Η πορτοκαλιά είναι ένα από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή.
Το δέντρο ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, όμως δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα.
Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς.
Οι πιο σημαντικές που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι: Της Αρτας ,η Βαλέντσια, τα Μέρλιν, τα Σαγκουίνια,της Χίου ,τα Σουλτανί του Φόδελε , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και άλλες που κυκλοφορούν δεν έχουν την ξεχωριστή δική τους αξία .
Με εμπορικά χαρακτηριστικά μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε τέσσερες βασικές κατηγορίες.
1 Τα γλυκόχημα πορτοκάλια η σεκέρια.
Είναι πολύ γλυκές ποικιλίες που δεν έχουν μεγάλη εμπορική άξια,έχουν συνήθως ελάχιστα οξέα και ωριμάζουν νωρίς το φθινόπωρο
2. Μέρλιν η ομφαλοφόρες ποικιλίες.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα τους είναι ότι στην αντίθετη άκρη από το κοτσάνι έχουν μια εσοχή σαν οφαλό.
Έχουν ποιοτικά πορτοκάλια με γλυκιά γεύση και μεγάλου μεγέθους,οι καρποί διατηρούνται αρκετό διάστημα επάνω στα δένδρα, είναι πολύ παραγωγικά και ωριμάζουν οι διάφορες ποικιλίες από τις αρχές του Νοέμβρη έως τον Μάρτιο
3.Αιματόσαρκες ποικιλίες η σαγκουίνια
Οφείλουν το όνομα τους ,στο κόκκινο χρώμα της σάρκας, δίνουν μικρού-μεσαίου μεγέθους καρπούς με λίγα σπόρια , γευστικούς και αρκετά χυμώδης
Ωριμάζουν από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο
4. Κοινά πορτοκάλια
Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να βάλουμε όλες εκείνες τις ποικιλίες που δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά
Στο video που ακολουθεί δίνουμε το όνομα , την εικόνα και τα χαρακτηριστικά κάποιων βασικών ποικιλιών που έχουν Ελληνικό ενδιαφέρον όπως :
Μέγεθος και σχήμα καρπού, πάχος φλοιού,την γεύση της σάρκας την ύπαρξη σπερμάτων η όχι,την εποχή ωρίμανσης της ποικιλίας και ότι άλλο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο.