435
1983 Η προβολή των τοπικών προϊόντων στην Θεσσαλονίκη και η ανάδειξη του οικονομικού προβλήματος που θα αντιμετώπιζε η Κοζάνη μετά την εξάντληση του λιγνίτη 40 χρόνια πριν (Σταύρου Π. Καπλάνογλου προέδρου ΕΒΕ Κοζάνης) (1983-1988 )
Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της εμποροβιοτεχνικής έκθεσης Ν. Κοζάνης που αργότερα αργότερα μετονομάσθηκε σε Έκθεσή Δυτικής Μακεδονίας που πάρα τις δυσκολίες και τα λάθη που έγιναν και λειτουργούσε για 33 ολόκληρα χρόνια έχοντας προσφέρει στην περιοχή με διάφορους τρόπους και πετυχαίνοντας μερικούς από τους στόχους που τέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην τότε ομιλία μου
Ένας από τους στόχους που από την πρώτη στιγμή διακηρύχθηκε ήταν η παραχώρηση 25 στρεμμάτων από τον Κτηνοτροφικό Σταθμό Κοίλων και την δημιουργία μονίμου εκθετηρίου 4000 τ.μ. και την διάσωση 2 ιστορικών κτισμάτων του Σταθμού.
Δυστυχώς από το 2017 λάθη και ελλείμματα που εμφανίσθηκαν οδήγησαν το νομικό πρόσωπο που είχε την διαχείριση σε εκκαθάριση και την διακοπή της λειτουργίας της
Από τότε το κτίριο μένει αναξιοποίητο πλην ελαχίστων περιπτώσεων που δεν είχαν σχέση με τον εκθεσιακό θεσμό όπως είχε δημιουργηθεί.
Θέλοντας να ξυπνήσουμε συνειδήσεις αρχίσαμε να δημοσιεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις κινήσεις του Δ.Σ του ΕΒΕ Κοζάνης (1983-1988 ) το όποιο διαβλέποντας τον κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομίας της περιοχής κατά την μεταλιγνιτική περίοδο που αργά η γρήγορα θα ερχόταν .
Μεταξύ των άλλων κινήσεων που έκανε ήταν και η διοργάνωση μια έκθεσης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων του νομού στην αίθουσα του ΕΟΜΜΕΧ (οδός Τσιμισκή ) και μια ομιλία στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στην Θεσ/νίκη με θέμα << Η οικονομία του Ν. Κοζάνης και η δυνατότατες ανάπτυξης .>>
Με στόχο την αύξηση του τζίρου των υπαρχόντων τότε τοπικών επιχειρήσεων της περιοχής
Σ ε αυτή την έκθεση θα αναφερθούμε σήμερα γιατί την θεωρούμε σαν << πρόδρομη έκθεση >> που οδήγησε στην δημιουργία της , στην μεγάλης έκθεση των Κοίλων Κοζάνης που πρόβαλε την τοπική παραγωγή και κάθε χρόνο γινόταν αίτια να ακουσθούν από τους ιθύνοντες τα προβλήματα που σε πολλά από αυτά δόθηκε λύση.
– Απαραίτητη επισήμανση
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια που έγινε την 5ετια 1983 – 1988 δεν ήταν προσωπικό μου έργο, ήταν έργο ολοκλήρου του διοικητικού συμβουλίου σε αυτό συνετέλεσε η γρήγορη ομοψυχία που επεκράτησε και στους 29 σύμβουλους, και βεβαία υπήρξαν και διαφωνίες σε ορισμένα θέματα αλλά ακόμη και η διαφωνούντες ,όταν λαμβάναμε απόφαση το συμβούλιο ακολουθούσαν την ενιαία γραμμή που χαρασσόταν .
Εκείνο τον καιρό οι εκλογές γινόταν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πολιτική προέλευση των υποψηφίων ήταν νοητή μιας και δεν υπήρχαν παραταξιακά ψηφοδέλτια.
Οι εσωτερικές εκλογές, που έγιναν με 28 εκλέκτορες έφεραν στην διοικητική επιτροπή , μέλη που πολιτικά δεν ήταν κοντά. Παρόλα αυτά ,επεκράτησε η λογική και το συμφέρον του τόπου και πολύ γρήγορα οι αποφάσεις στη μεν διοικητική επιτροπή ήταν ομόφωνες ,στο δε διοικητικό συμβούλιο ελάχιστοι ήταν αυτοί που διαφωνούσαν και υπήρχε μια πολύ καλή χημεία ανάμεσα σε όλους. Αργότερα, αυτό βοήθησε στην επίτευξη πολλών πραγμάτων.
Δυστυχώς πολλοί από αυτούς δεν είναι σήμερα μαζί μας έτσι αποτίοντας φόρο τιμής σε απόντες και παρόντες θα αναφέρω όλα τα ονόματα του τότε Δ.Σ. λέγοντας συγχρόνως ότι η προσφορά όλων αυτών στην κοινωνία του νομού μας ήταν μεγάλη και άδολη χωρίς οικονομικές ή αλλού τύπου υστεροβουλίες , σε οποία θέση ή φορέα υπηρετήσαν και εκτός του επιμελητηρίου. .
ΕΒΕ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ 1983-1988
Κατά τις εκλογές του 1983,το Δ. Σ. Είχε 26 εκλεγμένους συμβούλους και 3 εκ του νόμου
*- Διοικητική επιτροπή
Η αναδειχθείσα Διοικητική Επιτροπή μετά την επιλογή των εκλεκτόρων ήταν
Πρόεδρος Σταύρος Καπλάνογλου
Α’ αντιπρόεδρος Πάρης Θεοδωρίδης
Β’ αντιπρόεδρος Κώστας Μαντάνης
Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Κουρτίδης
Οικονομικός επόπτης Κώστας Τιάλιος
*-Σύμβουλοι
Οι άλλοι εκλεγέντες σύμβουλοι ήταν
*Οι έμποροι
Βουρκούδης Δ-Δελιαλής Γ-Καραχισαρλής Κ.-Στύλλας Ν-Τσιμπέρης Ι.
*Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες
Βαρσαμης Χ., Γκιάτας Α., Ελευθεριάδης Ε., Ζειμπέκης Β.,
Θεοχάρης Λ., Μήλιος Κ. Στύλλας Ν., Τσιτσέλης Α., Τύπας Γ ,
Καραπάτσιος Σ., Κεραμάρης Α., Κώτσικας Ν., Λαναράς Σ,
Λογοθέτης Χ., Ρετζέπης Ε., Τυρνενόπουλος Δ.
1983 Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Όταν αναλάβαμε την διοίκηση 1/1/1983 είχαμε έλθει προετοιμασμένοι για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε.
Τα ζούσε στην δουλειά μας ,στις οικογένειες μας ακούγαμε τον προβληματισμό του κόσμου.
Αν και ήταν μια εποχή που φαινόταν ότι η οικονομία πήγαινε καλά λόγω της δραστηριότητος της ΔΕΗ κυρίως που πέρα από την απασχόληση στα ορυχεία και τα εργοστάσια ,έδινε πολλά λεφτά με τις απαλλοτριώσεις της γης , και των κτιριακών εγκαταστάσεων των χωρίων που εξαφάνιζε από τον χάρτη
Ήταν μια εικόνα που ξεγελούσε αν κάποιος έκανε πιο λογικές σκέψεις θα αντιλαμβανόταν ότι πίσω από την βιτρίνα κρυβόταν ένα μεγάλος κίνδυνος ,αν σκεφτόταν : ………..ΜΕΤΑ ΤΙ ΛΙΓΝΙΤΙ ΤΙ ?
Έχοντας κατασταλάξει στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση στην Θεσσαλονίκη και να τα προβάλουμε κατά αρχάς στην μεγάλη Κοζανίτικη και Βοϊακη παροικία άλλα και την λίγο μικρότερη Εορδαίακη και την αντίστοιχη των Βελβενδινών όλα τα προϊόντα του τόπου τους που εγκατελειψαν για μια καλλίτερη ζωή ή γιατί οι συγκυρίες τους ανάγκασαν.
Κάνοντας πράξη την απόφαση για την συν διοργάνωσή της έκθεσης με τον ΕΟΜΜΕΧ-με την πρόεδρο του οποίου ο Θ. ΧΑΛΑΤΣΗΣ ήταν σε συνεχή επαφή λόγω γνωριμίας- συγκεντρώσαμε, με δαπάνες του ΕΒΕ αρκετά προϊόντα της περιοχής. Προϊόντα, που μας εμπιστεύτηκαν τα μέλη του ΕΒΕ, κυρίως βιοτέχνες, και τα μεταφέραμε στην οδό Τσιμισκή, όπου ήταν και το εκθετήριο του.
Τα εγκαίνια έγιναν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Θεοχάρη Μανάβη, στις 14/6/1983, λόγω απρόοπτου κωλύματος του ΓΓ Β. Ελλάδος, Μ. Κυρατσού και σε αυτά ήταν παρών και ο δήμαρχος Κοζάνης Γ. Παγούνης, ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Ι. Δελιβάνης, οι Πρόεδροι Σωματείων της Δ. Μακεδονίας στην Θεσ/νίκη ,εκπρόσωπος του ΕΟΜΜΕΧ και άλλοι.
Οι επισκέπτες1, που ήρθαν, ήταν πάρα πολλοί, ώστε παρέστη ανάγκη, να πάρει παράταση μιας εβδομάδος
Η έκθεση είχε απόλυτη επιτυχία. Οι Κοζανίτες της Θεσσαλονίκης μάθαιναν τα προϊόντα τους και μάλιστα, πολλοί είχαν έρθει από την Κοζάνη , για να την δουν.
Ένας από τους επισκέπτες της Κοζάνης ήταν ο Στέλιος Χριστοδούλου(είναι κάτοικος των ΗΠΑ αλλά τακτικά ερχόταν στην Κοζάνη.
Βλέποντας στην έκθεση αυτή, έπιπλα εξοχής ,που παραγόταν στην Κοζάνη, από τον Γ. Δουζένη,με ρώτησε αν πράγματι αυτά βγαίνουν στην πόλη μας. Όταν του το επιβεβαίωσα κτύπησε το μέτωπο του, λέγοντας ότι έκανε ολόκληρο ταξίδι στην Αθήνα και πήγε και τα προμηθεύτηκε από το “ΜΙΝΙΟΝ”2 .
Τότε, για πρώτη φορά, είπαμε, ότι ο Κοζανίτης, πρέπει να μάθει τί παράγει και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μόνιμη έκθεση. Έτσι, προχωρήσαμε.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Παράλληλα, οργανώσαμε μια συγκέντρωση με ομιλητή ,τον υπογράφοντα, το δημοσίευμα στην
αίθουσα της εταιρίας μακεδονικών σπουδών, με σκοπό την ενημέρωση των Θεσσαλονικέων ,αλλά και για να δώσουμε την αφορμή στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης να ασχοληθούν με τον τόπο μας .
Κατά μια ευτυχή συγκυρία, Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Β. Ελλάδας ήταν ο συμπολίτης μας, Μ. Κυρατσούς, που βοήθησε πολύ στις επαφές μας. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης3 , η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης4 και ο Σύλλογος Βελβενδινών Θεσ/νίκης.
Την ημέρα που έγινε η ομιλία, ο κόσμος που ήρθε ξεπέρασε τις προσδοκίες μας , καθώς μια αίθουσα με χωρητικότητα άνω των 500 ατόμων ήταν υπερπλήρης.
Ανάμεσά τους, ο Γενικός Γραμματέας Β. Ελλάδας και συμπατριώτης μας Μ. Κυρατσούς και ο Νομάρχης Κοζάνης Θ. Χαλάτσης και ακόμη Δημοσιογράφοι,Καθηγητές Πανεπιστημίου ,παράγοντες των επιμελητηρίων της Θεσ/νίκης και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας. Μετά από μια ομιλία που διήρκεσε μια ώρα και με συζήτηση που ακολούθησε, όλοι κατάλαβαν τις δυνατότητες του τόπου μας.
Η ομιλία μπήκε, αυτούσια, στο περιοδικό του ΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και εξεδόθησαν πολλά αντίτυπα με θέμα μόνο αυτή την ομιλία.
Η εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” με τον έγκριτο δημοσιογράφο Ν. Βολονάκη, έκανε ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα στο νομό μας, με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας.
Λίγους μήνες αργότερα, είχε αφιέρωμα στο νομό μας και ο “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ” , με βάση τα στοιχειά που είχαμε δώσει.
Οι σύλλογοι του νομού μας, που υπήρχαν στην Θεσ/νικη έδωσαν σε περίληψη τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής, στα περιοδικά που εξέδιδαν και φυσικά, ο τοπικός τύπος στη ΚΟΖΑΝΗ είχε αναλυτικό ρεπορτάζ και εγκωμιαστικές κριτικές.
Το πρώτο βήμα, στον στόχο που βάλαμε, και ήταν να γίνει μια συζήτηση για τα προϊόντα και την οικονομία του τόπου μας και μάλιστα να πάρει μεγάλη έκταση, στα τότε μεγάλα έντυπα της Θεσ/νικης, επετεύχθη. Στο δικό μας χέρι, ήταν να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειές, ώστε η αρχική προσπάθεια να έχει μια καλή συνέχεια.
Η μεγάλη επιτυχία μας έβαλε σε σκέψεις στο να τολμήσουμε το επόμενο βήμα,που δεν θα ήταν άλλο, από την δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού θεσμού, που να προβάλει τα προϊόντα του τόπου, κατά αρχάς στους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας και στην συνέχεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Το κείμενο της ομιλίας υπάρχει δημοσιευμένο είναι σε pdf αν υπάρχει ενδιαφέρον θα προσπαθήσουμε να το αναρτήσουμε .
Υ. Γ
Η επόμενη δημοσίευση θα έχει να κάνει με την προετοιμασία της εκθέσεως και τις αποφάσεις που πάρθηκαν .