Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025

Στη μνήμη Νικόλαου Χονδροκώστα, αντιπροέδρου του Συλλόγου Κοζανιτών “Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ” Σίδνεϊ Αυστραλίας (Γιάννη Κορκά)

0 comment 9 minutes read

 

Την 6η Δεκεμβρίου ημέρα του Αγίου Νικολάου και εορτής του   έφυγε από τη ζωή ο φίλος Νίκος Χονδροκώστας που κατοικούσε στο Σιδνεϋ της Αυστραλίας και ήταν ιδρυτικό μέλος ιδρύσεως του συλλόγου Κοζανιτών  του Σίδνεϋ «Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ» και μέλος της Διοίκησης.

Ο αείμνηστος φίλος Νίκος ήταν γιος του Αλέκου και της Σοφίας Χονδροκώστα, με καταγωγή από τον Πεντάλοφο Βοϊου. Αδέρφια του ήσαν ο Ευάγγελος , αρχιλογιστής στο ΚΤΕΥΚ Κοζάνης  που διετέλεσε και πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης , (1974-1979) ο Σεραφείμ  υπάλληλος, και διευθυντής του ΙΚΑ Κοζάνης και η Νανά με σύζυγο τον Κώστα Λιάνα που έχουν γιο τον Δημήτρη διευθυντή της ΔΕΗ στην Πόλη  της Κοζάνης και στην περιοχή της. Όλοι τους έχουν παιδιά και εγγόνια.

Ο Νίκος αποφοίτησε από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, διετέλεσε πρόσκοπος και  μέλος της χορωδίας Κοζάνης με μαέστρο τον Ν. Λιούφη και εν συνεχεία τον Μάκη Βαχτσεβάνο .Είχε πολλές δραστηριότητες. ένας νέος άνθρωπος με ανησυχίες, με οράματα και με  εσωτερική δύναμη  να  επιτυχία     στη διαδρομή της  ζωής του, που  προέρχονται από τη στόφα των Βοϊωτών, που μιλούν για τα «Άγια Χώματα»
του Βοϊου  και έχουν παράδοση στην ανάπτυξη και στην επιτυχία.

Το 1955 προσκλήθηκε από συγγενείς του , από την αδερφή του πατέρα του Δέσποινα Καμπερογιάννη,   που ζούσαν στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας.,   Η οικογένεια της ήταν πολύ καλά αποκαταστημένη  με παιδιά οικονομολόγους που διατηρούσαν μεγάλο λογιστικό γραφείο στο οποίο εργάστηκε ο Νίκος και εξελίχθηκε σε άριστο λογιστή. Και στη συνέχεια άνοιξε δικό του λογιστικό γραφείο. Από την  οικογένεια Κάμπερ- Καμπερογιάννη, ο εγγονός της Δέσποινας Στήβ Κάμπερ εκλέχτηκε   βουλευτής  στην πολιτεία της Νέας νότιας Ουαλίας, στη Βουλή του  Σίδνεϋ ,  άρα έχουμε και δικό μας Βουλευτή στην Αυστραλία , καιρός ήταν . Το 1993 είχα γνωρίσει στη Μελβούρνη τρεις Βουλευτές Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι  με παρέθεσαν γεύμα  στη Βουλή.

Ο Νίκος    Παντρεύτηκε το 1956 την Μαριάνθη που ζούσε στην Αυστραλία  με καταγωγή από τον Πεντάλοφο- Βοϊου. Ήσαν πολλοί Βοϊάτες στην Αυστραλία  που είχαν αναπτυχθεί και είχαν  οικονομική ευρωστία. Δημιούργησαν μια ευτυχισμένη οικογένεια και απέκτησαν τρία παιδιά δύο κόρες και έναν γιό που είναι επιστήμονες, με  τέσσερα (4) εγγόνια και (2) δύο δισέγγονα. Ερχότανε τακτικά στην Κοζάνη για να δει συγγενείς και  φίλους πολλούς  όπως π.χ. τους Νάκο Κυρζόπουλο, Χρυσοχοείο, Ντίνο Κοβεντάρο, έμπορος,  Γιάννη Ασημόπουλο, έμπορος, Σάκη Τσιώρα  είχε πάει  στην Αφρική, επιχειρηματίας , αείμνηστοι,  Νούλης  παναγιωτίδης, εν ζωή. Αντώνης Μποσταντζόγλου,. Κώστας Νάτσινας Δικηγόρος,. Σάκης Τζήμκα, Δ/ντής Αγροτικής Τραπέζης, Τάκης Χατζηκώστας Δικηγόρος, αείμνηστοι, Κώστας Γερούσης, είχε πάει στην Αμερική  όπου σπούδασε, διαμένει Κοζάνη,  Γιώργος Βέλλιος   στην Αμερική, όπου σπούδασε και μένει εκεί . Είναι εν ζωή οι παραπάνω  δύο. Μάκης Βαχτσεβάνος μαέστρος της χορωδίας Κοζάνης, Γιάννης Ξεπουλιάς, Ιατρός,  Σωκράτης Σωκρατίδης, Αρεοπαγίτης  Γιαννάκος Τσιπότης, μηχανολόγος, Αείμνηστοι. Κώστας Γκιουντιός έμπορος ,εν ζωή Γιώργιος Μήτσας , αείμνηστος  είχε πάει στον πόλεμο της Κορέας το 1951. κ.α. Γράφω τα ονόματά τους γιατί ήταν   γενιά  με πολλές κοινωνικές δραστηριότητες και με πολλούς επιστήμονες.   Κανταδόροι και περπατώντας στα σοκάκια στις γειτονιές  τραγουδούσαν, άνοιγαν τα παραθυρόφυλλα να ανεμίζονταν μαντήλια,  ήσαν και καλλίφωνοι.  Άφησαν εποχή την περίοδο εκείνη στην Κοζάνη.  Μια όμορφη όντως  εποχή. Ξυπνάω μνήμες στους παλιούς.

Όταν πήγα στην Αυστραλία το 1993 προσκεκλισμένος από το σύλλογο Κοζανιτών Μελβούρνης Ο ΛΑΣΣΑΝΗΣ. Επισκέφτηκα και το Σίδνεϋ, όπου κατοικούσε ο Νίκος. Με παρέλαβε από το αεροδρόμιο και με φιλοξένησε στο σπίτι του,    δεν  με άφησε να   πάω σε ξενοδοχείο. Η Αυστραλία  έχει απέραντο  ελεύθερο  χώρο   και κτίζονται μονοκατοικίες,  όπως είναι και το σπίτι του Νίκου , με αυλή και πολλούς βοηθητικούς χώρους, μάλιστα ο Νίκος κατασκεύασε  και ψησταριά  να ψήνει   αρνί το Πάσχα , το δείχνει η φωτογραφία ,και άλλες ημέρες γιορτών Τσικνοπέμπτης, απόκριες και οικογενειακές εορτές να ψήνει ποικιλία κρεάτων, Ήταν πολύ μεθοδικός με την έννοια του παληού παραδοσιακού Κοζανίτη και πενταλοφίτη. Με ξενάγησε στο Σίδνεϋ με τουριστικό καράβι που έκανε το γύρω του Σίδνεϋ, περνούσε και μπροστά από την Χάουζ ΟΠΕΡΑ  που είναι   αριστούργημα αρχιτεκτονικού κτηρίου, Επισκεφθήκαμε και εσωτερικά την  Όπερα με λαμπρές αίθουσες   ο Νίκος  μου λέει,  «αν είχα τη φωνή του Λιόντα  θα σε τραγουδούσα τον «ανήφορο» του Δόδουρα», νοσταλγικές αναμνήσεις από  τη χορωδία  της Κοζάνης , που ήταν μέλος της. Με πήγε στο χώρο που πάτησε ο Άγγλος Τζέις Κούκ το 1788,όπου οι Αυστραλοί ανήγειραν το Άγαλμά του. Ο οποίος είχε χαρτογραφήσει την ανατολική ακτή της Αυστραλίας και την ονόμασε νέα νότια Ουαλία., και έτσι  δημιουργήθηκε το Σίδνεϋ. Στη μεγάλη  πλατεία  της Όπερας συγκεντρώνονται οι απόδημοι  Έλληνες στις Εθνικές γιορτές και κάνουν διάφορες εκδηλώσεις, με ομιλητές  και με χορευτικά συγκροτήματα Ελληνοπαίδων ντυμένα με Ελληνικές στολές , τραγουδούν και χορεύουν δημοτικά και Μακεδονικά     τα έχω δει από κοντά  όλα αυτά.

