banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Ανεφάρμοστο στα πλαίσια της Ευρωζώνης, χωρίς κομματική νομιμοποίηση αλλά με “πρωτότυπες” ιδέες το “Σχέδιο Ανασυγκρότησης” του κ. Τσίπρα (του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου)

0 comment 7 minutes read

1.            Η μοιραία αντίφαση του  “Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης” που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι υπόσχεται την παραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. και συγχρόνως… τη μη τήρηση θεμελειωδών πολιτικών και κανονισμών τους καθώς και την ανατροπή συμβάσεων με τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα μας.

Ο κ. Βούτσης υπήρξε σαφής: “Εμείς δεν είμαστε της λογικής των ισοδύναμων μέτρων”!

Υπόσχεται ουσιασικά ο κ. Τσίπρας μια “μη διαπραγμάτευση” με την Ευρωζώνη (αυτό που ό ίδιος απέδωσε στον πρωθυπουργό)… μέσα στην Ευρωζώνη.

Και αυτά όταν: 

 Η κοινή λογική συμπεραίνει πως, στην Ευρώπη που λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες, είναι αδύνατο, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών, των κοινοβουλίων τους (εθνικών και ευρωκοινοβουλίου) και των κυβερνήσεών τους να δεχτεί τις απαιτήσεις μιας μικρής μειοψηφίας.

 Οι αποφασίζοντες στην Ευρωζώνη, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, επαναλαμβάνουν κάθε τόσο εδώ και χρόνια μονότονα: “Η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των εταίρων της ανεξάρτητα από την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές μόνο αν τηρεί τα συμφωνηθέντα”. 

 Σύντροφοι του κ. Τσίπρα, μέχρι και μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν με κείμενά τους στην ISKRA ότι, στα πλαίσια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης είναι αδύνατο να εφαρμοστούν πολιτικές με τις οποίες δεν θα συμφωνούν τα θεσμοθετημένα Όργανά τους (υπενθυμίζοντάς μας και τους Κανονισμούς της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική επιτήρηση των κρατών-μελών της, αυτήν για όλα τα κράτη της Ε.Ε. και την αυστηρότερη, για τα κράτη με δανειακά προγράμματα έως ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους τους).

2.           Το “Σχέδιο” της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει και κάποιες “πρωτότυπες” ιδέες.

(α) Μας είπε ο κ. Τσίπρας: “Έχουμε μία άλλη λογική, μιλάμε για την ενίσχυση της ζήτησης, την τόνωση της απασχόλησης, που θα φέρει πίσω την πολυπόθητη ανάπτυξη”.

Η γνωστή μας παλαιά λογική, η πριν από την “άλλη” λογική του κ. Τσίπρα, λέει κάτι εντελώς διαφορετικό:

Την ανάπτυξη και, μαζί της, την αύξηση της απασχόλησης την φέρνουν κυρίως η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και της παραγωγικότητας μιας χώρας.

Χωρίς παραγωγική ικανότητα και παραγωγικότητα, η αύξηση της ζήτησης έχει ως δυσμενή αποτελέσματα, εκτός άλλων, την αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση της απασχόλησης.

(β) Ο ίδιος, μη απαντώντας στην ερώτηση “Σε αυτή την πρώτη περίοδο μετά την εκλογική σας νίκη και τη δημιουργία Κυβέρνησης θα χρειαστεί να δανειστείτε; Και τι θα κάνετε με τα χρήματα τα οποία περιμένουμε από το ΔΝΤ στην επόμενη περίοδο, θα τα πάρετε;”, δήλωσε:

“Ανεξάρτητα και προτού έχουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε καταστρώσει και θα υλοποιήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης δε βασίζεται στη λογική ότι κάποιος θα μας δανείσει λεφτά για να προχωρήσουμε”.

Όμως, ποια χώρα σήμερα αποκλείει τη χρηματοδότηση με δανεισμό των “σχεδίων ανασυγκρότησης” ή “επανεκκίνησης της οικονομίας” της;.

3.            Το “Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης”  της Θεσσαλονίκης αποκλίνει σε σοβαρά ζητήματα από τις θέσεις της Πολιτικής Απόφασης του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (που εγκρίθηκε μόλις πριν από 13 μήνες).

Μέχρι να εγκριθεί από ένα επόμενο Συνέδριο, το “Σχέδιο” της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται χωρίς κομματική νομιμοποίηση.

4.           Αντί για πρόχειρα, αποσπασματικά και γενικόλογα κείμενα, όπως το “Σχέδιο” της Θεσσαλονίκης, ας συντάξουν οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής, απαραίτητα για την υλοποίηση των υποσχέσεών τους, Σχέδια Νόμου κι ας τα καταθέσουν στη Βουλή:

– Το Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2015 ή του 2016 (ανάλογα με το πότε πιστεύουν ότι θα είναι στην κυβέρνηση).

 Το Σχέδιο Νόμου για “ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα” (για το οποίο μόνο κοινοτοπίες ακούμε από τον κ. Μηλιό).

