banner
banner
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
banner
banner

5ην ΙΟΥΝΊΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ (ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ) Με αφορμή την Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

0 comment 3 minutes read

Από τον Ο.Η.Ε. έχει καθιερωθεί η 5ην Ιουνίου ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος παγκόσμια. Με  αφορμή την ημέρα  του περιβάλλοντος θα παραθέσω παρακάτω ότι έχω αντιληφθεί να συμβαίνει στην πόλη μας, απευθυνόμενος στον εκλεγέντα   Δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη  που είναι και μέλος των οικολόγων.

Ά. Σε πολλούς δρόμους της Κοζάνης έχουν κοπεί δέντρα  και φαίνονται οι ρίζες τους  στα πεζοδρόμια, και σε άλλους  δρόμους δεν υπάρχουν δέντρα . Η κοπεί των δέντρων προφανώς οφείλεται στο  ότι  πολλοί καταστηματάρχες δεν θέλουν μπροστά από το κατάστημά τους   ΔΕΝΤΡΟ για να μη εμποδίζει την προβολή του, μάλλον  έτσι θα είναι , διαφορετικά θα διατηρείτο το δέντρο  και θα το εφρόντιζαν.

Η κοπεί των δέντρων και η έλλειψη αυτών σε πολλούς δρόμους ,είναι μια κατάσταση απαράδεκτη από κάθε άποψη και ιδιαίτερα σήμερα που είναι απαραίτητο το ΠΡΑΣΙΝΟ και γι’ αυτό  προστατεύεται   παγκόσμιο με πολλές επισημάνσεις .

Να υπενθυμίσω,  ότι η Κοζάνη  προ πενήντα (50) ετών είχε πάρα πολλά δέντρα και μάλιστα   και  στις αυλές των σπιτιών, όπως Δαμασκηνές, Κυδωνιές, Κουρουμπλιές, τζιρτζιλιές-Βερυκουκές, Γκουρτσιές  και άλλα που δεν τα επηρέαζε το κρύο του χειμώνα. Επίσης  αναρριχητικά  φυτά  που μοσχοβολάνε, όπως  γιασεμί,  γαζίες και αγιόκλημα  στους μαντρότοιχους των σπιτιών. Επίσης     πλάτανους στις πλατείες και στις γειτονιές και δίπλα ήσαν   πηγάδια νερού.  Πολλές ακακίες στους   δρόμους, θα αναφέρω δύο μόνο. Την οδό Δημοκρατίας και την οδό  Τρίτης Σεπτεμβρίου, προς τον Άγιο Αθανάσιο. Θυμίσεις από τα παιδικά μας χρόνια,  που κάναμε βόλτες και μοσχομύριζε ο τόπος όταν ανθίζανε .  Όμορφες  εποχές, με πολύ πράσινο και καθαρή ατμόσφαιρα . Σήμερα το τσιμέντο και οι πολυκατοικίες τα έχουν εξαφανίσει όλα αυτά. Συνεπώς, η νέα  Δημοτική αρχή  που είναι και  θιασώτες της  οικολογίας , είναι  ένας επί πλέον λόγος, να φυτευτούν  δέντρα στα πεζοδρόμια που δεν έχουν  και είναι πολλά, μπορώ και να τα ονομάσω, αλλά τα αφήνουν για τους νέους δημοτικούς συμβούλους να ψάξουν να τα  βρούνε, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον για το πράσινο της πόλης.  Προτείνω στην οδό Μακεδονομάχων να φυτευτούν φιλύρες-φλαμουριές,  σε στυλ  δενδροστοιχίας που  έχουν και  ωραίο άρωμα. Πράσινο παντού και να εφαρμόζεται αυστηρά ο Νόμος για την διατήρησή του.   Για τις γειτονιές και για  τα πάρκα θα γράψω άλλη φορά. Θα αναφέρω μια προφητεία του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού που είχε πει γύρω στο 1760, είναι επίκαιρος.       « Οι άνθρωποι θα μείνουν πτωχοί, γιατί δεν θάχουν αγάπη στα Δένδρα». Και είναι αυταπόδεικτος η προφητεία , γιατί σήμερα οι άνθρωποι για διάφορες σκοπιμότητες καίνε  ανελέητα τα δάση και καταστρέφουν την πλούσια βλάστηση   της χώρας μας, που αποβαίνει σε βάρος  του περιβάλλοντος, και φυσικά του λαού.

Β΄. Μία άλλη άσχημη κατάσταση που αφορά την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου , την είδα τον μήνα Ιούνιο, να γεμίζουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από βρώμικα νερά που προέρχονταν από μπαλκόνια και βεράντες, όπου οι νοικοκυρές έπλεναν τα χαλιά τους  και άλλα στρωσίδια , χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά και τα νερά σε αφρώδες λευκό χρώμα  έρρεαν από τις υδρορροές – σωλήνες στα πεζοδρόμια,  ως είδος  απόβλητων   ρυπαίνοντας το περιβάλλον.   Ενώ θάπρεπε,  οι υδρορροές τα λεγόμενα Λούκια  των μπαλκονιών να είναι   συνδεδεμένοι στο βάθος του  υπονόμου ,όπως προβλέπει ο Νόμος στην κατασκευή των οικιών και κατά μείζονα λόγο των πολυκατοικιών. Και οι συμπολίτες πατούσαν τα βρώμικα αυτά νερά και  μετέφεραν στο σπίτι τους την ακαθαρσία. Θα αναφέρω μια περίπτωση πολιτισμού. Στη γειτονιά μου, οδός Ζαλόγγου,   είχα δει πέρυσι  τον ιδιοκτήτη μιας  τριώροφης οικοδομής να τοποθετούνται οι σωλήνες-υδρορροές  από τα μπαλκόνια  απ’ ευθείας στον υπόνομο και είπα μπράβο υπάρχουν και συμπολίτες που ενδιαφέρονται για την καθαριότητα της  γειτονιάς και κατά επέκταση της πόλης  ώστε να καθίστανται υπόδειγμα για τους άλλους. Η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι Πολιτισμός και  θα  αποδεικνύεται  στην πράξη.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα επανέλθουμε.

Γιάννης  Κορκάς

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00