Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ (Ι. Κορκάς)

0 comment 5 minutes read

Κορκάς νέο-               Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και άρχισαν οι εργασίες  αναπλάσεως της κεντρικής πλατείας ΝΙΚΗΣ , Εγώ τη λέω πλατεία Περιπτέρων. Διότι  είναι τοποθετημένα πέντε(5) περίπτερα, σμικρύνοντας το χώρο της πλατείας και παραμποδίζοντας  την κίνηση των πολιτών.  Αφορμή να επανέλθω για την πλατεία είναι το ότι  έχει παραδοθεί στον εργολάβο με τα περίπτερα  να παραμένουν  εκεί , γιατί; , τα δύο μάλιστα είναι κλειστά από καιρό.

  Ο χώρος της  πλατείας έπρεπε   να είχε παραδοθεί στον εργολάβο ελεύθερος  , για να μπορεί να κάνει άνετα τη δουλειά του . Προ  εξαμήνου είχε ανακοινωθεί από τη δημοτική αρχή ότι τον Αύγουστο θα εγκατασταθεί ο εργολάβος,  συνεπώς είχε το χρόνο η προηγούμενη  δημοτική αρχή να τακτοποιήσει τη μετακίνηση των περιπτέρων, και  να   τοποθετηθούν  εκεί που θα έκρινε το χώρο κατάλληλο και να μην είναι αυτή η ακαταστασία που βλέπουμε σήμερα. Τα γράφω αυτά γιατί φαίνεται  και πάλι  η  ανοργανωσιά που παρουσιάζουν οι  διοικητικές  αρχές    είτε  Κυβερνητικές είτε  Δημοτικές .  Τα πάντα απρογραμμάτιστα, ανοργάνωτα  ,  και πρόχειρα,  η  τσαπατσουλιά στη χειρότερη φάση. Και αν  επισημανθεί   κάποια   ακαταστασία  , λένε αμέσως φταίνε οι άλλοι, ποιοί; Δυστυχώς η ανευθυνότητα των διοικούνταν οδήγησε τη χώρα στη σημερινή άσχημη κατάσταση. Ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να τακτοποιήσει το πρόβλημα.

Επαναφέρω αυτό που είχα γράψει παλαιότερα , για την ονομασία της πλατείας. Να  αλλάξει όνομα και να ονομαστεί  πλατεία «Πραματευτάδων 17,18 και 19 αιών». Το όνομα ΝΙΚΗ  έχει ευρεία έννοια και  παγκόσμια  χρήση .   Οι πραματευτάδες που εγκαταστάθηκαν  στη  Αυστρουγγαρία  αναπτύχθηκαν οικονομικά, μορφώθηκαν , έγιναν λόγιοι  και  απέκτησαν αξιώματα στη νέα τους πατρίδα.  Επέδειξαν δε,  μεγάλο ενδιαφέρον  και αγάπη  για τη γενέτειρά τους,  και με την οικονομική τους ευρωστία  βοήθησαν  στη ανάπτυξη της Κοζάνης. Η ιστορία της Κοζάνης έχει πολλά να επιδείξει  , ιδιαίτερα Πνευματική κουλτούρα στα χρόνια του ζυγού από τους Οθωμανούς και πρέπει να τη σεβόμαστε και να την προβάλλουμε. Δεν πρέπει να την αγνοούμε. Φέρνω παράδειγμα. Υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος Κάστρα πολλά  σε παραθαλάσσιες περιοχές και προβάλλονται ως μοναδικά και θρυλικά. Ενώ εμείς είχαμε από  το 1668 σχολή, για την εποχή εκείνη ήταν πανεπιστήμιο, και παραμένει χωρίς καμία παρουσίαση της αξίας της σχολής .  Επίσης   τα περίφημα Αρχοντικά που ήσαν τα καλύτερα της Μακεδονίας κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ Αρχιτέκτονα  Μουτσόπουλο και ειδικό ερευνητή  στα θέματα αυτά . Τα οποία δυστυχώς έχουμε εξαφανίσει, μη σεβόμενοι την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.  Θα επανέλθω  επ’ αυτών.