 Το Σχέδιο Νόμου για το “Πρόγραμμα Ανάπτυξης” (του οποίου μόνο τους “άξονες”, τους “πυλώνες” κ.τ.τ. παρουσιάζει κάθε τόσο ο κ. Δραγασάκης).

Η ανάγκη για τη σύνταξη αυτών των Σχεδίων Νόμου είναι επείγουσα, αφού ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα και πως απ’ αυτές θα προκύψει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλιώς, πώς να πιστέψουμε ότι οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά δύο χρόνια διαβουλεύσεων δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα βασικά αυτά Κείμενα, θα μπορέσουν να τα ετοιμάσουν, να τα συμφωνήσουν μέσα στο κόμμα τους και με τους συμμάχους τους στην κυβέρνηση, να τα φέρουν σε Συνέδριο (για να εγκριθούν οι αποκλίσεις τους από τις Αποφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου) και τελικά να τα καταθέσουν στη Βουλή έγκαιρα, μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο φόβος της ήττας

Πάσχου Μανδραβέλη

 

Αν «τίποτε δεν εξασφαλίζει περισσότερο την ήττα από τον φόβο της ήττας», τότε η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χάσει, και με μεγάλη διαφορά. Αυτό προκύπτει από τον ανόητο χειρισμό της μετάδοσης της ομιλίας του κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σάββατο (13.9.2014). Ο χειρισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «δόλιος», διότι η δολιότητα προϋποθέτει κάποια ευφυΐα. Οταν προκαλείς το ενδιαφέρον για την ομιλία ενός πολιτικού αρχηγού, σε καιρούς που ουδείς ενδιαφέρεται για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι ήταν Σαββατόβραδο), μόνο για δολιότητα δεν μπορεί να μιλά κάποιος. Γνήσια ανοησία, θα λέγαμε, και λίγο είναι, διότι στην εποχή του Διαδικτύου χάθηκε το «πλεονέκτημα ΥΕΝΕΔ»· οποιοδήποτε πολιτικό γεγονός, οποιαδήποτε ομιλία είναι προσβάσιμη από παντού. Ο χειρισμός της κυβέρνησης έδωσε πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους κινηματίες του, οι οποίοι –παλιά τους τέχνη κόσκινο– διοργάνωσαν «βραδιά Αλέξη Τσίπρα» στις καφετέριες της χώρας με το ηρωικό σύνθημα «δείτε την ομιλία που προσπαθεί να λογοκρίνει η κυβέρνηση».
Αυτά όμως είναι τα επαρχιακά μας και, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τίναξε στον αέρα τη μεταρρύθμιση για ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση, λίγοι θα θυμούνται ύστερα από δέκα χρόνια ότι παραιτήθηκε η ηγεσία της ΝΕΡΙΤ για την ωμή κυβερνητική παρέμβαση· πόσοι θυμούνται ότι το 1985 είχε παραιτηθεί σύσσωμη η ηγεσία της ΕΡΤ γιατί κόπηκε με άνωθεν εντολή η εκπομπή «Τα καμάκια»;
Δυστυχώς όμως ο φόβος της ήττας εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε καταστάσεις χειρότερες· και για την ίδια και για τη χώρα. Ενα από αυτά είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης μετά το ερχόμενο έτος. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι όλα πάνε καλά και το «success story» που διαλαλεί η κυβέρνηση είναι πραγματικό, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι η οικονομική κατάσταση (όχι ημών, αλλά των μελλοντικών γενεών) επιτρέπει χουβαρνταλίκια να δανειζόμαστε με 5-6% των αγορών, έναντι του 2% της τρόικας, υπάρχει ένα τεχνικό αγκάθι, που θα αποκτήσει μεγάλη συμβολική σημασία αν υλοποιηθεί η υπόσχεση του κ. Σαμαρά «όχι άλλο δάνειο κι άλλους ελέγχους από την τρόικα». Το αγκάθι λέγεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η χρηματοδότηση του οποίου δεν λήγει το 2014, όπως των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά το 2016.
Αυτό με απλά ελληνικά σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει του χρόνου να είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης υπό την επιτήρηση μόνο του ΔΝΤ. Αυτό φυσικά δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά μάλλον δεν το μέτρησε πολιτικά και η κυβέρνηση. Σκέφτεται κανείς τι θα ακούει αν, αντί της τρόικας, έλεγχο κάνει μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Βεβαίως, η κυβέρνηση (αλλά και το ΔΝΤ) δεν επιθυμεί τέτοιο σενάριο και όλα δείχνουν ότι προκρίνεται η (πολύ λογική) λύση κάλυψης του υπόλοιπου προγράμματος από τους εταίρους. Αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως «μέγιστη νίκη» (έδιωξε την τρόικα και το ΔΝΤ) και από την αντιπολίτευση ως «νέο μνημόνιο με το οποίο μας δένει χειροπόδαρα η κυβέρνηση». Ποιον θα πιστέψουν οι πολίτες;
Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Ας ηρεμήσουν στην κυβέρνηση κι ας καταλάβουν ότι στον αγώνα του λαϊκισμού παίζουν εκτός έδρας· ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει καλύτερα. Απομένει ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, αλλά το ερώτημα είναι: τον θέλουν;

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00