Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε! (Ηλ. Μάρκου)

by ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
0 comment 2 minutes read

Σήμερα θυμάται πως, πριν από κάποια χρόνια, το ξενόφερτο εκείνο φαινόμενο, πρωτόφαντο στην Ελλάδα, είχε γίνει σχεδόν μόδα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγαλουπόλεις και επηρέασε τη νεολαία της εποχής, ωθώντας την στις ανατολικές δοξασίες.
Σαν τα μανιτάρια, για κάποιο χρονικό διάστημα, ξεφύτρωναν διάφορες «σχολές» και «κέντρα» διαλογισμού, όπου αλλοδαποί και Έλληνες «δάσκαλοι» δίδασκαν γιόγκα, διαλογισμό και όλα τα συναφή, ενώ στους κεντρικούς δρόμους ξεχύνονταν ομάδες νεαρών με ειδική – ανατολικού τύπου – μεταμφίεση, με ξυρισμένα κεφάλια, παράξενα μουσικά όργανα και ταμπούρλα στα χέρια, τραγουδώντας και αναφωνώντας ακαταλαβίστικα συνθήματα.
Αρκετοί ήταν συγκαταβατικοί απέναντι στο θέαμα αυτό, το ξενόφερτο, ενώ οι περισσότεροι το «απολάμβαναν» μάλλον χλευαστικά. Αυτός, όμως, ήταν καταπέλτης όχι τόσο γι αυτήν καθεαυτή τη συμπεριφορά και εμφάνιση των μεμονωμένων αυτών οπαδών του γκουρού, όπως τους έλεγε, όσο με κάποιους από τους συνομιλητές του, που προσπαθούσαν με σαθρά επιχειρήματα να παραλληλίσουν την επιστήμη με τον ανατολικό μυστικισμό.
Θεωρούσε πως ο οποιοσδήποτε συσχετισμός, η οποιαδήποτε απόπειρα σύγκρισης αυτών των δύο δεν είναι παρά ένα δείγμα αυθαίρετης σύνθεσης της λογικής με την ενόραση, κάτι αδιανόητο για τον ίδιο!
Ο «κολλητός» του, με καταγωγή από την Αθήνα και με μεγάλη προθυμία πάντα για κουβέντα γύρω από τον ινδουισμό και γενικότερα την ανατολική φιλοσοφία, ήταν ένας από αυτούς που σχεδόν ταύτιζαν τη γιόγκα με την επιστήμη. Στα επιχειρήματά του όμως ήταν τόσο ευάλωτος και ασαφής που περισσότερο σύγχυση προκαλούσε στους συνομιλητές του, παρά έπειθε. Έλεγε λοιπόν:
–         Η λέξη γιόγκα, φίλε, σημαίνει ένωση με το Θεό και μάλιστα όχι με κάποιον απρόσωπο Θεό, αλλά με τον συγκεκριμένο θεό Κρίσνα, τον εφευρέτη, δημιουργό και δάσκαλο της γιόγκα. Ο σκοπός, λοιπόν, της γιόγκα και ο απώτερος στόχος της είναι η ένωση με το Θεό, η αιωνιότητα στους φωτεινούς κόσμους των ενάρετων.
–         Κολλητέ, όλοι αυτοί οι γκουρού της Ανατολής που περιπλανώνται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και διδάσκουν, συγχέοντας τη γιόγκα με την επιστήμη, το κάνουν για προπαγανδιστικούς αποκλειστικά λόγους, ώστε να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερους από τους ανυποψίαστους νέους των δυτικών κοινωνιών, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά το κύρος που έχει η επιστήμη στον δυτικό πολιτισμό και το σεβασμό που δείχνουν σε αυτήν οι πολίτες της Ευρώπης. Γιόγκα, φίλε μου, σημαίνει ανατολίτικος μυστικισμός και για πολλούς δεν είναι παρά ένας από τους πέντε τύπους του ινδικού μυστικισμού και αναφέρεται γενικά και αόριστα στην πειθάρχηση σώματος και πνεύματος. Σύμφωνα με αυτόν τον τύπο μυστικισμού, ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στη σύλληψη της ενότητας με το θείο μέσω του σωματικού και πνευματικού ελέγχου του εαυτού του, που αναπόφευκτα οδηγεί στον έλεγχο, τόσο πάνω στις φυσικές, όσο και στις θείες δυνάμεις.  Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Ηλίας  Κ  Μάρκου
iliaskmarkou@yahoo.gr

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00