Ήταν κάποτε εύελπις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αποφοίτησε από τη σχολή, υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό από όποια θέση του ανέθεσε η Πατρίδα-Πολιτεία και όταν «… ως ευδοκίμως τερματίσας την στρατιωτική σταδιοδρομία του…», αποστρατεύτηκε, ως ανήσυχο πνεύμα που ήταν πάντα, αλλά και σαν άνθρωπος της πολυπραγμοσύνης και της επιστήμης, ακολούθησε τους δρόμους της δημιουργίας, των τεχνών.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος επέλεξε την τέχνη του ψηφιδωτού – αγιογραφίας και σήμερα διαθέτει το δικό του εργαστήρι, με το ονοματεπώνυμό του, στην Πτολεμαΐδα. Έχει όμως δίπλα του (και σύμμαχο και στήριγμά του) τη σύζυγό του Όλγα Κοσκερίδου-Παπαδοπούλου, η οποία είναι και η υπεύθυνη του εργαστηρίου.
Ο αρμονικός συγχρωτισμό τους, στην πολύχρονη με υπέρμετρη αγάπη ενασχόλησή τους με τις καλές τέχνες, οι σπάνιες ευαισθησίες τους, γρήγορα έφεραν την καταξίωσή τους με τις δημιουργίες καταπληκτικών έργων απεικόνισης αγίων και άλλων έργων θρησκευτικών θεμάτων.
Από 1998 θήτευσαν δίπλα σε μεγάλους καλλιτέχνες, στους αγιογράφους Δημήτρη Βάσσο, Δημήτρη Λυκούδη, Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, Δήμο Τριανταφυλλίδη και στον ψηφοθέτη Νίκο Στεργίου.
Διοργάνωσαν δώδεκα ατομικές εκθέσεις (Νεάπολη Κοζάνης, Σιάτιστα, Αυγερινό, Δάφνη (γενέτειρα του Γιάννη) δύο φορές, Τσοτύλι, Πτολεμαΐδα, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην Γέφυρα Θεσσαλονίκης, Ναύπλιο (στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων) και στο Λουτράκι Κορινθίας, πήραν δε μέρος μέρος στη μεγαλύτερη έκθεση Εκκλησιαστικής Τέχνης που γίνεται στην Ελλάδα, την «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».
Επίσης συμμετείχαν σε περισσότερες από 35 ομαδικές εκθέσεις, τις περισσότερες με τον Σύλλογο Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας και με τον Σύλλογο Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.
Έργα τους επίσης βρίσκονται στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη στη Μυχού της Λέσβου, στον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα στη Θεσσαλονίκη, στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα στο 401 ΓΣΝΑ, στον Άγιο Αθανάσιο Τσοτυλίου, στον Αϊ Γιώργη στο Μιντιλόγλι Αχαϊας, στον Ι.Ν. Φωτολίβους Δράμας, στον Άγιο Δημήτριο στο Χατζή Μεσσηνίας, στον Άγιο Νεκτάριο στο Άστρος Κυνουρίας, στον Άγιο Αθανάσιο Αγιάσματος, τον οποίο αγιογράφησαν εξ ολοκλήρου καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κατασκεύασαν το ψηφιδωτό έμβλημα της ΑΕΚ, που θα τοποθετηθεί στην κεντρική πύλη του υπό κατασκευήν νέου γηπέδου της αθηναϊκής ομάδας.
Ασχολούνται κυρίως με το ψηφιδωτό, την αγιογραφία (φορητή εικόνα και τοιχογραφία), τα εγχάρακτα ψηφιδωτά (χαραγμένο ξύλο σε μορφή ψηφιδωτού, που στη συνέχεια ζωγραφίζεται και δίνει την εντύπωση ψηφιδωτού), που είναι δημιουργία δικής τους επινόησης.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας «Άρης Γαρουφαλίδης», για τρεις συνεχόμενες θητείες και είναι επίσης μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος. Δίδαξε το αντικείμενο του ψηφιδωτού στα εργαστήρια του Συλλόγου Φίλων Εικαστικών Τεχνών Εορδαίας και του Δήμου Εορδαίας, στα σεμινάρια ψηφιδωτού των Δήμων Βοΐου και Πτολεμαΐδας, καθώς και στα σεμινάρια της Διεθνούς Συνεργασίας για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες «Μέθεξη».
https://ergastiri-psifidotou-agiografias.blogspot.com/