Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ (Γ. Κορκά)

0 comment 5 minutes read

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΖΑΝΙΤΗ 8

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

 

φωτο 2

φωτο 2

Κορκάς 3-φωτο 3φωτο 4

¨Έγραφα το Φεβρουάριο του 2002, εξ αφορμής της συνεντεύξεως που είχε δώσει ο τότε  Δήμαρχος Π. Κουκουλόπουλος, για την ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του κέντρου Κοζάνης και όπως έλεγε, θα παρουσιάσει τη μελέτη στην κοινωνία της πόλεως για να ακολουθήσει συζήτηση… Είχα αναφερθεί τότε  σε 14 περιπτώσεις αναπλάσεως της πόλεως…

Σήμερα θα αναφερθώ στις παρακάτω περιπτώσεις που αφορούν διατηρητέα σπίτια, ακατοίκητα και ετοιμόρροπα καθώς και άλλες, στο  ιστορικό κέντρο.

  1. Το σπίτι που βρίσκεται στην οδό Επισκόπου Μελετίου, πιο κάτω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, κατερχόμενοι αριστερά, είναι διατηρητέο. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο κρίθηκε διατηρητέο. Είναι εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και επικίνδυνο να καταρρεύσει και να προκληθούν ζημιές ή ακόμη και ατύχημα σε διερχόμενους ανθρώπους. Ώστε να κατεδαφιστεί για να απαλλαγεί και η γειτονιά από τη βρωμιά, από τα ποντίκια και τα διάφορα ζωύφια που κυκλοφορούν, μέσα στο σπίτι αυτό και δεν ξέρω τι άλλο. Υπάρχει και η άλλη άποψη, να αγοραστεί από το Δήμο, να αναπαλαιωθεί και να διαμορφωθεί σε χώρο πολιτιστικό. Το δείχνουν οι φωτογραφίες.
  2. Το σπίτι επί της οδού Ζαφειράκη 10, δίπλα από το εργατικό κέντρο, είναι επίσης εγκαταλειμμένο, ερειπωμένο και  επικίνδυνο για κατάρρευση που θα προκαλέσει  πολλές ζημιές ή και ατυχήματα, Δυστυχώς είναι διατηρητέο, και δεν γνωρίζω για ποιο λόγο είναι και αυτό. Οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται για τη συντήρηση και είναι έτοιμο να πέσει . Όπως έχω πληροφορηθεί, έχει  ποσοστό ιδιοκτησίας 25% περίπου και ο Δήμος Κοζάνης. Πρέπει και αυτό να κατεδαφισθεί, γιατί δεν έχει λόγο υπάρξεως και να απαλλαγεί η περιοχή από το βρώμικο αυτό σπίτι, που κυκλοφορούν ποντίκια, διάφορα ζωύφια και από τη ρύπανση που αποπνέει το σάπιο αυτό σπίτι. Το δείχνει  η φωτογραφία.

Σχετικά με τα προηγούμενα, θα αναφέρω μια ενέργεια  του Δήμου Θεσσαλονίκης, που κατεδάφισε προ μηνών ένα διατηρητέο σπίτι παρακαλώ, στην άνω Πόλη. Το οποίο ήταν πολύ επικίνδυνο, μάλιστα είχε πέσει και ένα μπαλκόνι του και είχε κάνει ζημιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν συνεχώς για την κακή κατάσταση του σπιτιού και για την επικινδυνότητά του. Να ερωτηθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης βάσει ποίου νόμου προέβη στην κατεδάφιση και απαλλάχτηκε η περιοχή από την βρωμιά και από τη συγκέντρωση περιθωριακών τύπων στο σπίτι αυτό. Το έχουν γράψει οι εφημερίδες. Τα πάντα μπορεί να γίνουν όταν υπάρχει δημοτική βούληση και ενδιαφέρον για την προστασία των δημοτών από τέτοιες άσχημες καταστάσεις οικημάτων, διατηρητέων ή μη.               

