banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

‘Αναζήτηση Καινοτόμων Μηχανισμών στήριξης ΜΜΕ για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω του διακρατικού προγράμματος DIFASS’

0 comment 68 minutes read

Το πρόγραμμα DIFASSστοχεύει στην υποβοήθηση πρόσβασης στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω ανταλλαγής καινοτόμων «καλών πρακτικών» που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Εστιάζει στην ανάπτυξη και υλοποίηση εργαλείων που δεν προβλέπουν άμεση ενίσχυση (επιχορήγηση),  όπως τα ανακυκλούμενα κεφάλαια, τα διαπεριφερειακά ταμεία και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου.

Αναλυτικότερα και σε σχέση με τα δύο τελευταία εργαστήρια που υλοποιήθηκαν σε Σλοβακία και Ισπανία:

Μάρτιος 2014

To πρόγραμμα DIFASS υποστηρίζει τη δημιουργική βιομηχανία και την χρηματοδότηση από το κοινό  (crowdfunding)’                                                                                                                                                         
Η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας αποτέλεσε το νέο σταθμό για το 7ο εργαστήριο του προγράμματος DIFASS, σε συνέχεια ενός ενδιαφέροντος θέματος ως προς την υποστήριξη των ΜΜΕ :  Δημιουργικές βιομηχανίες (creativeindustries) και χρηματοδότηση από το κοινό (crowdfunding).

Το 7ο εργαστήριο φιλοξενήθηκε από το Δήμο της Μπρατισλάβα στης 25 & 26 Μαρτίου 2014, όπου πέντενέεςεπιτυχείςπεριφερειακές πρωτοβουλίεςμοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μεταξύ των εταίρων του προγράμματος. Αυτές οι πέντελεγόμενεςΚαλές Πρακτικέςπροέρχονταιαπό διάφορες ευρωπαϊκέςπεριφέρειες. Πρόκειται γιακαινοτόμα μέτραστήριξης των επιχειρήσεωνπου εφαρμόζονταιή χρηματοδοτούνται από(ημι) δημόσιους οργανισμούς.

Το εργαστήριο ξεκίνησε με την παρουσίαση της κας LubicaJeanJeanτου ΔήμουΜπρατισλάβα που αναφέρθηκε στην βιωσιμότητα – αυτονομίατων θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων που ασχολούνται με καλλιτεχνικές δημιουργίες,ακολουθούμενη από τον κο LennardDrogendijkαπό την Ολλανδία εκ μέρους του προγράμματοςCrowdAboutnow.com. Στη συνέχεια, η CristinaFanjulAlonsoτηςCEEIAsturiasπαρουσίασε τον τρόπο διάδοσης του μηχανισμού crowdfunding μέσωσυγκέντρωσηςπολλαπλώνonlinecrowdfundingπλατφορμών αλλά και διοργάνωσηςεπιπλέον διαπροσωπικών συνεδριών. Ο MikeRoystenτηςCrowdcube.comεξήγησετην επιτυχία του προγράμματος χρηματοδότησης από το κοινό που βασίζεται στην απόδοση μετοχών στους «online επενδυτές», ενώ τέλος ο BenjaminTechenτηςTZVorpommernέκλεισετις παρουσιάσεις αναφερόμενος στην πρωτοβουλίαCowork (Συνργασία) από τη Γερμανία που αναφέρεται στην ενημέρωση και δικτύωση  επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη Δημιουργική Βιομηχανία.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριοψήφισαντη συνεργασία του BusinessDevelopmentFriesland(BDF) με την πλατφόρμαCrowdAboutNow.comως την βέλτιστηΚαλή Πρακτική. Βασικός παράγοντας για την επιλογή της αποτέλεσε η προσέγγισήτου διαχειριστή της καλής πρακτικής νασυνδυάζει ταπλεονεκτήματα των τοπικώνθερμοκοιτίδωντουςμε τη δυναμική μιας μεγάλης online πλατφόρμαςcrowdfunding εθνικού επιπέδου. Οι συμμετέχοντες στην αξιολόγησηεκτίμησανεπίσης τα προγραμματισμένα σχέδια του φορέα BDFσε συνεργασίαμε το ΔήμοLeeuwardenm, ως προς τη δημιουργίαμιας περιφερειακήςonline πλατφόρμας γιατις νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπου θα παραπέμπονται σεπιοκατάλληλεςπηγές επενδύσεωνγια συγκεκριμένεςπεριπτώσεις επιχειρηματικής εκκίνησης.

Τηνδεύτερη μέρα της συνάντησης, ηομάδα των εταίρωνεπισκέφθηκε τον χώρο ‘Connect, ένα πρώην εργοστάσιοκλωστοϋφαντουργίαςπου τώραπαρέχει ενοικιαζόμενους χώρους σενέες δημιουργικές εταιρείες. Η κυρία NadaStranskaπεριέγραψε την ιδέα για την αξιοποίηση του χώρουκαιπαρουσίασεαρκετές εταιρείεςπου στεγάζονται εκεί. Μία από αυτέςείναι ηOWL που αποτελεί γραφείοεικονογράφησης, και το οποίο αντιπροσωπεύεικορυφαίους επαγγελματίες γραφίστες, εικονογράφουςκαισχεδιαστές κινούμενων σχεδίωνστην Κεντρική Ευρώπη.

