Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση (Θωμά Γκατζόφλια –  Φωτεινής Χατζάρα)

0 comment 8 minutes read

 

Προς τους κ.κ. Πρυτάνεις και Κοσμήτορες όλων των Σχολών, που σημειώνουμε στους Αποδέκτες.

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες

Εμείς οι υπογράφοντες, απλοί πολίτες, επειδή πιστεύουμε ότι, ως εκ της επιστημονικής σας ιδιότητας, είστε οι πλέον προσηκόντως ενδεδειγμένοι και κατάλληλοι, σας προτείνουμε να εισηγηθείτε, στα αρμόδια όργανα του Κράτους και της Ε.Ε., την ίδρυση, σύσταση και λειτουργία ενόςΠολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών, με στοχευόμενες προτάσεις, για την κάλυψη του υπάρχοντος κενού στον τομέα της καινοτομίας, μιας απόλυτα επιτακτικής ανάγκης, στην πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Και χαρακτηρίζουμε την ανάγκη απόλυτα επιτακτική εξαιτίας των γνωστών και ποικίλων παραλείψεων, λαθών και παραβάσεων, που έγιναν στο παρελθόν και βαρύνουν το παρόν, ενώ διαγράφουν σκοτεινό και δυσοίωνο το μέλλον. Και είναι γνωστό τοις πάσι ότι το μέλλον χαρτογραφείται στο παρόν, το οποίο παρόν διαμορφώθηκε στο παρελθόν.

Εμείς οι απλοί πολίτες πιστεύουμε ότι η ίδρυση και σύσταση ενός τέτοιου Ιδρύματος, θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και θα σχεδιάσει το μέλλον της στηριζόμενο όχι μόνον στην διερεύνηση των παρελθόντων ελλείψεων, λαθών και παραβάσεων ή την έρευνα αποκατάστασης και διόρθωσης όλων των παραπάνω, αλλάκαι στο κύρος του, καθώς η φωνή του θα συμπεριλαμβάνει και θα χρωματίζεται από εκπροσώπους όλων των επιστημών, που σχετίζονται με τα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι θα αποφεύγονται αμφισβητήσεις από άλλες επιστημονικές κοινότητες ή άλλους παράγοντες αλλότριων συμφερόντων (παραδείγματα έχουμε πολλά) εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας. Από την άλλη μεμονωμένες έρευνες Σχολών ή επιστημόνων, τις οποίες χαιρετίζουμε, έχουν ανάγκη στήριξης, βοήθειας, συμπλήρωσης και ενδεχομένως προτάσεων σύνθετης αντιμετώπισης και από άλλες επιστημονικές Σχολές και βέβαια την έγκριση και επικύρωση από ένα Πολυσύνθετο Επιστημονικό Όργανο.

Το προτεινόμενο Ινστιτούτο θα έχει μέριμνα και έργο αποκλειστικά και μόνον την Περιοχή μας, με βάσει του καταστατικού ίδρυσής του. Καλόν είναι να έχει την έδρα του στην Περιοχή της Πτολεμαΐδας, η οποία βρίσκεται μεταξύ των πρώην και των εν ενεργεία ορυχείων και διαθέτει Υπηρεσίες Έρευνας και Μελετών της Περιφέρειας και της ΔΕΗ, με χωρική εμβέλεια, μικρής κλίμακας στο μικροχώρο και μεγάλης κλίμακας στο ευρύτερο μεγαχώρο, για τα παρακάτω θέματα, σύμφωνα με τον επιστημονικό όρο της ΕΡΓΟΝΟΜΙΑΣ και για τους λόγους, που εσείς γνωρίζεται πολύ καλά.

Εμείς δε εμπειρικά τα έχουμε καταγράψει και κοινοποιήσει στους αρμοδίους της Χώρας μας και στα όργανα της Ε.Ε, ενώ συνολικά με όλες τις εργασίες μας θα τα καταθέσουμε και στα Κοινοβούλια (Ελληνικό, Γερμανικό, Ευρωπαϊκό) και θα ζητήσουμε να παραστούμε και να τα στηρίξουμε (βλέπε αλληλογραφίες στην ιστοσελίδα μας (thomasgkatzoflias.wordrpress.com, με τον προσωρινό τίτλο : H Πολιτεία της Ουτοπίας).

Προτεινόμενα Θέματα έρευνας και μελέτης :

-Περιβάλλον : Νερό, Αέρας, Έδαφος, Υπέδαφος κ. ά.

-Υγεία, Παιδεία : Σωματική , ψυχική, πνευματική, παιδαγωγική κ. ά.

-Οικονομία : Εργασία, Εργονομία, Ανεργία, Βιοτεχνίες, Πρωτογενή προϊόντα, Αξιοποίηση περιοχών, Μελέτες, Τουρισμό, Πολιτισμό, Κοινωνικές δομές, ειδικά για τους οικισμούς που εξαφανίσθηκαν προγραμματισμένα ή ξαφνικά λόγω των κατολισθήσεων και οι κάτοικοι έγιναν μετανάστες μέσα στην πατρίδα τους και βέβαια για τους υπάρχοντες σήμερα οικισμούς, που βρίσκονται πλησίον ή στους πρόποδες τεραστίων όγκων λιγνίτη και τέφρας, με όλους τους υπεύθυνους διαχρονικά να «σφυρίζουν αδιάφορα».

-Και ό,τι άλλο επιστημονικά κρίνεται απαραίτητο, εξαιτίας των πολλών και πολύπλευρων παρεμβάσεων, επεμβάσεων και παραβιάσεων, που έχει υποστεί ο τόπος μας.

Οι παραπάνω εργασίες προτείνουμε να έχουν τρεις χρονικές κλίμακες (Α.Β.Γ.) :

Α. Το χρονικό διάστημα πριν από την παρουσία στην Περιοχή μας εργοταξίων των Ορυχείων, των εργοστασίων ΑΗΣ, ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ κ.λ.π. και των τεχνιτών λιμνών Πολυφύτου και στην συνέχεια του Ιλαρίωνος.

Β. Το χρονικό διάστημα μετά την παρουσία και λειτουργία των εργοταξίων των Ορυχείων, των εργοστασίων : ΑΗΣ, ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ κ.λ.π. και των σχηματισμών και λειτουργίας των λιμνών Πολυφύτου και του Ιλαρίωνος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για αξιοποίηση ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων.

Γ. Το χρονικό διάστημα και τους τρόπους αξιοποίησης της μεταλιγνιτικής περιόδου, που έχει ξεκινήσει εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια (βλέπε στην Ιστοσελίδα μας εργασίες και αλληλογραφίες από το έτος 2000, στα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Κράτους και της Ε.Ε.). Στη χρονική αυτή κλίμακα προτείνονται και οι λειτουργίες καθώς και οι ποικίλες προσφορές ωφελιμότητας και πλεονεκτημάτων αξιοποίησης της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου που ξεκίνησε τουλάχιστον πριν πενήντα χρόνια και της λίμνης Ιλαρίωνος που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προηγηθεί η καταγραφή, η ταξινόμηση και η αξιολόγηση των εκατοντάδων σημαντικών ερευνών και μελετών που έγιναν διαχρονικά μέχρι σήμερα, για την εν λόγω Περιοχή,από επιστήμονες και φορείς επιστημονικούς και χρησιμοποιήθηκαν εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, όπως τα παρακάτω παραδείγματα, από τα εκατοντάδες, τα οποία είναι σχετικά και δεν επιλέχθηκαν τυχαία :

-Του ΤΕΕ/ΤΔΜ με δεκάδες μελέτες και έρευνες

-Του Τομέα Περιβάλλοντος του Λιγνιτικού Κέντρου Δ.Μ. με δεκάδες μελέτες, στο οποίο μεταξύ των άλλων χορηγήθηκε και διατηρεί πιστοποίηση με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001.

-Των Τ.Ε.Ι. Δ.Μ. και Α.Τ.Ε.Ι. Κ.Μ., με δεκάδες μελέτες και έρευνες.

-Του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, με τον καθηγητή κ. Α. Τριανταφύλλου,Υπεύθυνου Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής.

-Του Α.Π.Θ. με δεκάδες μελέτες και έρευνες, όπως των καθηγητριών Κ. Σαμαρά και Κ. Πεταλωτή.

-Του Πανεπιστημίου Πατρών, με τον καθηγητή της Ιατρικής κ.Ξ. Κονδάκη.

-Του καθηγητού κ. Β. Κατσουγιαννόπουλου και άλλων (στο 1ο Μακεδονικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης), για τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες, οι μελέτες των οποίων κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία τις έκανε ομόφωνα δεκτές και επικυρώθηκαν από τους αρμόδιους Υπουργούς της Ε.Ε. μεταξύ των χωρών και της Ελλάδας (βλέπε πηγή στην ανοικτή επιστολή μας Νο 7).

-Του Α.Π.Θ. με τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας κ. Ν. Καντηράνη, με θεματολογία το χρώμιο (βλέπε Athens voice gr 6-2-2018).

-Του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την Διπλωματική Εργασία «Προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης και εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πολυφύτου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης» της δ/δας Χλιαρά Αλεξάνδρας, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Δέφνερ Αλέξιο-Μιχαήλ (Φεβρουάριος 2018), όπου στην Βιβλιογραφία της συμπεριλαμβάνει, από τις εργασίες μας, την ανοιχτή επιστολή Νο 2 με τον τίτλο «Ανάπτυξη-αναβάθμιση-βελτίωση της λίμνης Πολυφύτου εντός εκτός και παραπλεύρως».

-Του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αποφάσεις και αναφορές 998/2005, 519/2005, 4577/1998, 1114/98, 894/99, 6536/2005, 6537/2005 με τις οποίες η Διοίκηση και κατά προέκταση το Κράτος δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο, σε βάρος της ανθρώπινης υγείας.

Στη συνημμένη επιστολή Νο 6, καταγράφουμε επιγραμματικά σε τι στοχεύουμε για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και βέβαια στην ιστοσελίδα thomaςgkatzoflias.wordpress.com με τον τίτλο «Η Πολιτεία της Ουτοπίας» και στα MME αναλύουμε, τεκμηριώνουμε και προτείνουμε λύσεις των προβλημάτων. Μεταξύ των άλλων προσδιορίζουμε, ως απλοί πολίτες, με θάρρος, υπερηφάνεια και τεκμηρίωση και τον ρόλο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Ελλάδα και γενικά των Ελλήνων Επιστημόνων, εντός και εκτός Ελλάδος στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Επισημαίνουμε και εμείς, με την παρούσα επιστολή, πως εκπροσωπείτε τα κατάλληλα, για την Περιοχή μας Επιστημονικά Όργανα της Πολιτείας, μαζί με το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και το σύνολο όλων των επιστημόνων και εργαζομένων της Περιοχής μας, για να συμβάλλετε ώστε να οδηγηθεί ο τόπος μας στην ανάπτυξη, ευμάρεια και ευημερία. Άλλωστε θεσμικοί πολιτικοί φορείς του Κέντρου κατά καιρούς διακήρυξαν την ίδρυση Ινστιτούτων για την ενέργεια και την περιβαλλοντολογική αναβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας, ξέχασαν βέβαια να τα υλοποιήσουν (βλέπε ανοιχτές επιστολές 1γ,1δ).

Τα Ταμεία Καινοτομίας, Δίκαιης Μετάβασης, Συνοχής, Αποκέντρωσης, Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.ά. της Ε.Ε., η Παγκόσμια Τράπεζα και οι αρμόδιοι Οργανισμοί του ΟΗΕ, ανταποκρίνονται με χρηματοδότηση,σε μια διακήρυξη πλατφόρμας μετακίνησης από τον λιγνίτη ή σε μια αξιοποίηση του χώρου γύρω και εντός των τεχνιτών λιμνών ή άλλων αξιοποιήσιμων χώρων, μόνο αν προϋπάρχουν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες με και με το κύρος ενός Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου. Έτσι και με τη δική σας συμβολή,εξασφαλίζονται και οι οικονομικοί πόροι, από τα παραπάνω Ταμεία, για την λειτουργία του ως άνω αναφερόμενου Οργάνου.

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες, Πρυτάνεις και Κοσμήτορες,

Επειδή δεν έχουμε την επιστημονική εξειδίκευση, δύναμη και γνώση να πείσουμε, σας παρακαλούμε ως Ακαδημαϊκή Κοινότητα συλλογικά να αναδείξετε, να τεκμηριώσετε, να εξηγήσετε και να προτείνετε λύσεις,για την διαχρονική σοβαρότητα των προβλημάτων της Περιφέρειας μας, σ όλους τους αρμόδιους Θεσμικούς Φορείς, που αναφέρονται και στο Σύνταγμα.

Επειδή εκείνοι αποφεύγουν συστηματικά να δούνε τα καταστροφικά προβλήματα, τοπικά ή γενικά του Περιβάλλοντος, που μας περιβάλλει και που συνεχώς με ποικίλους τρόπους το «βιάζουμε», όπως εσείς άλλωστε επιβεβαιώνετε επιστημονικά και διαχρονικά, να τους επισημάνετε τις ευθύνες τους, για την υποχρέωση τήρησης και εφαρμογής των Κοινωνικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απορρέουν από τις διαχρονικές φαρδιές και πλατιές «υπογραφούλες», που έχουν βάλει σε πολλά και διάφορα Όργανα, Θεσμούς, Οργανισμούς, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε πολλούς Οργανισμούς του ΟΗΕ κ. ά. και που δυστυχώς φαίνεται πως «μπήκαν» για τα προσχήματα του ευφημισμού και την ικανοποίηση της προσωπικής ή πολιτικής ψευτοκουλτούρας, που ο καθένας μας διαθέτει.

Δώστε το δικαίωμα στους νέους επιστήμονες, που αναδεικνύετε κάθε χρόνο, να καταθέσουν τις γνώσεις τους στην πολύπαθη Περιοχή μας και να αποκτήσουν την κατάλληλη επαγγελματική εμπειρία και έτσι με αυτόν τον τρόπο να μείνουν και μερικοί στην Ελληνική Επικράτεια και να οδηγηθούμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη, σε μια Περιφέρεια που μπορεί να δώσει ακόμη πολλά στην Χώρα μας, όπως λεπτομερώς τα καταγράφομε στις εργασίες μας.

Επομένως η Πρότασή μας, στην παρούσα επιστολή, με τον τίτλο «Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση», είναι μονόδρομος για ένα Κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια Περιοχή η οποία μόνο ανάπτυξη, πρόοδο, πολιτισμό κ.ά. προσέφερε διαχρονικά, αλλά και ειδικά, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια στην Ελληνική Επικράτεια και τώρα ήρθε και πάλι η ώρα, με τους φυσικούς της πόρους και με διαφορετικούς τρόπους, που αναλύουμε στις εργασίες μας, εμπειρικά και με απλότητα, να συνεχίσει να συμμετέχει στην πρόοδο της Χώρας μας και κατά προέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με σεβασμό και εκτίμηση

Θωμάς Γκατζόφλιας, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο :thomasgkatzoflias@Yahoo.com.

Φωτεινή Χατζάρα,  Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο : ag–ygias@yahoo.gr

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00