«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», τον Σεπτέμβρη του 1975. Αυτή η επέτειος αποτελεί αναμφισβήτητα μία κορυφαία στιγμή για την ΚΝΕ, για κάθε μέλος και στέλεχος της Οργάνωσης, που όλοι μαζί θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να είναι το φετινό Φεστιβάλ αντάξιο της Ιστορίας, της διαδρομής του, να επιβεβαιώσει τον τίτλο του ως το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της χώρας.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό της χώρας και όχι άδικα, γιατί κι άλλες πολιτικές νεολαίες, όσο κι αν προσπάθησαν, δεν κατάφεραν να διοργανώσουν κάτι αντίστοιχο. Αυτό που κάνει το Φεστιβάλ μοναδικό, διαχρονικά πετυχημένο σε κάθε εποχή και για κάθε γενιά είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της ΚΝΕ ως Οργάνωσης Νεολαίας του ΚΚΕ, που παλεύει με το Πρόγραμμα και τη στρατηγική του για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου, θεμελιωμένη στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού – λενινισμού, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Αυτό αποτελεί την «καρδιά» του Φεστιβάλ. Η νεολαία που δεν συμβιβάζεται με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που ονειρεύεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα, εμπνέεται στο Φεστιβάλ, γιατί είναι «παράθυρο στο μέλλον». Δεν είναι τυχαίο ότι ανεξάρτητα από την αφετηρία που έρχεται κάποιος στο Φεστιβάλ, φεύγει «ένα μπόι ψηλότερος», με αγωνιστική ανάταση, αισιοδοξία, ελπίδα, γεγονός που δημιουργεί τον μοναδικό παλμό που έχει το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» είναι μοναδικό γιατί ακριβώς αποτελεί μέρος της ταυτότητας της ΚΝΕ, αντικατοπτρίζει τι είναι και πώς λειτουργεί η Οργάνωσή μας. Τα υλικά με τα οποία «χτίζεται» κάθε χρόνο η «κόκκινη πολιτεία» είναι οι αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η ανιδιοτελής προσφορά των μελών και των φίλων της Οργάνωσης, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη, η κοινή δράση για έναν σκοπό. Αυτά είναι που κάνουν κάθε φορά τους νέους που συμμετέχουν να λένε «τώρα κατάλαβα τι είναι η ΚΝΕ».

Φέτος οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ επιδιώκουμε να αποτελέσουν για την ΚΝΕ μια μεγάλη πολιτική δραστηριότητα, να συμβάλουν ώστε πολύ περισσότεροι νέοι που ασφυκτιούν στο σύστημα της εκμετάλλευσης να έρθουν σε επαφή με τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από τα μεγάλα ζητήματα που το κάνουν το πρωτοπόρο, επαναστατικό Κόμμα της εργατικής τάξης. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται μισό αιώνα, ταυτόχρονα με την αδιάκοπη κοινωνική και πολιτική πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. 50 χρόνια τώρα το Φεστιβάλ αναδεικνύει το «νέο», την κοινωνία του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Το Φεστιβάλ έχει κατοχυρωθεί μέσα στα χρόνια και ως πολιτιστικός θεσμός, αφού από το 1ο Φεστιβάλ μέχρι σήμερα η πολιτιστική διάσταση ήταν βασικό χαρακτηριστικό του. Μέσα σ’ αυτά τα 50 χρόνια το Φεστιβάλ έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αποτελεί κομμάτι του Πολιτισμού της Ελλάδας. Η συμβολή του Φεστιβάλ στην προβολή του ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου, το διαχρονικό χαρακτηριστικό του να δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν το έργο τους, το πολύμορφο πολιτιστικό πρόγραμμα που είχε από την αρχή – με ορισμένες ιδιαίτερα πρωτοποριακές στιγμές μέσα στην Ιστορία του – είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει μέσα στα χρόνια.

Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που ξεκινάει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη του ταξιδιού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απρίλη στις 19:00,  στην Πλατεία Αλώνια στην Κοζάνη – στον χώρο αυτό όπου πραγματοποιήθηκε το 2ο το 3ο και το 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Το πρόγραμμα της Εναρκτήριας Εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

  • Μουσικό Αφιέρωμα σε καλλιτέχνες που έχουν συνδεθεί με την 50χρόνη ιστορία του θεσμού των Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.
  • Χαιρετισμό από τον Κώστα Σταμπολίδη, στέλεχος του ΚΚΕ
  • Ομιλία από την Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ
  • Η βραδιά θα κλείσει με Λαϊκό-Ρεμπέτικο Γλέντι.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί Βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, Γωνιά του Κόκκινου Αερόστατου και Γωνιά Μαθητικών Φεστιβάλ.