Η διαχείριση συγκρούσεων σε εργασιακό επίπεδο, η επιχειρησιακή ηθική και η οργανωτική συμπεριφορά είναι μεταξύ των κατευθύνσεων που έχει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον τίτλο: «Εκπαίδευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού-Διαμεσολάβηση». Οι σπουδές αφορούν στην περίοδο 2019-2020 και τα μαθήματα θα διεξάγονται στην Κοζάνη, με δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μεταπτυχιακό τίτλο στη διαμεσολάβηση, με κύριο στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση τους ώστε να μπορούν να διαχειριστούν εργασιακά ζητήματα και συγκρούσεις στους εργασιακούς χώρους, αλλά και να αντιμετωπίζουν παράλληλα επιτυχώς τις σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται με ανθρώπους σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Οι επιστημονικές γνώσεις εξασφαλίζονται επιπλέον από την ερευνητική μεθοδολογία, στη διαμεσολάβηση, στην επικοινωνία, στην ηγεσία, στην στη λήψη αποφάσεων, στη διαχείριση οργανωτικών αλλαγών, στις εργασιακές σχέσεις και το εργατικό δίκαιο καλύπτοντας όλα τα επαγγελματικά πεδία. Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και περιλαμβάνει διδακτικές ώρες, εξετάσεις, εργασίες και την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Η προκήρυξη θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο τέλος Σεπτεμβρίου ωστόσο όσοι ενδιαφερόμενοι θέλουν να ενημερωθούν άμεσα μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 6936450479. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με βάση το Νόμο υπ᾽αριθμ. 4512 (Τεύχος Α´5/17/1/2018 Κεφ. Β´ στο Άρθρο 188) παρέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διαμεσολάβηση. Συγκεκριμένα για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου στη Διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, δεν απαιτείται εκπαίδευση από Φορέα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών, ούτε και η συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Το νέο Π.Μ.Σ πιστοποιεί την εκπαίδευση για τη Διαμεσολάβηση, παρέχοντας μαθήματα στην Επικοινωνία, Διαχείριση Συγκρούσεων, Ηγεσία, Λήψη Αποφάσεων, Σχολική και διαπολιτισμική Μεσολάβηση, Διαμεσολάβηση στην Εκπαίδευση και στους Οργανισμούς, Αρχές Ιδιωτικού και Εμπορικού Δικαίου, Οδηγία 2008/52/ΕΚ του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21η Μαϊου 2008 για ορισμένα θέματα Διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, το Νόμο 4512 για τη διαμεσολάβηση, Προσομοιώσεις και Παιχνίδια ρόλων στη Διαμεσολάβηση. Επίσης, εκτός από τις εργασίες που απαιτούνται στα μαθήματα, στο τέλος οι υποψήφιοι υποχρεούνται να δώσουν γραπτή και προφορική εξέταση αποκλειστικά για τη Διαμεσολάβηση, γεγονός που πιστοποιεί την άρτια εκπαίδευσή τους στη Διαμεσολάβηση ως επικοινωνιακό εργαλείο».
* Η Σωτηρία Τριαντάρη είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας