Ολοκληρώνοντας τις εισηγήσεις του για το μεγάλο έργο «Οδικές προσβάσεις σε επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα Π.Ε. Κοζάνης», ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης έκλεισε χθες στην 45η Οικονομική Επιτροπή με τον Δήμο Σερβίων, ανταποκρινόμενος στην πρόθεση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη να βελτιώσει τις οδικές προσβάσεις των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα σε κύριους άξονες στην Π.Ε. Κοζάνης και στις υπόλοιπες όμορες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τις επεμβάσεις στο σύνολο των υφιστάμενων οδών των οικισμών του Δήμου Σερβίων, αυτών που έχουν αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και έχουν κάνει αιτήσεις για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και αυτών που δεν έχουν άδεια λειτουργίας αλλά έχουν κάνει αίτηση. Οι υπόλοιποι δρόμοι των οικισμών δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας διαμόρφωσης.
Αναλυτικότερα περιλαμβάνει :
· Ογδόντα δύο (82) δρόμους που προβλέπεται να ασφαλτοστρωθούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αστικού οδικού δικτύου
· Είκοσι έξι (26) που προβλέπεται να χαλικοστρωθούν (υλικό οδοστρωσίας). Από το σύνολο αυτών των οδών τα πλάτη των οδοστρωμάτων ποικίλουν από τρία (3) έως έξι (6) μέτρα ενώ κάποιες οδοί δεν έχουν σταθερό πλάτος. Παράλληλα στα σημεία των διασταυρώσεων με επαρχιακό δρόμο ή τοπικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο προβλέπεται η χρήση πινακίδας STOP (Π-2) έτσι ώστε ο χρήστης του δρόμου που διαστρώνεται να σταματά υποχρεωτικά παρέχοντας προτεραιότητα πριν εξέλθει στον κεντρικό δρόμο.
Το προτεινόμενο έργο αφορά την υλοποίηση της περιαστικής οδοποιίας και προβλέπεται να
κατασκευαστεί σε μια φάση.
Το έργο οδοποιίας γίνεται σύμφωνα με:
α) την δημιουργία ενός σωστά σχεδιασμένου δικτύου λαμβάνοντας όμως υπόψη τις τοπικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες.
β) την ικανοποίηση ταυτόχρονα με τα παραπάνω της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης των ιδιοκτησιών (πρόσβασης στο οδικό δίκτυο).
Η περιαστική οδοποιία των οικισμών θα εξυπηρετεί επιχειρήσεις που ανήκουν στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφικές, μεταποιητικές, αγροτικές, βιοτεχνικές κλπ) και αποτελείται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που προτείνεται να είναι βατό από αυτοκίνητο και ανέρχεται περίπου στα 101,88 χιλιόμετρα. Το σύνολο της επιφάνειας των δρόμων που θα διαμορφωθούν αγγίζει τα 409.106 τ.μ..
Σύμφωνα με την μελέτη η ιεράρχηση του οδικού δικτύου είναι δρόμοι που ανήκουν στους δήμους ως τοπικοί δρόμοι, των αναδασμών και διανομών, δρόμοι που ανήκουν σε περιοχές του δημοσίου και δρόμοι δασικοί.
Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι όλο το προβλεπόμενο οδικό δίκτυο που αποτελείται από 108 οδούς που δίνουν πρόσβαση σε 247 επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι όσοι επιχειρηματίες καθυστέρησαν να υποβάλουν αίτηση μπορούν να την στείλουν ακόμη και τώρα, έχοντας μια πιθανότητα να συμπεριληφθούν στα «απρόβλεπτα» του έργου ή να ενταχθούν στην Δ΄ τελική και οριστική φάση που προτίθεται να εισηγηθεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.
Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν φαίνονται στον παρακάτω επισυναπτόμενο πίνακα