banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Τεστ β-χοριακής: Τι μπορεί να μας δείξει η εξέταση;

0 comment 2 minutes read

Προχωρήσατε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και τώρα ήρθε η ώρα για να δείτε αν είχε επιτυχία η θεραπεία και αν είστε έγκυος; Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε μια εξέταση αίματος που λέγεται ‘β-χοριακή’.
Τι είναι το τεστ β-χοριακής;

Πρόκειται για το τεστ εγκυμοσύνης με αιμοληψία (από ένα δείγμα αίματος). Το τεστ εγκυμοσύνης ουσιαστικά μετράει την τιμή της ορμόνης ‘β-χοριακή γοναδοτροπίνη’ στο αίμα. Όταν ένα ζευγάρι κάνει εξωσωματική, το τεστ εγκυμοσύνης πρέπει να γίνει ακριβώς 14 ημέρες μετά την ωοληψία. Αν το τεστ αυτό είναι θετικό, τότε η γυναίκα είναι έγκυος.
​Η β-χοριακή είναι μια ορμόνη που αρχίζει να παράγεται στο σώμα της γυναίκας όταν το έμβρυο εμφυτευτεί στη μήτρα. Ανιχνεύεται και στα ούρα και στο αίμα της εγκύου γυναίκας, αλλά γενικά η εξέταση αίματος θεωρείται πιο αξιόπιστη από το τεστ ούρων στο σπίτι.
Από ποια τιμή και πάνω θεωρείται το τεστ ‘θετικό’;

Στις τιμές αναφοράς που αναγράφονται στα αποτελέσματα από το διαγνωστικό κέντρο, οποιαδήποτε τιμή β-χοριακής πάνω από 5 σημαίνει ότι το τεστ είναι θετικό και άρα είστε έγκυος. Ιδανικά, θέλουμε η τιμή της β-χοριακής 14 ημέρες μετά την ωοληψία να είναι πάνω από 50.
Τι άλλο μπορεί να μας δείξει αυτή η εξέταση;

Γενικά, η τιμή της β-χοριακής μπορεί να είναι ενδεικτική του πώς θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη. Αν η τιμή της είναι πιο χαμηλή (από 50), τότε αυξάνει ο κίνδυνος η κύηση να μην εξελιχθεί ομαλά, δηλαδή να πρόκειται για βιοχημική ή εξωμήτριο κύηση. Η τιμή της β-χοριακής πρέπει περίπου να διπλασιάζεται κάθε 2 ημέρες, γι’ αυτό και ο γιατρός θα σας ζητήσει να επαναλάβετε αυτή την εξέταση 2-3 φορές πριν το 1ο υπερηχογράφημα κύησης. Για αυτό το λόγο προτιμάμε το τεστ εγκυμοσύνης με αίμα και όχι με ούρα. Αν η τιμή διπλασιάζεται φυσιολογικά, τότε αυτό θεωρείται πολύ καλό σημάδι για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αυτό που θέλουμε είναι να φαίνεται αύξηση τουλάχιστον 60%.
Αν όλα εξελίσσονται ομαλά, τότε το επόμενο βήμα είναι το 1ο υπερηχογράφημα κύησης, το οποίο πραγματοποιείται περίπου στην 6η εβδομάδα κύησης, δηλαδή 2 εβδομάδες μετά την 1η β-χοριακή. Αν η τιμή της β-χοριακής είναι πάνω από 200, τότε ενδεχομένως η γυναίκα να είναι έγκυος με δίδυμα. Αυτό βέβαια επιβεβαιώνεται μόνο με το υπερηχογράφημα, όταν ο γιατρός δει 2 σάκους κύησης στη μήτρα.
Το άρθρο ήταν μια προσφορά του Κέντρου Γυναικολογίας & Εξωσωματικής Γέννημα IVF, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00