Δεκέμβριος 2013 

‘Η προσέγγιση του DIFASS στη χρηματοδότηση αρχικού σταδίου’                                                                           

Μετά τις προηγούμενες γόνιμες συναντήσεις σε θέματα όπως η διεθνοποίηση και τα μικροδάνεια, οι εταίροι του DIFASS συναντήθηκαν αυτή τη φορά στη Χιχόν (Gijón) της Ισπανίας, όπου και συζήτησαν τους καταλληλότερους τρόπους να παράσχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spinoffs) και επιχειρήσεις αρχικού σταδίου (earlystage). Για τα θέματα αυτά, ο καθηγητής κος Συμεών Καραφόλας έκανε μια θεωρητική ανασκόπηση, αλλά και παρουσίασε τεχνικές αξιολόγησης των ιδεών/προτάσεων των νεοφυών επιχειρήσεων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Κεφάλαια Επιχειρηματικού Κινδύνου και Επιχειρηματικούς Αγγέλους .

Σε αυτά τα πλαίσια, οι σύνεδροι παρακολούθησαν πέντε ακόμη επιτυχημένες περιφερειακές πρωτοβουλίες φιλοξενούμενοι από την IDEPAκαι το CEEIAsturiasστη Gijón και τη Llanera (Αστούρια-Ισπανία) στις 28-29 Νοεμβρίου. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που υλοποιούνται ή/και  χρηματοδοτούνται από (ημι-) δημόσιους οργανισμούς.

Την πρώτη μέρα στη Gijónπαρουσιάστηκαν οι πέντε «καλές πρακτικές»: Aρχικά παρουσιάστηκε η «Πρόσβαση στη Χρηματοδότηση Αρχικού Σταδίου» (AccesstoEarlyStageFinance) που παρουσιάστηκε από την CristinaFanjulAlonsoτου  CEEIAsturias,  και ακολούθησε το «Acceleracelife.com» που παρουσιάστηκε από την KülleTärnovτου Τεχνολογικού Πάρκου του Tallinn(ScienceParkTehnopol). Τρίτη στη σειρά ήταν η παρουσίαση μέσω βίντεο (videopresentation) της «Ακαδημαϊκής Θερμοκοιτίδας» (AcademicIncubator) από την JoannaWdowikτου  Rzeszow στην Πολωνία, την οποία ακολούθησε η παρουσίαση της AlenkaMubiZalaznikαπό το Spiritτης Σλοβενίας του «Προγράμματος Υποστήριξης της Καθοδήγησης» (SupportProgramofMentorship). Η ημερίδα τελείωσε με την παρουσίαση του «Κέντρου Επώασης Επιχειρήσεων» (BusinessIncubationCentre) από τον AlanScraseτου πανεπιστημίου του Southamptonκαι τη συνεργασία του με άλλα 4 πανεπιστήμια στο πρόγραμμα SETsquared.

Οι σύνεδροι ψήφισαν την βορειο-βαλτική συνεργασία «Acceleracelife.com» ως την καλύτερη πρωτοβουλία. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μέσω σεμιναρίων, εργαστηρίων και κατάρτισης σε τεχνικές διεθνοποίησης και επενδύσεων , στοχεύει στη μείωση του κινδύνου αποτυχίας και στην αύξηση του βαθμού επιβίωσης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Τη δεύτερη μέρα, οι εταίροι επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του IDEPAστη Llanera, ξεναγήθηκαν στους χώρους του CEEIAsturias και παρακολούθησαν την τελετή απονομής των ετήσιων επιχειρηματικών βραβείων του CEEI.

Το πρόγραμμα DIFASS διαθέτει ιστοχώρο  www.difass.eu, videos στο κανάλι DIFASS στο youtube (όπου είναι διαθέσιμες όλες οι παρουσιάσεις των «καλών πρακτικών») και Twitternewsfeeds από το @DIFASS.

______________________________________________________________________________________

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το INTERREGIVCProgramme. Ο βασικός  του σκοπός είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των περιφερειακών πολιτικών και εργαλείων.

Το INTERREGIVC προσφέρει χρηματοδότηση για διαπεριφερειακή συνεργασία στην Ευρώπη. Υλοποιείται στα πλαίσια του στόχου Εδαφικής Συνεργασίας και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

______________________________________________________________________________________

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το DIFASS μπορείτε να επικοινωνείτε με:

  • τον υπεύθυνο του DIFASS από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών, κ. Maciej Wożniak στο e-mail Mwozniak@zarz.agh.edu.pl
  • τονprojectmanagerτουDIFASSκ. RobertNemethαπότοPannonBusinessNetworkτηςΟυγγαρίαςστοτηλ. 003694505003 ήστοemailnemeth@pbn.hu
  • τον υπεύθυνο επικοινωνίας του DIFASS κ. Frank Hiddink από το Business Development Friesland της Ολλανδίας στο τηλ. 0031588458045 ή στο e-mail f.hiddink@bdfriesland.nl  
  • τους υπευθύνους του DIFASS στη Δυτική Μακεδονίας, κ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: theodoropoulos@hotmail.com, κ. Σιμεών Καραφόλα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: skarafolas@yahoo.gr και τον κ. Τάσο Σιδηρόπουλο από την ΑΝΚΟ στο e-mail: tsidiropoulos@anko.gr  

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00