Ο μικρός Θανασάκης-Σάκης, έτσι που τον θυμούνται στην Κοζάνη και δη στα Ηπειρώτικα, όπου γεννήθηκε το 1963, έμελλε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο και λαμπρό επιστήμονα, διδάκτορα της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Erlangen-Numberg της Γερμανίας, με εξειδίκευση στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία.
Ο Θανάσης Μπαγκατζούνης, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως ανώτερος επιμελητής και υπεύθυνος της μονάδας γυναικολογικού καρκίνου στην πανεπιστημιακή κλινική ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του Wurzburg στη Γερμανία και το 1998 προσλήφθηκε στο τότε νεοϊδρυθέν ογκολογικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, όπου δημιούργησε την πρώτη στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο εξειδικευμένη μονάδα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας για νεοπλασίες του λεμφικού ιστού και του πεπτικού συστήματος.
Το 2008 συνεργάστηκε με νοσοκομεία της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γερμανίας, ενώ δημιούργησε το κέντρο συμβουλευτικής ογκολογίας «ΟγκοΛογική», που είχε ως αντικείμενο την εξατομικευμένη πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και σύγχρονη θεραπεία των νεοπλασιών.
https://www.facebook.com/EthnoJopa/videos/235445763791846/
Ο Δρ. Μπαγκατζούνης είναι ιδρυτικό μέλος της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, διετέλεσε πρώτος πρόεδρός της από το 2004 μέχρι το 2008, ενώ υπήρξε μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου κατά τις περιόδους 2004-2005 και 2010-2012.
Από τον Ιούνιο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2015 εργάστηκε στο κέντρο ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και ακτινοχειρουργικής “cyberknife” στο Αμβούργο και από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Μάρτιο 2017 ως αναπληρωτής διευθυντής της κλινικής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο νοσοκομείο Malteser St. Franziskus Hospital Flensburg.
Από τον Απρίλιο 2017 ζει μόνιμα στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι συνεργάτης του υπερσύγχρονου Κέντρου Πρωτονίων με επιστημονικό αντικείμενο τη σωματιδιακή θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές πρωτονίων.
Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και άρθρα με προτάσεις για τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού και δίκαιου συστήματος υγείας.
Παράλληλα με την ιατρική και τις πολιτιστικές του πρωτοβουλίες, είναι ενεργό μέλος σε κινήματα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας και διαπολιτισμικότητας.
Προσφέρει τις υπηρεσίες του στο γραφείο επικοινωνίας Jopa Communications Agency – Project „Oncologic & Arts, όπου ενημερώνει καιμ κατευθύνει άτομα με νεοπλασματική ασθένεια.
Ο Θανάσης Μπαγκατζούνης δεν ξεχνά ποτέ την αφετηρία του, με τις εξειδικευμένες γνώσεις του και σε συνδυασμό πάντα με τις σπάνιες ευαισθησίες του προς τους πάσχοντες συνανθρώπους του, στέκεται κοντά στους ασθενείς, ως φωτεινός φάρος στον «καταιγισμό πληροφοριών που δέχονται στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν την κατάσταση ή να καταλήξουν στην ενδεδειγμένη θεραπεία». Το δυνατό του σημείο είναι η άριστη γνώση του σύγχρονου ιατρικού γίγνεσθαι στο εξωτερικό και δη στη Γερμανία και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει «η διασφάλιση της υψηλής ποιότητας στην παροχή των υπηρεσιών επιτυγχάνεται από το μεράκι για την άψογη εξυπηρέτηση και την αγάπη για τους ασθενείς και τους συγγενείς που αγωνιούν, μέσω της αγαστής συνεργασίας μας με καταξιωμένα νοσοκομεία, καθώς και διακεκριμένους χειρουργούς και ογκολόγους».
«Την ιστορία του καρκίνου την γράφουν οι ασθενείς» λέει και συμπληρώνει «κάθε μέρα κι από μία σελίδα». Και βέβαια δεν αναφέρεται σε όσους επαίρονται πώς «νίκησαν» τον καρκίνο, πλάθοντας μία ακόμη εντυπωσιακή ιστορία για τα ΜΜΕ».
