banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Διατροφικές οδηγίες για το ουρικό οξύ (Σωτηρία Κεσόγλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος)

0 comment 2 minutes read

 

Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες και να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση όσων περιέχουν υδατάνθρακες.
Άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας. Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και έντονο πόνο.

Σε γενικές γραμμές είναι σημαντικό να αποφεύγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες και να δώσετε έμφαση στην κατανάλωση όσων περιέχουν υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα). Η πρόσληψη λιπαρών από τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυριά, όπως επίσης η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να είναι περιορισμένες.

Είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση νερού και να μειώσετε την πρόσληψη αλκοόλ. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη, θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακή μείωση του σωματικού σας βάρους.

Τρόφιμα που απαγορεύονται:

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης

§  Εντόσθια (συκώτι μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια

§  Κυνήγι, χήνα

§  Αμύγδαλα

§  Θαλασσινά (Μύδια, χτένια αυγοτάραχο, μύδια,)

§  Σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες

§  Μαγιά

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες:

§  Κοτόπουλο, γαλοπούλα

§  Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια

§  Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον

§  Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπαράγγια,

§  Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως

Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά

Τρόφιμα που επιτρέπονται:

§  Γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό (προτιμήστε τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα)

§  Αυγά

§  Ψωμί λευκό και καλαμποκιού, κέικ, μπισκότα

§  Δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες (όχι τηγανητές)

§  Φρούτα, χυμοί φρούτων

§  Λαχανικά (εκτός από αυτά που αναφέρονται στις παραπάνω κατηγορίες)

§  Λάδι, βούτυρο μαργαρίνη, ελιές (σε λογικές ποσότητες)

§  Αλάτι, ξύδι, καρυκεύματα

§  Ζάχαρη, μέλι, κακάο, σοκολάτα, ζελέ

§  Αναψυκτικά, καφές, τσάι.

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00