Το βιβλίο του Ömer Asan “Η Κεμεντζέ του Νίκου” θα παρουσιαστεί στίς 5 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., στην Κοζάνη στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού και στίς 6 Νοεμβρίου στην Πτολεμαϊδα στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου Παντελίδη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν στην Κοζάνη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο Διδάκτωρ Ιστορίας Θωμάς Αλεξιάδης, και
η Εφη Τριανταφύλλου Φιλόλογος.
Συμμετέχει η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης κοζάνης, οι μουσικοί Αχιλλέας Βασιλειάδης, Γιάννης Σανίδης, Δήμητρα Παπαγερίδου, Διονύσης Παυλίδης.
Το βιβλίο του κ. Ασάν, που περιλαμβάνει 6 εξαιρετικά ενδιαφέροντα διηγήματα, και καταγράφει τα αισθήματά του για τον ποντιακό πολιτισμό και αναδεικνύει τον ελληνόφωνο ποντιακό πολιτισμό που επιβιώνει έως σήμερα στην βορειανατολική Τουρκία.
«….Tώρα, σε αυτές τις μέρες που είναι τελευταίες μέρες του καινούριου αιώνα, η γλώσσα του ομιλείται από μια μειονότητα και αυτοί προτιμούν να μιλάνε τη γλώσσα τους μόνο μεταξύ τους και προσέχουν να μην ακουστούν από άλλους.
Επειδή στη χώρα που ζει τώρα, βλέπουν με κακό μάτι αυτούς που μιλάνε αυτή τη γλώσσα, επειδή δεν ξέρουν τι είναι ακριβώς και τους βλέπουν σαν ένα επικίνδυνο τέρας, όπως το μυστηριώδες τσακάλι που είχε δει και χάσει τα χνάρια του. Αυτός μιλούσε την ίδια γλώσσα από τότε που άνοιξε τα μάτια του σε αυτό τον κόσμο. Τραγουδούσε, έγραφε, δημιουργούσε πολλά έργα και χάριζε πάρα πολλά καλά στην ανθρωπότητα με αυτή τη γλώσσα…»
Στα ελληνικά και το τελευταίο βιβλίο του Ομέρ Ασάν ο οποίος είναι γνωστός για το βιβλίο του με τίτλο “Πολιτισμός του Πόντου” το οποίο απαγορεύτηκε στην Τουρκία και ο ίδιος σύρθηκε σε δίκη.
Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και μέχρι τα 14 του χρόνια έζησε στην Τραπεζούντα. Για έξι χρόνια έζησε με την γιαγιά του στην εξοχή. Το 1974 μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του. Ωστόσο δεν απομακρύνεται από την Τραπεζούντα και το χωριό του, τα καλοκαίρια του τα περνά στο βουνό και την εξοχή. Μετά το λύκειο συμετέχει στο αριστερό κίνημα. Συμμετέχει επίσης στο δημοκρατικο κίνημα της Θράκης. Τελειώνει το Πανεπιστήμιο Ανατολής. Παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου και το
1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται. Μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά έρευνα σχετικά με τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τα Ποντιακά που είναι η μητρική του γλώσσα. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Η Κεμεντζέ του Νίκου” που κυκλοφορεί από IASON BOOKS περιέχει έξι διηγήματα. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανταλλαγή πληθυσμών που έχει ως στόχο τους Ρωμιούς και η πραγματικότητα που ακολουθεί ως συνέπεια με τις αρνητικές επιπτώσεις της στην τουρκική κοινωνία και την αποξένωσή της.
Το 1993 ο Ομέρ Ασάν πάει στην Ελλάδα για έρευνες σχετικά με την μητρική του γλώσσα και εκδίδει το πρώτο του βιβλίο το 1996. Προκαλεί συζητήσεις στην Τουρκία με τα άρθρα και τις έρευνές του που δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Τουρκίας. Παίρνει το βραβείο Ιπεκτσί για την συμβολή του στην ελληνοτουρκική φιλία κατά τη διάρκεια των εργασιών του για ένα άρθρο.
Γίνεται τιμητικό μέλος του Engilish PEN για τον αγώνα που έδωσε για το βιβλίο του Πολιτσμός του Πόντου το οποίο απαγορεύτηκε. Μετά την προσφυγή και αθώωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2005 ιδρύει στηνΤουρκία τον εκδοτικό οίκο Heyamola. Μέσα σε δέκα χρόνια εκδίδει περίπου 400 βιβλία και προσκαλείται στην έκθεση Βιβλίο Φραγκφούρτης στην Τουρκία.
Αυτή τη στιμή είναι ο συγγραφέας είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Εκδόσεων και συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης του περιοδικού Ήρωες Λογοτεχνίας το οποίο ξεχωρίζει στον λογοτεχνικό χώρο της Τουρκίας. Επτά χρόνια μετά την έκδοση του περιοδικού ο Ομέρ Ασάν το 2012 προτείνει να κηρυχθεί η 21η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Ηρώων Μυθιστορήματων και λαμβάνει τη στήριξη τουΥπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια το 2013 προσκαλούνται για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο τριήμερου φεστιβάλ λογοτέχνες από δέκα βαλκανικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εξηγεί σε δύο λογοτέχνες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη για τους δικούς τους ήρωες λογοτεχνίας. Προτείνει στην ΟΥΝΕΣΚΟ την κήρυξει της 21ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηρώων Λογοτεχνίας. Στόχος του Ομέρ Ασάν είναι η διάδοση σε όλο τον κόσμο μιας παραδοσιακής πορείας Δον Κιχώτη.
Το 2011 ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ σχετικά με την μετανάστευση και την ανταλλαγή πληθυσμών με τίτλο “Αδελφέ πού: Ανταλλαγή Πληθυσμών”. Με την συμμετοχή του ντοκιμαντέρ σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους και η Τουρκία και η Ελλάδα, προκαλούνται συζητήσεις.
Ο Ομέρ Ασάν ο οποίος είναι ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος ξεκινά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανοιχτά στον λαό.