Στο Σίδνεϋ δεν είχε ιδρυθεί σύλλογος Κοζανιτών, όπως στη Μελβούρνη   που ιδρύθηκε το 1970, συζητήσαμε με το Νίκο  να αναλάβει πρωτοβουλία και μαζί με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Σίδνεϋ Λευτέρη Σιούστη από την Αιανή Κοζάνης, που Δυστυχώ προ τριετίας απεβίωσε. Να γίνει μια συγκέντρωση των Κοζανιτών που ζούνε στο Σίδνεϋ αυτούς που γνωρίζουν  και να τους ενημερώσουν  για το σκοπό της συγκέντρωσης. Συναντηθήκαμε με τον Λευτέρη αποφασίστηκε να γίνει  συγκέντρωση και να την ονομάσουν Κοζανίτικη Βραδιά.  Πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση  ήρθαν αρκετοί, είχα τηλεφωνήσει και εγώ σε Κοζανίτες του Σίδνεϋ που είχα πάρει το τηλέφωνο από τους συγγενείς τους στην Κοζάνη , όπως τη Μαρίτσα Πατιά, «αδερφή του θόδωρου –ντόντιου, ο αγράμματος με τα ηθογραφήματά του- στο ιδίωμα». Αείμνηστος, ήρθε με τις δύο θυγατέρες  της.     Έδωσε πολύ μεγάλη χαρά η συνάντηση αυτή  να γνωριστούν μεταξύ τους οι  Κοζανίτες  που μένανε χρόνια στο Σιδνεϋ και δεν γνωρίζονταν.   Μίλησα για το ρόλο του σωματείου, που θα τους προσφέρει μεταξύ των άλλων,  και αλληλοσυμπαράσταση , παράλληλα τιμώντας και τη γενέτειρά τους και ακολουθώντας τις πλούσιες παραδόσεις των Κοζανιτών. Επίσης  μίλησα για την ιστορία της Κοζάνης  και για τους Κοζανίτες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό των περασμένων αιώνων, στο πνεύμα, στις τέχνες και στην επιχειρηματικότητα, λέγοντάς τους ότι είστε από πολύ καλή  στόφα  και όλα θα πάνε καλά. Στη συγκέντρωση ήταν και ο γεν. γραμματέας της Παμμακεδονικής Ένωσης Ιωάννης Παπαδόπουλος από τα Αλωνάκια Κοζάνης , Δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος σε πόλη του Σίδνεϋ, ο οποίος ανέλαβε να συντάξει το καταστατικό για την ίδρυση του συλλόγου και ήταν ο πρώτος πρόεδρος αυτού. Σε συνάντηση  που είχα με τον Γενικό πρόξενο  της  πρεσβείας της Ελλάδος στο Σίδνεϋ Ιωάννη Κομπόλη  διπλωμάτης καριέρας, με διαβεβαίωσε ότι  θα βοηθήσει ότι  χρειαστούν στο σύλλογο.

Ο Νίκος ανέλαβε ταμίας στο Διοικητικό συμβούλιο ως λογιστής και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία του συλλόγου, που ήταν    έμπειρος στα θέματα αυτά., τηρώντας και τα ήθη και έθιμα  της Κοζάνης,  τα Χριστούγεννα με τα γιαπράκια, του νέου έτους με τις βασιλόπιτες, τις απόκριες, με τους Φανούς, το Πάσχα με το ψήσιμο του αρνιού  και άλλες γιορτές, Είχε συντάξει λεπτομερές πρόγραμμα για  τις παραδόσεις  και άλλες εκδηλώσεις.  Ξαναπήγα στην Αυστραλία το 1995 προσκαλεσμένος από το Ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών της Μελβούρνης, στο συνέδριο που διοργάνωνε για τη Βυζαντινή Μακεδονία. Επισκέφτηκα και πάλι το Σίδνεϋ, ο φίλος Νίκος με φιλοξένησε και πάλι,  γνώρισα τη νέα διοίκηση του συλλόγου, και έκαναν μία Κοζανίτικη βραδιά με μασάλια,  μπέντια και κασμέρια. Περάσαμε πολύ ωραία, ο φίλος Νίκος  μας είπε πάρα πολλά από τη νεανική του ζωή   στην Κοζάνη με τους φίλος του, τα σουαρέ, τα γλέντια, τις εκδρομές στον Κρόκο και τα πειράγματα. Ενθουσιαστήκαν όλοι με τις αλησμόνητες  αναμνήσεις του.

Είχα πει στην προηγούμενη επίσκεψή μου το 1993, να  βάλουν  στο σύλλογο ως τίτλο τον Νικόλαο Κασομούλη, Κοζανίτης  ,οπλαρχηγός με σώμα επαναστατών  πολεμιστής και    ήρωας του 1821 ,έλαβε μέρος  και στην έξοδο του Μεσολογγίου και συγγραφέας της Ελληνικής  επανάστασης «Ενθυμήματα Στρατιωτικά»  σε τρεις τόμους 1821-1833. Και  αντί του Κασομούλη ,βάλανε το Γιώργο  ΛΑΣΣΑΝΗ που  έχει και ο σύλλογος της Μελβούρνης.

