Με ανακοίνωσή του το ΓΕΣ ενημέρωνε την επομένη, ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δυο (2) στελέχη του στρατού ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίσθηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος …..
Υπό κανονικές καθημερινές συνθήκες, αυτό το γνωρίζουν όσοι υπηρετούν στον Έβρο αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, πολύ συχνά έλληνες & τούρκοι μπαίνουν ως περίπολα το ένα στο έδαφος του άλλου, ανταλλάσουν τσιγάρα και με επικοινωνία των στρατιωτικών διοικητών τους (ή και χωρίς) , επιστρέφουν στη βάση τους.
Με κουκούλες και χειροπέδες, σαν εγκληματίες οι δυο έλληνες στρατιωτικοί , ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης διαπομπεύθηκαν και οδηγήθηκαν στον ανακριτή και στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.
Ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τους δυο συλληφθέντες στρατιωτικούς «ομήρους» χαρακτηρισμό που επιμένει. Ποιος χαρακτηρίζεται όμηρος; Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη όμηρος «είναι αυτός που εξαναγκάζεται να ακολουθήσει». Στην αρχαιότητα όμηρο αποκαλούσαν αυτόν που είχε αρπαχθεί από εχθρικά στρατεύματα ή αντιπάλους.
Ο Αντ/δρος του κόμματος του Κυριάκου Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από 24 ημέρες, χαρακτήρισε τους δυο στρατιωτικούς «αιχμαλώτους». Ποιος χαρακτηρίζεται αιχμάλωτος; Αιχμάλωτος ορίζεται γενικά οποιοσδήποτε άνθρωπος χάνει την ελευθερία του δια της βίας των όπλων και ειδικότερα «εν καιρώ πολέμου».
Όμως η έννοια του ονόματος όμηρος χρησιμοποιείται και για τους αιχμαλώτους.
Μα αν επρόκειτο για δυο απλούς κρατούμενους γιατί να διεθνοποιήσουν το θέμα ο Αλέξης, ο Κυριάκος και η Φώφη;
Είναι γνωστά το τι έσουραν στον Υπουργό Άμυνας για τον χαρακτηρισμό των συλληφθέντων στρατιωτικών ως ομήρων, τόσο από κυβερνητικούς, όσο και από κύκλους της αντιπολίτευσης. Η κάθε μια πλευρά για τους δικούς της διαφορετικούς λόγους. Οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι φυσικά δεν άνοιξαν το στόμα τους, ούτε αράδιασαν το παραμικρό για τον λαλίστατο Άδωνη.
Εύλογα στον κοινό νου μπαίνουν τα ερωτήματα:
-Τι θέλουν να μας πούνε (τι υπονοούν) με τους χαρακτηρισμούς όμηροι ή αιχμάλωτοι, μήπως ότι τους απήγαγαν βίαια ακόμα και μέσα από ελληνικό έδαφος;
-Ποιοι τους απήγαγαν, συνηθισμένοι τούρκοι στρατιώτες που υπηρετούν στα σύνορα, ή προμελετημένα ειδικές δυνάμεις που ήρθαν στον Έβρο για το σκοπό αυτό;
-Γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες οι δυο έλληνες στρατιωτικοί παρέδωσαν τον οπλισμό τους; ….
Αυτά κ.α. ερωτήματα βασανίζουν τη σκέψη μας, που φυσικά δεν μπορούν ν’ απαντηθούν από τους φυλακισμένους έλληνες στρατιωτικούς. Από τα δυο παλληκάρια που υπόκεινται αδίκως στο βάσανο των τούρκικων φυλακών και τις οικογένειές τους που ζουν με την αγωνία και το φόβο.
Είναι ολοφάνερη η αλλαγή στάσης των τούρκων μετά την άρνηση της ελληνικής δικαιοσύνης να τους παραδώσει τους οκτώ (8) τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην πατρίδα μας μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Δυστυχώς και μακάρι να διαψευστώ, είναι ένα ανατολίτικο παζάρι, που εφαρμόζουν & γνωρίζουν άριστα οι «μεμέτηδες» και αργούμε να κατανοήσουμε εμείς.