3. Στη γωνία των οδών  Ελευθερίου Βενιζέλου και Ερμού, βρίσκεται ένα κτίσμα  μισογκρεμισμένο, λες και είναι βομβαρδισμένο, παραμένει από χρόνια η αχαρακτήριστη αυτή κατάσταση του κτίσματος, και μάλιστα σε σημείο του κέντρου της πόλης και ουδείς ενδιαφέρεται να διορθωθεί. Που θα πάει αυτή η άσχημη και απαράδεκτη κατάσταση; «με  το στχιό αυτό», όπως λέμε στην Κοζάνη;. Τι λόγο έχει, ενώ  βρίσκεται  σ’ αυτή την άθλια  κατάσταση και να παραμένει εκεί ως είδος ακαλαισθησίας; Να καλυφθεί με λινάτσα ή με κάτι άλλο που δεν γνωρίζω, ή να δοθεί μια καλαισθητική όψη από εικαστική υδρογραφία και χαρακτική που θα προβάλλει πολιτισμική εικόνα, όπως πρέπει να παρουσιάζεται το ιστορικό κέντρο της Κοζάνης. Επιβάλλεται να εφαρμοστεί ο Νόμος που προβλέπεται για τις περιπτώσεις αυτές, για να εκλείψει η εμφάνιση του απαίσιου αυτού κτηρίου. Το δείχνει η φωτογραφία.

4. Παραμένουμε στην οδό Ερμού, κατερχόμενοι  αυτής και στη δεξιά της πλευρά, έχει από μήνες καταρρεύσει ένα κατάστημα, παραμένει ανοιχτό και επικίνδυνο καθώς ανοιχτή είναι και μία διπλανή πόρτα που στο βάθος είχε σπίτι και ουδείς φρόντισε να τα καλύψει όλα αυτά όπως προβλέπει ο Νόμος στις περιπτώσεις αυτές. Είναι ανάγκη  να καλυφθεί όλη η πρόσοψη για να προστατευθούν οι διερχόμενοι πολίτες από πιθανό ατύχημα και της επικινδυνότητας που παρουσιάζει το ερειπωμένο  αυτό κτίσμα. Δείχνει η φωτογραφία την πλευρά αυτή. Να εξωραϊστεί η οδός Ερμού, που είναι εμπορική οδός και να  αναδειχθεί. Να φυτευτούν και δενδράκια που δεν έχει. Είναι υψίστης σημασίας η φροντίδα και η προστασία της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, από τους κοινωνικούς φορείς, να διαβιούν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Η Κοζάνη ως γνωστόν, δεν έχει κλειστή αγορά και μια που βρισκόμαστε στην οδό Ερμού, επαναφέρω υπενθυμίζοντας μια πρόταση που είχα κάνει προ ετών να ανεγερθεί κλειστή αγορά, στο τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Ερμού, Αθηνάς, Τσιμηνάκη και πλατεία 28ης Οκτωβρίου. Να κατεδαφιστούν όλα τα καταστήματα, τα περισσότερα είναι μικρά και πεπαλαιωμένα  καθώς και τα σπίτια που είναι εγκαταλειμμένα. Στην οδό  Τσιμηνάκη πολλά καταστήματα είναι του Δήμου, να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν τη βάση για την ανέγερση της κλειστής αγοράς, να παραχωρηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη, πέρα από τα Δημοτικά καταστήματα,  από ένα ανάλογο κατάστημα και να έχει η κλειστή αγορά  σχήμα σταυρού, έχοντας και τέσσαρες εισόδους- εξόδους και να επικοινωνεί με τη στοά Χατζηγιαννάκη μέσω της οδού Ερμού. Πάνω από το αίθριο να έχει συρόμενη οροφή να ανοίγει και να κλείνει. Επίσης ο δεύτερος όροφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαγγελματική στέγη, κλπ. Πολλά μπορεί να γίνουν όταν εξευρεθεί  ο ενδεδειγμένος  χώρος και αποφασίσουν οι υπεύθυνοι.  Και το υπόγειο να γίνει σταθμός αυτοκινήτων που θα ανήκει στο Δήμο. Θα  μπορούσε να ήταν μια από τις καλύτερες κλειστές αγορές με αρχιτεκτονικό σχέδιο μεγάλου τεχνικού οίκου ή να ανατεθεί στο τμήμα του Τ.Ε.Ε. Κοζάνης. Αυτή ήταν η πρότασή μας.

      Αυτά είναι μεγάλα έργα που χρειάζονται Δημοτική βούληση και αποφασιστικότητα στην εκτέλεση. Ένα μεγάλο παράδειγμα έχουμε την κατασκευή της τηλεθέρμανσης, που είναι ένα σπουδαίο  αγαθό θέρμανσης και το απολαμβάνουν οι δημότες, έχοντας άμα και οικονομική ελάφρυνση.   

         Γιάννης Κορκάς

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00