Αείμνηστε  φίλε Νίκο, σε αποχαιρετώ  με τη γραφίδα αυτή, βρισκόμενος μακριά από το γενέθλιο τόπο σου, που ποτέ δεν ξέχασες , ερχόσουνα ταχτικά εισπνέοντας τον καθαρό αέρα του Πενταλόφου με τις Καστανές του. Θα παραμείνει ζωντανή η ανάμνησή σου με την ωραία φιλοξενία που με προσέφερες   στην Αυστραλίας, 20.000 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά   μας, όπου έζησες και δημιούργησες μια θαυμάσια οικογένεια με παιδιά και εγγόνια.

Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή σου και η γη της Αυστραλίας που θα σε δεχθεί να είναι απαλή και να σε συντροφεύουν τα μοιρολόγια του Βοϊου Πορεύσου φίλε Νίκο στην αιωνιότητα  του σύμπαντος και της ιστορίας.  Η μνήμη σου και η θύμησή σου  Αιώνια.

Η Ευδοκία του Κυρίου να απαλαίνει τον πόνο της οικογένειας σου, των συγγενών και των φίλων σου.

Φωτογραφίες

1.     Μέλη της  Διοίκησης του συλλόγου Κοζανιτών Σίδνεϋ, φωτογραφίζονται σε χορό που έγινε την  23-11-2002 και πίσω  επάνω φαίνεται η φωτογραφία του ΛΑΣΣΑΝΗ. Από αριστερά. Οι Α. Πουλιόπουλος, Νίκος Χονδροκώστας, Γ. Τουρτούρας, Α. Καραμπέρης, Ελ. Σιούστης, Ε. Σιούστη κόρη, Ζ. Κύρος, Ν. Γαλανός, Χ. Γαλανού και Κ. Πράτεα Όρθια. Τη φωτογραφία μου είχε στείλει ο Νίκος.

2.     Η Διοίκηση του συλλόγου υποδέχτηκε τον Βουλευτή Κοζάνης και μέλος της επιτροπής της Βουλής για τους απόδημους Έλληνες Ηλία Βλαχόπουλο  στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας  το 1998,όπου εστάλη από τη Βουλή και του παρέθεσαν  δείπνο, τα μέλη του Δ.Σ.  με τις γυναίκες τους. Από αριστερά Μαρία Λιάκου γραμματέας, καθήμενος Νίκος Χονδροκώστας, ταμίας,  Ευθύμιος Λιάκος μέλος, Χαρίκλεια Σιούστη μέλος, Λευτέρης Σιούστης Πρόεδρος, Αναστάσιος Γιανόπουλος, αντιπρόεδρος,  Ηλίας Βλαχόπουλος, Βουλευτής,  Αθανάσιος Καραμπέρης μέλος, Αστέριος Πουλόπουλος Δημοσίων σχέσεων, σύζυγος Πουλοπούλου, μέλος, Νίκη Γιανοπούλου μέλος, Μαριάνθη Χονδροκώστα μέλος, και Καραμπέρη καθήμενη μέλος. Τη φωτογραφία μου την είχε  στείλει ο αείμνηστος Νίκος .

3.     Ο  αείμνηστος φίλος  Νίκος  στο σπίτι του έψησε αρνί  ήταν Απρίλιος 1993 που είχα πάει. Η Αυστραλία έχει μεγάλα και παχιά αρνιά, που τα μαλλιά των είναι πολύ χρήσιμα . (αρχ Ι.Κ.)

4.     Η οικογένεια Χονδροκώστα  σύσσωμη  αποχαιρετά τον αδερφό τους  Νίκο  στο αεροδρόμιο Κοζάνης το 2001 όταν επέστρεφε στην Αυστραλία, ήμασταν και εμείς εκεί . Από Αριστερά: Νίκος Χονδροκώστας, η αδερφή του Νανά Λιάνα, η γυναίκα του Μαριάνθη, ο αδερφός του Σεραφείμ αείμνηστος, ο άλλος αδερφός του Βαγγέλης επίσης αείμνηστος, η γυναίκα του Δέσποινα που έφυγε προ σαράντα ημερών και η σύζυγος του Σεραφείμ Χρυσάνθη. Όπως αποδείχθηκε ήταν ο τελευταίος αποχαιρετισμός της οικογένειας  Χονδροκώστα  στον αδερφό τους  τον Νίκο.(αρχ. Ι.Κ.)

 

Γιάννης  Κορκάς 19-12-2019

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00