banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

ΕΙΣ  ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ  ΘΕΟΦΙΛΟΥ—ΣΑΒΒΑ ΔΙΑΦΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

0 comment 3 minutes read

 

 

Τη 27 –Ιουνίου απεβίωσε  στη Θεσσαλονίκη  όπου διέμεινε ο φίλος Θεόφιλος  συνταξιούχος εκπαιδευτικός .

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1931 και γονείς του ήταν ο Βασίλης και η Ρίνα Διάφα της μεγάλης Κοζανίτικης οικογένειας με αγωνιστές και ήρωες Μακεδονομάχους. Με έξι αδέρφια και κατοικούσαν στην οδό (Πέλλας) νυν Πλακοπίτη. Δίπλα από το οίκημα 40 ΜΆΡΤΥΡΕΣ.

Αποφοίτησε από το Βαλταδώρει Γυμνάσιο και την περίοδο εκείνη  συμμετείχε ως ποδοσφαιριστής στην Ομάδα του Ολυμπιακού Κοζάνης. Ήταν η εποχή που ανανεώνονταν ο Ολυμπιακός με νέους ποδοσφαιριστές και δημιούργησε τη μεγάλη ομάδα.

Σπούδασε στη Γερμανία στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας, και όπως λέγανε ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης  για τον  Αθλητισμό.

Διορίστηκε σε γυμνάσιο της Ναούσης –Ημαθίας  όπου και παντρεύτηκε το 1965  με πρώην μαθήτριά του την Ειρήνη—Ρούλα Λίτου πολύ καλή σύζυγος  και απέκτησαν δύο κόρες, επιστήμονες, ή μία είναι γιατρός και η άλλη ξένων γλωσσών κι εργάζεται στο Αμερικανικό κολλέγιο της Θεσσαλονίκης,  και έχουν τέσσερα εγγόνια.

Ο αείμνηστος φίλος Θεόφιλος ήταν απλός άνθρωπος, φιλήσυχος, ταπεινός,  πρόσχαρος, καλοκάγαθος, έτοιμος να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, πολύ συνεργάσιμος και αγνός  άνθρωπος, χωρίς κακίες και αντιπαλότητες Είχε πολλούς φίλους και εκτιμάτο από όλους  Αφοσιωμένος    και αποδοτικός στην υπηρεσία του. Υπηρέτησε και σε γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης διετέλεσε και προϊστάμενος. Ένας πολύ καλός εκπαιδευτικός.

Σε ηλικία 50 ετών, εδώ είναι η αξία  του ανθρώπου ,  να επιδιώκει να  ενισχύσει επί πλέον  τη μόρφωσή του , παρά την ηλικία του και ως οικογενειάρχης. πήρε άδεια από το Υπουργείο Παιδείας και  πήγε στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας –Γερμανία από το οποίο είχε  πάρει το πτυχίο και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα  Ένας εκπαιδευτικός που ήθελε  να  εμπλουτίζει τις γνώσεις του  και να τις μεταφέρει στους  μαθητές και σπουδαστές.

Επιστρέφοντας από τη Γερμανία  τοποθετήθηκε στο πανεπιστήμιο της Θράκης ως καθηγητής σωματικής αγωγής. Απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Διέμεινε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στο σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης  «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» , ως μέλος. Δεν ξεχνούσε τη γενέτειρα  και με άλλους Κοζανίτες που διέμειναν στη Θεσσαλονίκη, αντάμωναν κάθε Σάββατο στο οδοντοϊατρείο του Θανάση Παπακώστα, αείμνηστος. Ήταν γιος του παππά –Γιώργη από τον κρόκο Κοζάνης ο οποίος υπηρετούσε στο Άγιο Νικόλαο Κοζάνης στην ενορία μας, ήταν πολύ καλός ιερέας αλλά και ως  ψαλμωδός. Τον γνώριζα. Στο οδοντοατρείο  λοιπόν συναντιόντουσαν και έκαναν  παρέα  οι  Κώστας Τζάκας γιατρός καθηγητής , Ουρολόγος, θεράπευσε   πολλούς Κοζανίτες, (άλλος παθιασμένος Κοζανίτης). Κώστας Σίμηνας, καθηγητής  . Ηλίας Βαμβακάς της μεγάλης οικογένειας, αείμνηστος, ετάφη στην Κοζάνη , τα παιδιά του βρίσκονται στην Αμερική , στο Χιούστον , τα είχα γνωρίσει στην κηδεία  του πατέρα τους, Ιορδάνης Παπαδόπουλος,  πρώην υπάλληλος της Αλφα.  Γιώργος Κυρικλίδης,  καθηγητής αείμνηστος, Κώστας Σούτσος, πρώην φούρναρης στην Κοζάνη, Παύλου Μελά. αείμνηστος, Σπύρος Μπακιρτζόγλου οδοντογιατρός και Παντελής Γκανάτσιος , σέφ των γευστικών  μεζέδων αείμνηστος, από τον Κρόκο Κοζάνης. Τελευταίος έφυγε ο Θεόφιλος και η όμορφη και παραδοσιακή παρέα διαλύθηκε. Οι Ζώντες ας δημιουργήσουν νέα παρέα.  Στη Θεσσαλονίκη ζούνε πολλοί   Κοζανίτες  από τη γενιά τους και μικρότερης.

Ο αείμνηστος φίλος Θεόφιλος με έπαιρνε ταχτικά στο τηλέφωνο  μιλούσαμε για τα παλιά και μου έλεγε (Γιάννη μείναμε  οι δυο μας από την παλιοπαρέα).Του απαντούσα θάρθει η ώρα που θα ανταμώσουμε όλοι, αυτά έχει η ανθρώπινη ζωή. Και τώρα είμαι μόνος και  τελευταίος. Ο Κύριος θα αποφασίσει πότε θα μας ανταμώσει όλους.

Φίλε Θεόφιλε να μεταφέρεις στους παλιόφιλους . Θανάση, Γιαννάκο, Κώστα , Κώστα και Κώστα, Χρίστο, Γιώργο, Γιάννη, Νιόνιο, Θύμιο και Μιχάλη.

Πορεύσου φίλε Θεόφιλε εν Ειρήνη στην αιωνιότητα της ζωής και της ιστορίας. Θα σε θυμόμαστε πάντοτε. Η Μνήμη σου Αιώνια.

Η γη της Θεσσαλονίκης που θα σε δεχθεί  να είναι απαλή και δροσερή από τη ροή του  ποταμού μας ΑΛΙΑΚΜΩΝΑ που εκβάλει στο Θερμαϊκό .

Η Ευλογία του Κυρίου να απαλαίνει τον πόνο της οικογενείας σου.

Γιάννης Κορκάς

 

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00