
Στραγγόπετρα (Κοζύλιο), στα γεωγραφικά όρια των οικισμών Λάβδας -Αβδέλας -Πανοράματος (στην περιοχή αυτή είναι αδειοδοτημένο να κατασκευασθεί ένα από τα πέντε αιολικά του Ε.Πάρκου της Β.Πίνδου !!). Λήψη 28/6.2020.
Όλες οι βουνοκορφές δεν μπορεί να είναι ιδιωτικοί τόποι ενεργειακής εκμετάλλευσης.
Τα Εθνικά Πάρκα αποτελούν για τα Έθνη, τις Κοινωνίες και τη Φύση τόπους μεγαλύτερης αξίας από τα αιολικά γιαυτό προστατεύονται.
Η Φύση στην ευρεία της έννοια δεν μπορεί να αποτελεί μόνο ένα πολυποίκιλο Πόρο ( =πηγή αγαθών και πλούτου), αλλά και το αποκλειστικό Πλαίσιο ζωής και εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών και του Πλανήτη. Η αντίληψη αυτή έμμεσα, αλλά με σαφήνεια υποστηρίζει ότι η Φύση (σε όλες της τις εκφάνσεις) αποτελεί ένα υπέρτερο Αγαθό. Ένα αγαθό που κατατάσσεται σε ό,τι για κάθε χώρα ονομάζεται εθνικός πλούτος (εθνικοί πόροι), και σε ό,τι για τις εθνικές κοινωνίες ονομάζεται δημόσιο αγαθό, με την έννοια της συμμετοχής και του δικαιώματος σε αυτό του κάθε πολίτη. Ένα αγαθό που και για την Ε. ‘Ένωση κατέχει σε επίπεδο αρχών πρωτεύουσα θέση. Με άλλα λόγια, οι τόποι υψηλής περιβαλλοντικής αξίας αποτελούν μέρος από την ζωτική ιδιοκτησία του κάθε Έλληνα. Και, μάλιστα, τέτοιας σημασίας που δεν μπορεί να το αποσπάσει για σκοπούς ιδιωτικής εκμετάλλευσης μια μεμονωμένη οντότητα της ελληνικής κοινωνίας, που μπορεί να έχει τη μορφή ιδιωτικής επιχείρησης.
(Από τη συνέντευξη μου με το δημοσιογράφο Αντώνη Κοκκορίκο, το Σάββατο, 27/6., στα ”Παραπολιτικά”, 90,1 FΜ)
Ελευθέριος Τζιόλας