Μπορεί η νηστεία να είναι συνυφασμένη με τη θρησκεία, δεν παύει όμως να είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού από τα ζωικά τρόφιμα.
Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που αναρωτιούνται κατά πόσον η νηστεία κάνει καλό στην υγεία μας. Μήπως τελικά η στέρηση κάποιων τροφών έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό;
Αρχικά, μπορούμε να δούμε αυτή την περίοδο της θρησκευτικής νηστείας, σαν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού μας, αφού περιορίζονται τα ζωικά προϊόντα και πλησιάζουμε περισσότερο το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι, η νηστεία θεωρείται πρότυπο υγιεινής διατροφής και ως ένας ιδανικός τρόπος αποτοξίνωσης του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και πρόληψης διαφόρων ασθενειών, που έχουν ως βάση την κακή διατροφή και την κατάχρηση των τροφών.
Η αξία της νηστείας
– Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά) η οποία βοηθάει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας
– Μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά) η οποία ευνοεί τη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης
– Αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών (ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο), η οποία βοηθάει στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης
Τι πρέπει να προσέξετε;
1. Πρωτεΐνες
Η έλλειψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να αποφευχθεί με τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων και τα σωστά ισοδύναμα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η σόγια και τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλό υποκατάστατο του κρέατος. Επιπλέον, τα όσπρια θα πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα καθώς είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνη αλλά και σε φυτικές ίνες. Μερικά όσπρια έχουν χαμηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία εξισώνεται με αυτή του κρέατος όταν αυτά συνδυαστούν με δημητριακά π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί.
Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα: επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού. Επιλέξτε ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες όσο αφορά την καρδιά π.χ. σολομός, τσιπούρα κ.ά.
2. Δημητριακά
Το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της καθημερινής διατροφής γιατί είναι τροφές που δίνουν ενέργεια. Είναι καλύτερα να προτιμούνται τα ολικής άλεσης προϊόντα καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και το αίσθημα του κορεσμού.
3. Φρούτα και λαχανικά
Κάθε γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα ή χόρτα βραστά. Το επιδόρπιο ή ενδιάμεσο σνακ καλό θα ήταν να περιλαμβάνει φρέσκα ή παστά φρούτα ή ακόμα χυμό φρούτου.
4. Ασβέστιο
Λόγω απουσίας των γαλακτοκομικών προϊόντων από την διατροφή, καλό θα ήταν να καταναλώνονται τροφές εμπλουτισμένες σε ασβέστιο και βιταμίνη Δ, άλλες πηγές ασβεστίου και όπου χρειάζεται να λαμβάνονται συμπληρώματα ασβεστίου. Πλούσιες πηγές σε ασβέστιο π.χ. γάλα σόγιας, εμπλουτισμένο γάλα καρύδας, αμυγδάλου, ρυζιού, ρεβίθια, φασόλια, σησάμι, ταχίνι, χούμοι. Τα τελευταία θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο καθώς έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά.
5. Σίδηρο
Τα φυτικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο π.χ. όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο καλό θα ήταν να συνδυάζονται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά, φρέσκοι χυμοί φρούτων η οποία βοήθα στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης σίδηρος βρίσκεται και στους ξηρούς καρπούς (π.χ. κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια)
6. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , βιταμίνη Ε και φαινόλες που δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Παρόλα αυτά, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι, κάποιες ομάδες ατόμων έχουν εξατομικευμένες ανάγκες συνεπώς θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν θέλουν να νηστέψουν.
Τα άτομα αυτά είναι :
– γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
– γυναίκες που θηλάζουν
– παιδιά και έφηβοι
– άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
– άτομα που νοσούν ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης
– άλλες παθολογικές καταστάσεις
– άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
– άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις όπως αθλητές
Βιογραφικό
Σωτηρία Κεσόγλου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε και κατοικεί στην Κοζάνη.
Είναι πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος του Πανεπιστημίου University of Hertfordshire της Αγγλίας. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του flash tv Δυτικής Μακεδονίας όπου επιμελείται δική της εκπομπή διατροφής και υγείας ΔΙΑΤΡΕΦΩ.
Συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις του Ιατρικού συλλόγου Κοζάνης.Εργάστηκε στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Δυτικής Μακεδονίας.
Επιμελήθηκε και προσέφερε τις υπηρεσίες της ως διαιτολόγος στο ερευνητικό πρόγραμμα ΄’ΑΡΕΤΑΙΟΣ’’ για πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ) και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (Ο.Σ.Φ.Ε) πανελλαδικά, με τη συμμετοχή των Συνεταιρισμών και των Φαρμακοποιών.
Ήταν υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος στις τελευταίες εκλογές και συμμετείχε σε διάφορα fashion show στην Θεσσαλονίκη ως μέλος της κριτικής επιτροπής
Μιλάει 3 γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά και την μητρική Ελληνική γλώσσα.