banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

1821 Θεόδωρος Ζιάκας, αρματολός των Γρεβενών, ο θρυλικός επαναστάτης.

0 comment 4 minutes read

1821
Θεόδωρος Ζιάκας, αρματολός των Γρεβενών, ο θρυλικός επαναστάτης. Η δράση του αρχίζει το 1826 και τελειώνει με το θάνατό του 188.

Όλη του η δράση έχει εμπνεύσει τη Λαϊκή Μούσα
* Το φθινόπωρο του 1826, σκοτώνεται ο αδελφός του Γιαννούλας Ζιάκας με 30 παλικάρια του στο Μαυρονόρος Γρεβενών με ενέδρα σχεδιασμένη από τον Κιουταχή, μετά από προδοσία. Ο Θεόδωρος καταφέρνει να γλυτώσει και αναλαμβάνει το αρματολίκι Γρεβενών.
* Το 1827 συμμετέχει στη σύσκεψη του Ολύμπου με τον Διαμαντή Νικολάου οπλαρχηγό του Ολύμπου και τον Λάμπρο Μάνταλο γιο του αρματολού των Χασίων Νάσου Μάνταλου και κουνιάδου του για την προετοιμασία της εξέγερσης Ολύμπου, Χασίων και Πίνδου.
* Το 1828, παίρνει την εκδίκηση του και τιμωρεί τους προδότες.
Στην Κρανιά, μέσ’ το γιοφύρι,
βγήκαν οι Σκυλομακραίοι….
πήραν άσπρα*, πήραν γρόσια*,
πήραν και μια Βλαχοπούλα,
που ήταν άσπρη σαν το χιόνι…
Ξάπλωσαν εκεί τα γρόσια,
κι’ άρχισαν να τα μοιράζουν.
Να κι ο Θόδωρος ο Ζιάκας,
μπαταριά* τους ρίχνει απάνου,
δεκαπέντε λαβωμένοι,
κι’ οι Μακραίοι σκοτωμένοι..
* Το 1831 στρατολογεί παλικάρια στον Ασπροπόταμο και στην Άρτα μαζί με τον Λάμπρο Μάνταλο.
-Εσείς πουλιά πετούμενα, που πάτε στον αέρα,
αυτού που πάτε κι έρχεστε, που πάτε και γυρνάτε
μην είδατε τον Θόδωρο, τον Θόδωρο το Ζιάκα;
-Εψές, προψές τον είδαμε στης Άρτας το γεφύρι,
παλικαράκια μάζευε, παιδιά των εικοσιένα.
Στα Γρεβενά Ζιάκας ξημέρωσε, ψηλά στο Μέγα Σπήλαιο.
Βαστά, καημένε Θόδωρε, βαστά γερά τους Τούρκους.
*Την Άνοιξη του 1854, είναι ένας από τους οπλαρχηγούς της καθολικής εξέγερσης της Θεσσαλίας, του Ολύμπου, των Χασίων και της Πίνδου. Εισέρχεται στη Θεσσαλία με ελάχιστα παλικάρια και νικηφόρα φτάνει στα Χάσια στις 10 Μαΐου 1854, όπου αρχίζει την στρατολόγηση, όταν πληροφορείται ότι ο Μαχμέτ Άγος με 350 Τουρκομάνους ιππείς και ο Μουδίρης Βεντζίων , Οσμάν Αγάς, με σώμα 500 ατάκτων Αλβανών, επέπεσαν πάνω στους κτηνοτρόφους Βλάχους, στη Φυλλουριά Χασίων, κοντά στη Δημινίτσα, που ανέβαιναν με τα γυναικόπαιδα και με 6000 γιδοπρόβατα στα Βλαχοχώρια για το Καλοκαίρι και αφού σκότωσαν 80 κτηνοτρόφους, τραυμάτισαν 150, πήραν ως αιχμάλωτες και κάποιες βλαχοπούλες . Εκεί σκοτώθηκε και ο γέρο καπετάνιος Ζήσης Χατζημάτης. Ο Θόδωρος άμεσα με τα παλικάρια του επιτέθηκε και τους σκόρπισε και από τους 350 τουρκομάνους ιππείς μόνο οι 100 έφτασαν στα Γρεβενά. Ελευθέρωσε τις Βλαχοπούλες και τα κλοπιμαία τα επέστρεψε στους κατόχους τους. Είναι η περίφημη μάχη της Φιλλουριάς. Από τη Φιλλουριά κυνήγησε τους εναπομείναντες Τουρκομάνους και Τουρκαλβανούς μέχρι τα Γρεβενά. Οι Τούρκοι τρομοκρατούνται στα Γρεβενά και ο Ζιάκας οχυρώνεται στο φυσικό οχυρό του Όρλιακα στο Σπήλαιο. Εκεί κυκλώνεται από τις δυνάμεις του τακτικού στρατού του Αβδή Πασά και τους άτακτους του μουδίρη Γρεβενών του Μεχμέτ Άγος. Ο φόβος των αντιποίνων συγκεντρώνει τα γυναικόπαιδα της περιοχής στο