Όσον αφορά  για το πηγάδι που βρέθηκε στην πλατεία, θέλω να πληροφορήσω ότι στο χώρο αυτό επί τουρκοκρατίας  γινότανε παζάρι Τρίτη και Σάββατο, ήταν μεγάλο παζάρι  και είχε πολλούς  παζαριώτες  και ως εκ τούτου υπήρχε πηγάδι που το χρησιμοποιούσαν οι παζαριώτες και όλη η γειτονιά , Στο παρελθόν , προ του 1937, που τροφοδοτήθηκε η Κοζάνη με νερό από το χωριό Ερμακιά, κάθε γειτονιά είχε το δικό της πηγάδι ,  τα πηγάδια  ήταν   60 και πλέον  θα  αναφέρω μερικά , Χασαπλιά, Καρές, Αυλιώτ’, Σκ’ρκα, Κιραμαργιό, Λιάτσκ’ , Τζαμάρας, Γιτιάς, Μισκάθκου, Μπηνιώς, τ’ Νιούλ’ που είναι σε χρήση.  κλπ Υπήρχαν και σε εκκλησίες , όπως στους Αγίους Αναργύρους που υπάρχει ακόμη. Επίσης  εκτός οικισμού  υπήρχαν πηγάδια  και στη γύρω περιοχή της Κοζάνης. Έχω κάνει μεγάλη έρευνα για τα πηγάδια και τα στοιχεία θα τα συμπεριλάβω στο νέο μου βιβλίο .  Στο πηγάδ’ της πλατείας ερχότανε νερό από τις Καρές. Το νερό ήταν συνδεδεμένο  με τους Κοζανίτες, και τα περισσότερα σπίτια είχαν και αρβανίκο- πηγάδ’  στου νουβουρό – αυλή τους, και να θυμίσω  το καλοκαίρι βάζανε στον κουβά που ήταν κρεμασμένος  στον αρβανίκο-πηγάδ’ καρπούζια για να κρυώσουν  και ότι άλλο ήθελαν να κρυώσει . Λόγω του  άφθονου νερού  που είχε η Κοζάνη από τα πηγάδια,  οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν ολημερίς   και είχαν πάντα  τα σπίτια  τους πλυμένα , καθαρά και παστρικά. Γι’ αυτό και οι Κοζανίτισσες είναι ονομαστές νοικοκυρές. Μετά την αποκάλυψη του πηγαδιού, στην πλατεία ,   όπως μου είπε η προϊσταμένη της 17ης Εφορείας κ. Τσιάπαλη «θα γίνει έρευνα   που  θα  δείξει τι άλλο  έχει το πηγάδι».

Κάνω μια πρόταση στη Νέα Δημοτική αρχή , που πιστεύω  ότι   ενδιαφέρεται για τον  πολιτισμού και για την ιστορία της πόλης. Το πηγάδ’ να διατηρηθεί και να αναδειχθεί στο χώρο της πλατείας, τα πηγάδια είναι συνυφασμένα με τους Κοζανίτες που μεγάλωσαν με τα πηγάδια,  και επί τέλους ας κρατήσουμε κάτι από τα παλιά, να σταματήσουμε να  τα διαγράφουμε ,   πρόλαβα και είδα πολλά πηγάδια .

Β΄ Τα αγάλματα που ήταν στην Πλατεία έχουν μεταφερθεί, δεν γνωρίζω που βρίσκονται. Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του αγωνιστή της Εθνικής αντίσταση και πρώην μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ που βρίσκεται; .Πως δεν ενδιαφέρθηκε ο μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, που ενδιαφέρεται   για όλα ,  να πάρει το Άγαλμα και να το τοποθετήσει στον Αύλειο χώρο της Μητροπόλεως, εκεί είναι η θέση του ως πρώην μητροπολίτης Κοζάνης από το 1923 μέχρι το 1945. Και μάλιστα ένας μητροπολίτης αγωνιστής   που είχε καταδικαστεί από τους τούρκους ερήμην σε θάνατο  όταν υπηρετούσε από το 1914 ως μητροπολίτης  Μετρών και Αθύρων, για την υπεράσπιση του ποίμνιο του, που ήσαν πόντιοι και βασανίζονταν από τους Τούρκους. Ήταν αγωνιστής μεγάλος και με θάρρος  αντιμετώπιζε  τα προβλήματα του  ποιμνίου του. Βοήθησε δε, πάρα πολύ τους πρόσφυγες που ήρθαν στην Κοζάνη  από τον Πόντο και τη Μικρά  Ασία μετά την καταστροφή του ΄22. Ο μακαριστός Ιωακείμ  είχε τελειώσει τη σχολή της Χάλκης και  διεύρυνε τις σπουδές του  στη Σχολή πολιτικών επιστημών  στο Παρίσι. Ήταν σπουδαίος ομιλητής και ενέπνεε το ποίμνιό του.

Ελπίζω να τιμηθεί ως αδερφός και Άγιος  κατά την εκκλησιαστική ορολογία,  ο  μακαριστός μητροπολίτης πρώην Κοζάνης κυρός Ιωακείμ και πνευματικός της Εθνικής αντίστασης , από τον Άγιο Κοζάνης και να τοποθετηθεί στο χώρο που του ανήκει , στο δικό του χώρο, που είναι ο Αύλειος χώρος του επισκοπείου.

Γιάννης  Κορκάς

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00