Σημάδια και συμπτώματα
Το Αλτσχάιμερ προκαλεί κυρίως διαταραχές της ΜΝΗΜΗ και άλλα συναφή συμπτώματα. Πρόκειται για εκφυλιστική νόσο, δηλαδή τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Προς το παρόν δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ και οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις αποσκοπούν πρωτίστως στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στην καθυστέρηση της επιδείνωσης της νόσου.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια και συμπτώματα του νεανικού Αλτσχάιμερ.
1. Απώλεια μνήμης που αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα
Όλοι ταλαιπωρούμαστε κατά καιρούς από κενά μνήμης, για παράδειγμα λόγω του αυξημένου φόρτου υποχρεώσεων, της έλλειψης ύπνου ή του υπερβολικού στρες. Ωστόσο, στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ το άτομο αδυνατεί να επιτελέσει απλές καθημερινές λειτουργίες λόγω της αποδυνάμωσης της μνήμης του και αντιμετωπίζει λόγω αυτού μεγάλη δυσφορία. Ενδεικτικά, ένα άτομο με Αλτσχάιμερ ξεχνά πληροφορίες που έλαβε πρόσφατα, ρωτά ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό βοηθήματα μνήμης όπως ημερολόγια και σημειώσεις και μπορεί να ξεχνά σημαντικά γεγονότα ή ημερομηνίες.
2. Δυσκολία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών
Για παράδειγμα, ένα άτομο με νεανικό Αλτσχάιμερ μπορεί να:
Ξεχνά τον δρόμο για το μανάβικο της γειτονιάς, ένα κοντινό εστιατόριο ή έναν χώρο όπου συχνάζει
Δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα οικονομικά του
Ξεχνά τους κανόνες ενός παιχνιδιού που γνωρίζει καλά (π.χ. επιτραπέζιο ή παιχνίδι με τράπουλα)
Δυσκολεύεται να χειριστεί μια συσκευή που έχει για πολύ καιρό (π.χ. κινητό, φούρνο)
3. Δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων ή στον προγραμματισμό
Είναι χαρακτηριστικό μεταξύ των ατόμων με Αλτσχάιμερ να αδυνατούν να ακολουθήσουν οδηγίες, να λύσουν ακόμη και ένα σχετικά απλό πρόβλημα ή να συγκεντρωθούν. Για παράδειγμα, ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να ακολουθήσει μια συνταγή μαγειρικής ή να κατανοήσει τις οδηγίες χρήσης ενός προϊόντος.
4. Διαταραχές όρασης και δυσκολία κίνησης στον χώρο
Οι αλλοιώσεις που προκαλεί το Αλτσχάιμερ στην όραση καθιστούν δύσκολη τη σωστή εκτίμηση των αποστάσεων ή τη διάκριση των χρωμάτων. Έτσι, το άτομο μπορεί να έχει συχνά μικροατυχήματα μέσα στο σπίτι ή να μην οδηγεί πλέον τόσο καλά όσο παλιότερα.
5. Αδυναμία αντίληψης του τόπου και του χρόνου
Ο κακός προσανατολισμός στον χώρο, ιδίως όταν πρόκειται για γνώριμα μέρη, αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια του Αλτσχάιμερ. Επίσης, το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να μπερδεύει τις εποχές, τους μήνες του χρόνου ή τις ημέρες της εβδομάδας.
6. Απώλεια αντικειμένων
Σε όλους μας συμβαίνει να αφήσουμε κάπου τα κλειδιά μας ή τα γυαλιά μας ενώ είμαστε αφηρημένοι, με αποτέλεσμα μετά να μην μπορούμε να τα βρούμε. Αν όμως αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά και το άτομο αδυνατεί να ανακαλέσει τις κινήσεις του για να βρει το χαμένο αντικείμενο, τότε θεωρείται σημάδι του Αλτσχάιμερ. Ανησυχητικό είναι επίσης το άτομο να τοποθετεί συστηματικά τα πράγματά του σε παράξενα μέρη (π.χ. κλειδιά στο ψυγείο).
7. Διαταραχές ομιλίας
Ένα άτομο που πάσχει από Αλτσχάιμερ δυσκολεύεται να παρακολουθήσει μια συζήτηση και συχνά επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να καταγράψει τις σκέψεις του στο χαρτί, να σταματά ξαφνικά ενώ μιλάει επειδή χάνει τον ειρμό του ή να μη βρίσκει τη σωστή λέξη για να πει αυτό που θέλει.
8. Κακή κρίση
Πρόκειται για ένα αρκετά γενικό σύμπτωμα, που όμως υποδεικνύει σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο με νεανικό Αλτσχάιμερ μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να ξοδεύει πολλά χρήματα για άχρηστα πράγματα ή να παραμελεί τον εαυτό του και την προσωπική του υγιεινή.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό για το Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Association), ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για το Αλτσχάιμερ είναι η προχωρημένη ηλικία. Παραμένει ασαφές ποιοι μηχανισμοί καθοδηγούν την εκδήλωση του νεανικού Αλτσχάιμερ, ωστόσο έχουν ανακαλυφθεί ορισμένα σπάνια γονίδια που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου πριν την ηλικία των 60 ετών.