Σπήλαιο. Στις μάχες που ακολουθούν 28,29,30 Μαΐου, οι επαναστάτες είχαν ολιγοστές απώλειες ενώ οι Τούρκοι είχαν 600 νεκρούς και 50 τραυματίες. Στις 10 Ιουνίου φτάνουν στο πεδίο της μάχης για την ενίσχυση των πολιορκητών ο Οσμάν πασάς της Άρτας μ΄ ένα σύνταγμα τακτικού στρατού, ο Τσέλιο Πίτσαρι και ο Καλέμαγας με 800 άτακτους Αλβανούς. Οι επαναστάτες αντέχουν και όταν τελειώνουν τα πολεμοφόδια τους κυλούν βαρέλια με πέτρες από τις επικλινείς παρειές του Όρλιακα. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε ήταν αδιέξοδη και μάταιη και ως εκ τούτου αποδέχθηκαν την πρόταση των προξένων της Αγγλίας και Γαλλίας να καταθέσουν τα όπλα και να υποχωρήσουν προς την Ελεύθερη Ελλάδα με εγγυήσεις. Ο Ζιάκας απαίτησε να εγγυηθούν και την αποχώρηση και των γυναικόπαιδων. Έτσι οι επαναστάτες μαζί με 1000 γυναικόπαιδα που τους ακολούθησαν εξήλθαν από το Σπήλαιο και διασχίζοντες την Τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία έφτασαν στη Ελεύθερη Ελλάδα στην περιοχή της Αταλάντης.
Μάχη του Σπηλαίου (1854)
Εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου
λίγο για χαμηλώσετε, για δυό ντουφέκια τόπο,
να ιδούμε το Ζιακόπουλο πως πολεμάει τους Τούρκους.
– Βάστα, καημένε Θόδωρε, βαστάξου στο ντουφέκι,
μη σε φοβίζουν τίποτα τ’ Αβδή πασά τα τόπια*.
– Πώς να βαστάξω, μπρε παιδιά, και πώς να πολεμήσω;
μπαρούτι δεν έχω σπυρί, δε μούμεινε ένα βόλι,
και χίλια γυναικόπαιδα κρεμιούνται στο λαιμό μου.
– Άειστε, παιδιά μ’, ας φύγουμε, στην Καλαμπάκα ας πάμε,
να βρούμε τους συντρόφους μας κι αυτόν τον Χατζηπέτρο*.
– Ζιάκα μου, και πως τόπαθες, Ζιάκα μου, πως εστάθη;
Πώς άφησες τις εκκλησιές και αυτό το μοναστήρι;
– Κάλλιο ν’ αφήσω τις εκκλησιές κι αυτό το μοναστήρι,
παρά ν’ αφήσω στη σκλαβιά χίλια γυναικόπαιδια.
Εκεί το λέν Αρβανιτιά, το λένε Αρβανίτες,
και για να κάμουν πλιάτσικο* και για να πάρουν σκλάβους
δε συλλογιούνται σκοτωμό, ζωή δε συλλογιούνται.
Από τις πρώτες ημέρες του Ρωσοτουρκικού πολέμου το 1877, οι περιοχές του Ολύμπου των Χασίων και της Πίνδου ξεσηκώνονται. Η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των συμμάχων κρατάει παθητική στάση.
Ο Θεόδωρος Ζιάκας, αν και 73 χρονών, το Μάρτιο του 1878 εισέρχεται στη Θεσσαλία με στρατολογημένους Γρεβενιώτες και Μακεδόνες που ζούνε στη Νέα Πέλλα. Στις 5,6 Μαρτίου δίνει νικηφόρα μάχη στο Μουζάκι. Στις 11 Μαρτίου η εφημερίδα <Εύοια> έγραφε <Ο Γερο Ζιάκας ανυπομόνως αναμένει την στιγμήν καθ΄ήν θα δυνηθή να διαβή προς τα Χάσια, άτινα βεβαίως θέλουσιυποδεχθή τον γέροντα γενναίον άμα και τίμιοναγωνιστή με ανοικτάςαγκάλαις>
Το όλο επαναστατικό εγχείρημα δεν ευόδωσε γιατί δεν έτυχε της στήριξης της Ελληνικής Κυβέρνησης και έτσι ο Ζιάκας υποχώρησε στην Ελεύθερη Ελλάδα. Στις 19 Ιανουαρίου του 1881 απεβίωσε στη Λαμία χωρίς να δει την ιδιαίτερη πατρίδα του ελεύθερη.

Ζαγκανίκας Σίμος
Πηγές, (Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών του Απόστολου Παπαδημητρίου, Θεσσαλικό Ημερολόγιο του Κώστα Σπανού )

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00