banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Λαπαροσκόπηση – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση ενδοκοιλιακών οργάνων

0 comment 2 minutes read

Λαπαροσκόπηση ονομάζουμε την εξέταση των ενδοκοιλιακών οργάνων που πραγματοποιείται με μία λεπτή κάμερα, μέσω μιας τομής. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και συνήθως είναι και διαγνωστική και επεμβατική.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέτασης είναι πολλά συγκριτικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτού τύπου. Μερικά από αυτά είναι:

·        Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

·        Σύντομη νοσηλεία

·        Ταχεία επιστροφή στην εργασία

·        Χειρουργική ακρίβεια

·        Ελαχιστοποίηση της δημιουργίας συμφύσεων

Στην γυναικολογία η λαπαροσκόπηση αποτελεί τον χρυσό κανόνα τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση ενδομητρίωσης, κύστεων στις ωοθήκες, υπογονιμότητας, ινομυωμάτων, χρόνιων πόνων στην πύελο κ.α.

Υπογονιμότητα

Για να διαγνωστεί η υπογονιμότητα, η λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη, αφού επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων. Έτσι καταγράφονται τόσο οι σάλπιγγες όσο και οι ωοθήκες.

Υπογονιμότητα μπορεί να προκαλούν και διάφορες άλλες παθήσεις. Υποστηρίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις με τη λαπαροσκόπηση διορθώνονται τα περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας, ειδικά σε αναπαραγωγικές ηλικίες.

Κύστεις ωοθηκών

Τόσο οι κακοήθεις, όσο και οι καλοήθεις κύστες θεραπεύονται λαπαροσκοπικά. Στην σύγχρονη γυναικολογία η ανοιχτές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κύστεων έχουν πολύ περιορισμένη θέση.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι συμπαγείς όγκοι που εμφανίζονται στην μήτρα και μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, υπογονιμότητα και αποβολές. Για την αφαίρεση των ινομυωμάτων, απαιτείται λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση.

Όταν τα ινομυώματα εμφανίζονται επιφανειακά στη μήτρα και είναι μικρά, τότε αφαιρούνται με λαπαροσκόπηση.

Επαναστατική μέθοδος Single Port Laparoscopy από τον γυναικολόγο Περιστέρη

Η παραδοσιακή λαπαροσκόπηση απαιτεί μικρές τομές στην περιοχή της κοιλιάς, από τις οποίες μπορεί να μείνουν σημάδια. Η μέθοδος S.P.L είναι μία επέμβαση που σαν οπή χρησιμοποιεί τον αφαλό, μέσω ειδικού καθετήρα.

Η μέθοδος προορίζεται για τις ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν και στην κλασική λαπαροσκόπηση. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επεμβάσεις έχουν γίνει για την εξαγωγή ινομυωμάτων. Η μόνη αντένδειξη για την καινοτόμο επέμβαση είναι οι προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.

Για μία ακριβή διάγνωση και εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Γυναικολόγου – Μαιευτήρα: peristeris.gr

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00