Aναμφίβολα η αναφορές του πρώην ΥΠΟΙΚ στο βιβλίο του και οι επισημάνσεις του περί ανήθικης, κυνικής & εχθρικής προς την Ελλάδα Ευρώπης αποτελούν μια πραγματικότητα που έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Ωστόσο “τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων” όταν ο επίτροπος Moscovici σε ομιλία του στο ίδρυμα KORBER τον περασμένο Ιούνιο δήλωσε:
” Ότι τα μέτρα για την Ελλάδα λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς κοινοβουλευτική συμμετοχή & χωρίς διαφάνεια & πολλές φορές αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι για την τύχη των Ελλήνων.”
Δεν θέλει & ιδιαίτερη σκέψη ότι η αποκάλυψη αυτή του κου Moscovici για την συγκεκριμένη συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων μας παραπέμπει βάση του Διεθνούς Δικαίου σε σχέσεις ¨προστατευόμενης κρατικής οντότητας & προστατιδών Δυνάμεων”. Δηλ. & ας μην μας αρέσει η λέξη
“Προτεκτοράτο”
Από τη άλλη πλευρά τα επιβαλλόμενα μέτρα όπως η εσωτερική υποτίμηση ( μείωση μισθών- συντάξεων- λοιπών δαπανών) που έφερε την μείωση του ΑΕΠ, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων σε συνδυασμό με την απίστευτη συνεχή & αναποτελεσματική φορολόγηση αφαιρούν κάθε προοπτική για την ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας.
Η δε λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας μπορεί να απέδωσε σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αλλά αυτό κρίνεται προσωρινό & θα προσκρούει στην μείωση των εισοδημάτων στην έλλειψη επιχειρηματικότητος, στο απίστευτα υψηλό ποσοστό της ανεργίας, αιτίες που θα πολλαπλασιάζουν τα “κόκκινα” δάνεια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά & τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από τα κατωτέρω οικονομικά στοιχεία. ( Αναφέρονται σε δις ΕΥΡΩ – πηγή ΠΕΦΕ)
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: 2015 = 95,1
– 1ο εξαμ. 2017 = 105,0
ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΟΥ: 2015= 73,8
1ο εξαμ. 2017 = 95,1
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: 2010= 238,0
– 2015= 121,0
– 2016= 100,8
Επίσης χωρίς να παραγνωρίζουμε κατά πόσο συνέβαλλε το σημερινό νόμισμα στην διαμόρφωση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ΕΥΡΩ αποτελεί μονάδα οικονομικής αξίας & χρησιμοποιείται ως μέσω συναλλαγής και κατά την άποψή μας το κύριο πρόβλημα της χώρας μας εστιάζεται σε δύο παραμέτρους.
α. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.
( Εκροες – εισροες που προκύπτουν από συναλλαγές με άλλες χώρες & κατά τεκμήριο πάντα είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας)
β. ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
(Η εφαρμογή της άφησε τα Ελληνικά προϊόντα χωρίς προστασία)
Κατά συνέπεια η όποια μελλοντική Πολιτική που θα έχει στόχο την Οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα αλλά & τις δυνατότητες αντίδρασης της Ελληνικής επιχειρηματικότητας & της κοινωνίας.
Χωρίς καμμία δόση υπερβολής για να υπάρξει θετική εξέλιξη, πιστεύουμε ότι αυτονόητα & καθολικά θα απαιτηθούν συνθήκες αφ’ ενός ονομαστικής αύξησης των εισοδημάτων* & εννοείται ότι αυτό πρέπει να γίνει υπό καθεστώς ελεγχόμενου πληθωρισμού, αφ’ ετέρου προστασίας των Ελληνικών προϊόντων & θα κριθεί από τις άμεσες κινήσεις που θα γίνουν.
Τέλος κάνοντας κάποιο “humour” iσως η παλαιότερη θέση του κου SCHAEUBLE περί προσωρινής αποχώρησής μας από το ΕΥΡΩ, αν το εννοούσε, να ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την Οικονομία μας αλλά & γιαυτόν να στηθεί η προτομή του στην Ελλάδα.
Δημήτρης Ζακοντίνος
Οικονομολόγος- π. Αντιπρόεδρος ΕΛΙΣΜΕ
*( Διοικητής ΕΚΤ M. DRAGI προς τις κυβερνήσεις των κ-μ της Ευρωζώνης ” Αυξήστε τους μισθούς & δαπάνες)