banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Πλάσματα του ίδιου Θεού

by ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
0 comment 3 minutes read

Οι περισσότεροι από μας νομίζουμε πως η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ρατσισμός υπάρχει μόνον εκεί που τα μέσα ενημέρωσης, συνήθως επιλεκτικά, προβάλλουν. Δηλαδή κάπου μακριά από μας, εκεί όπου οι άνθρωποι είναι αλλιώτικοι, εκεί όπου υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, πείνα και εξαθλίωση. Κι όμως είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στην κοινωνία που ζούμε.

Ενδεικτικά και μόνο, θα μπορούσαμε να μνημονεύσουμε, την αναξιοπρεπή διαβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας, που ενισχύεται διαρκώς από την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση, τις πενιχρές αμοιβές, την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, την εκμετάλλευση της γυναίκας και των ανηλίκων. Η ελλιπής κρατική μέριμνα για την παροχή στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης στον υποτιθέμενο αναπτυγμένο κόσμο και η ανυπαρξία αυτής στον υποανάπτυκτο, τρίτο, λεγόμενο κόσμο, που είναι και τα 2/3 του πλανήτη. Η αλόγιστη άντληση κοιτασμάτων – πηγών ενέργειας από το φυσικό περιβάλλον και η υποβάθμισή του σε βαθμό που να απειλείται η ίδια μας η ύπαρξη. Η άμβλυνση της κοινωνικής ηθικής συνείδησης για τα καθημερινά προβλήματα της ζωής, που απαιτούν ευαισθησία, αλληλεγγύη, συνεργασία και ανθρωπιά, σε βαθμό που να υπάρχει πλήρης εξοικείωση με όλα τα φαινόμενα απάνθρωπης συμπεριφοράς. Οι δυνατοί επιβάλλονται στους αδύνατους, οι ισχυροί ελέγχουν τους ανίσχυρους, οι δημαγωγοί καπηλεύονται τα όνειρα και τις προσδοκίες των ανήμπορων και ο πολιτισμός φθίνει διαρκώς σε περιεχόμενο και αξία. Δεν υπάρχει πλέον ιδιωτική ζωή, προσωπική ελευθερία, σεβασμός της ατομικότητας του ανθρώπου, της ιδιοσυστασίας του, της προσωπικότητάς του, αφού τα πάντα τελούν υπό αμφισβήτηση και μάλιστα από την κακή χρήση των επιτευγμάτων της υψηλής τεχνολογίας, το καύχημα της εποχής μας!

Ο ρατσισμός είναι, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, μια νοοτροπία, ένας άρρωστος τρόπος σκέψης, ο οποίος εδράζεται σε ένα σύμπλεγμα από προκαταλήψεις που επιβιώνουν μέσα στις δομές κάθε κοινωνίας. Κι ούτε πρόκειται να εξαλειφθεί αφού εξακολουθούν να υφίστανται οι παράγοντες που τον επηρεάζουν και τον συντηρούν.

Είναι οι κοινωνικές συνθήκες και η προπαγάνδα των επιτήδειων ρατσιστών, που διαμορφώνουν το πλαίσιο των διακρίσεων, ενσπείρουν το φόβο της διαφορετικότητας και καλλιεργούν το μίσος στους λαούς. Και πίσω από όλα αυτά κρύβονται πάντα συμφέροντα, οικονομικά, πολιτικά, ιδιοτελή. Σοβαρή δε και υπολογίσιμη αντίσταση μπορεί να προέλθει μόνο με την παιδεία και τη μόρφωση των ανθρώπων. Δε θα πρέπει να φοβάται ο άνεργος και ο οικονομικά ασθενέστερος τους αλλοεθνείς και τους διαφορετικούς. Δε θα πρέπει να στρέφεται εναντίον του πεινασμένου συνανθρώπου του, με τυχόν διαφορετική βιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά να δίνει τον αγώνα του καθημερινά ώστε κάποτε να μην υπάρχουν πεινασμένοι κα εξαθλιωμένοι στον κόσμο. Κάποτε πρέπει να εκλείψουν οι οικονομικές ανισότητες τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο λαών. Κάτω από τον ίδιο Ουρανό είμαστε όλοι ίσοι, έστω κι αν διαφέρουμε. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, όποιο κι αν είναι το χρώμα του δέρματός μας ή η θρησκεία που πιστεύουμε. Έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όποια κοινωνική θέση κι αν κατέχουμε, όποια σωματική υπεροχή ή ομορφιά κι αν διαθέτουμε, γιατί όλοι, μα πραγματικά όλοι, στον πλανήτη είμαστε δημιουργήματα του ίδιου Θεού.

Ηλίας Κ Μάρκου

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00