Ο νους του τρέχει σε όσους ασθενείς έφυγαν πρόωρα από τη ζωή, γιατί δεν έλαβαν άρτιες συμβουλευτικές υπηρεσίες, σ’ αυτούς που έχασαν τη μάχη, γιατί δεν είχαν πρόσβαση σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και σε όσους ενέδωσαν στις υποσχέσεις από επικίνδυνους «επαΐοντες».
https://www.facebook.com/EthnoJopa/videos/2519267558094757/?t=0
Τα παραπάνω είναι αδιανόητα να συμβαίνουν, όπως ισχυρίζεται, όταν η σύγχρονη ιατρική έχει πλέον τις λύσεις και θεραπεύει πάνω από το 50% των 300 καταγεγραμμένων μορφών καρκίνου. Κι όμως συμβαίνουν …η ιστορία του καρκίνου ανήκει σε όσους έζησαν την ασθένεια στο πετσί τους, αλλά και στους δικούς τους ανθρώπους, που πάντα θα τους απασχολεί αυτό το «γιατί». Σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα, δε θα δώσουν ποτέ απάντηση οι αποπροσανατολιστικές, υποκινούμενες εκστρατείες μάρκετινγκ (βλ. challenge accepted), οι οποίες με άκομψο και επιπόλαιο τρόπο εστιάζουν στη θηλυκότητα (βλ. καρκίνο του μαστού), κάνοντας επίκληση σε συναισθήματα που διαρκούν δευτερόλεπτα και ξεχνιούνται, μαζί με τη σοβαρότητα της ασθένειας.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν λιγότερες παρενέργειες, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες ίασής τους.
«Την κρισιμότητα αυτή, δεν θα την ενστερνιστούμε ποτέ ως επισκέπτες ενός gala, αλλά μονάχα ως σκεπτόμενοι πολίτες, έχοντας ως σύμμαχό μας τη λογική. Εξ’ ου και η ονομασία της πρωτοβουλίας μου «oncoLogic», επισημαίνει.
Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία με πρωτόνια ενδείκνυται για τους εξής όγκους:
• σιελογόνων αδένων
• παραρρινίων κόλπων
• ρινοφάρυγγα
• χορδώματα / χονδροσαρκώματα βάσης κρανίου
• καρκίνος προστάτη
• ενδοκρανιακοί όγκοι και όγκοι εγκεφάλου (πολύμορφο, γλοίωμα οτπικού νεύρου, γλοίωμα στελέχους, μηνιγγίωμα, πιλοκυτταρικό αστροκύττωμα)
• όγκοι σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού
• καρκίνος παγκρέατος
• ηπατικός καρκίνος
• υποτροπή καρκίνου του ορθού και άλλων όγκων της πυέλου
• νευροϊνοσαρκώματα και άλλοι όγκοι περιφερικών νεύρων
• σαρκώματα οπισθοπεριτοναϊκής χώρας
• τοπικές και/ή λεμφαδενικές υποτροπές καρκίνου του νεφρού, του προστάτη, γυναικολογικού καρκίνου, κακοήθους μελανώματος και άλλων καρκίνων
• ηπατικές, πνευμονικές, οστικές μεταστάσεις
Άλλες νεοπλασίες στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η πρωτονιακή θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με την κλασική ακτινοθεραπεία με φωτόνια:
• λεμφώματα μεσοθωρακίου
• σεμινώματα
Από την πρωτονιακή θεραπεία μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα ασθενείς με υποτροπές μετά από προηγηθείσα ακτινοθεραπεία.
Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις η πρωτονιακή θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί αντί της επεμβατικής ενδοϊστικής βραχυθεραπείας.
Η πρωτονιακή θεραπεία συνδυάζεται, όπως και η κλασική ακτινοθεραπεία με φωτόνια, με τη χειρουργική, την χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία, την ανοσοθεραπεία, την υπερθερμία και άλλες θεραπείες του καρκίνου, ανάλογα με το στάδιο και τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου.
Αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα έχει η ακτινοθεραπεία πρωτονίων στην θεραπεία όγκων της παιδικής ηλικίας, όπως:
• όγκοι κεντρικού νευρικού συστήματος
o αστροκύττωμα
o κρανιοφαρυγγίωμα
o επενδύμωμα
o γλοίωμα οπτικού νεύρου
o γλοίωμα υποθαλάμου
o γερμίνωμα
o μυελοβλάστωμα
o μηνιγγίωμα
o νευροβλάστωμα
o ρετινοβλάστωμα
• περιφερικοί νευροεξωδερμικοί όγκοι (PNET/Σάρκωμα Ewing)
• ραβδομυοσάρκωμα
• οστεοσάρκωμα
• τεράτωμα
Τα εκθειαστικά και διθυραμβικά σχόλια του γερμανικού Τύπου για τον Κοζανίτη «μεγάλο και τρανό» επιστήμονα Θανάση Μπαγκατζούνη «παίρνουν και δίνουν»… επιβεβαιώνεται δε για μια ακόμη φορά πως τα «μεγάλα μυαλά» η Ελλάδα μάλλον δεν θέλει να τα βλέπει και έτσι αυτά μεγαλουργούν στο εξωτερικό, εν προκειμένω στη Γερμανία, όπου διαλάμπουν στις επιστήμες!…