το πυροβόλο –κανόνι, ως όπλο στις επιχειρήσεις.
Λίγα λόγια για τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα και πως την έχει προστάτιδα το Πυροβολικό. Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού αρχάς του 4ου Αιώνα μ.Χ. έτος 306. Ήταν κόρη ειδωλολάτρη του Διόσκορου, σατράπη της Νικομήδειας , η Βαρβάρα είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό και για την άρνησή της να αποκηρύξει τον Χριστιανισμό βασανίστηκε πολύ και αποκεφαλίστηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της . «Ταις πατρικαίς χερσί τω παρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται» ψάλλει η εκκλησία μας. Κατά την παράδοση καθώς απομακρύνονταν από τη σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία δίκη με μορφή κεραυνού κατέκαψε το δήμιο πατέρα . Τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους που τιμάτε η Αγία Βαρβάρα από την εκκλησία μας, «γιορτάστηκε το γεγονός που είχε συγκροτηθεί το πρώτο «Τάγματος Πυροβολιτών», όπως ονομάζονταν τότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες πατροπαράδοτες λουκουμάδες με κονιάν».
Να προσθέσω, ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες της Δ.Ε.Η. στην περιοχής μας Κοζάνη-Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, έχουν προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα και από χρόνια έχουν ανεγείρει στο χώρο των εργασιών Ναό στον όνομα της Αγίας Βαρβάρας.
Να έχουμε την προστασία καθώς και το σώμα του πυροβολικού της Αγίας Βαρβάρας από κάθε κακό.
Γιάννης Κορκάς