Αφορμή παίρνω από τα εκατόν δέκα πέντε χρόνια περίπου από τον θάνατό του και τα τρία (3) χρόνια που διάβασα το κείμενο της κ. Ιωάννας Κύρου – εκπαιδευτικό, στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ της 25ης Σεπτεμβρίου 2015. Το κείμενο αναφέρεται σ’ ένα γράμμα που στέλνει ο Παύλος Μελάς από τον Γκομπλίτσι της Γκόμπλιτσας (Κρόκος), στη γυναίκα του Νάτα (Ναταλία Δραγούμη – Μελά). Η θέση Γκομπλίτσι όπου είναι και ο τόπος που γράφει το γράμμα ο Παύλος, (19-7-1904), είναι και σήμερα και εξακολουθεί να ονομάζεται ακόμη έτσι από τους κατοίκους του Κρόκου.
Για να φτάσει κανείς στη θέση Γκομπλίτσι, διανύει τον κεντρικό δρόμο που πάει στο εξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος του Κρόκου. Κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, οι Κροκιώτες τιμούν τη γιορτή με παρουσία σχεδόν όλο το χωριό. Φρόνιμο λοιπόν θα ήταν, αν ο δρόμος αυτός δεν πήρε κάποια ονομασία, να δοθεί το όνομα «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ», διαφορετικά να ονομασθεί η περιοχή «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» και να αξιοποιηθεί αναλόγως. Επανέρχομαι στο από 19-7-1904 γράμμα του Παύλου προς την Ναταλία (…εις την Γκόμπλιτσα, όπου επεριμέναμεν τον Κοζανίτην, έκαμα λουτρόν εις το εκεί ρυάκιον προς μεγάλην απελπισίαν του Πύρζα, ο οποίος απελπίσθη πλέον να με ίδη σκληραγωγημένον. Η Κοζάνη είναι αρκετά μεγάλη πόλις, 12 χιλιάδων κατοίκων περίπου…) «ΠΑΥΛΟΣ».
Ο Παύλος όπως γνωρίζουμε σκοτώθηκε στη Στάτιστα της Καστοριάς στις 13 Οκτωβρίου του 1904. Έγινε ο ήρωας του λαού που τον έκλαψε και τον θρήνησε, μαζί με την αγαπημένη του Ναταλία, την Παύλαινα. Να ένα από τα πολλά δημοτικά που αναφέρεται στο θάνατό του.
Ποιος είν’ άξιος κι αγλήγορος, άξιος και παλληκάρι
να πάει να πει της Παύλαινας, της μικροπαντρεμένης
να μην αλλάξει τη Λαμπρή, φλουριά να μην φορέσει
τον Παύλο τον σκοτώσανε, τον πρώτο καπετάνιο
μαύρα πουλιά τον τρώγανε, τ’ άσπρα τον τραγουδούνε.
Τα παραπάνω γράφω εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία αφορούν το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ πρόβλημα και τα οποία αναστάτωσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα λόγω του αδέξιου χειρισμού από την παρούσα κυβέρνηση.
Υ.Γ. Να δημοσιευθεί με ημερομηνία 19-7-2018 για να συμπέσει με την ημερομηνία αποστολής του γράμματος προς την Ναταλία (19 – 7 – 1904).
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΓΡ. ΚΟΝΤΟΣ