112
Ο Απόστολος Γαρούφος από το Τσοτύλι Κοζάνης, αφοσιώθηκε στην προώθηση της προσβασιμότητας και της εκπαίδευσης για άτομα με προβλήματα όρασης. Ξεκινώντας από την ανακάλυψή του του κόσμου του Braille και τη μετάφραση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη σε αυτόν τον κώδικα, φτιάχνει την πλατφόρμα “MinaDot” που προσφέρει μεταγραφές κειμένων σε Braille.
Η πρωτοβουλία του οδήγησε στη δημιουργία του “IvyLex”, ενός ηλεκτρονικού λεξικού για τυφλούς, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και προωθώντας την προσβασιμότητα σε πληροφορίες και εκπαίδευση. Μέσα από τη δέσμευσή του στην επέκταση των γνώσεών του και τη συνεχή ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών, επιδιώκει να συνεισφέρει στην πρόοδο και την προσβασιμότητα για όλους.
Ο ίδιος ο Απόστολος δηλώνει στην εφημερίδα μας:
“Ορμώμενος από το Τσοτύλι Κοζάνης (απόφοιτος του ιστορικού Γυμνασίου – Λυκείου Τσοτυλίου), μέλος της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας του πανεπιστημίου και ως φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανακάλυψα έναν εντελώς νέο κόσμο που με ενέπνευσε και συνεχίζει να με εμπνέει.
Από τότε που παρουσιάστηκα σε αυτό το περιβάλλον, απόλαυσα τη δυνατότητα να επιδείξω τις ικανότητές μου και να δημιουργήσω κάτι μοναδικό. Η ιδέα να μεταφράσω το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, το «Μονόγραμμα», σε ένα ηλεκτρονικό κείμενο Braille αποτέλεσε την αρχή ενός σημαντικού εγχειρήματος. Μέσα από την πρωτοβουλία μου δημιουργήθηκε η πλατφόρμα “MinaDot”, η οποία σήμερα προσφέρει απεριόριστες μεταγραφές από την ελληνική και την αγγλική γλώσσα στον κώδικα Braille, εστιάζοντας στην προώθηση της προσβασιμότητας. Το έργο μου επίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη του “IvyLex”, ενός ηλεκτρονικού λεξικού για άτομα με προβλήματα όρασης, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΔΠΘ κ.Ζωή Γαβριηλίδου. Μέσω της επαφής μου με την Braille και την ενασχόλησή μου με άτομα ειδικών δεξιοτήτων, ανέπτυξα αυτά τα έργα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την προώθηση της προσβασιμότητας σε πληροφορίες και παιδεία. Το εγχείρημά μου δεν έχει τελειώσει ακόμα. Προσπαθώ να εμβαθύνω τις γνώσεις μου τόσο στη γραφή Braille όσο και στην ελληνική νοηματική γλώσσα και μέσω αυτών μελετώ πάντα νέες ιδέες και εξελίσσω την τεχνολογία προς όφελος της κοινωνίας. Το μέλλον μου περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διδακτορικών μου σπουδών και τη συνεχή ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα συμβάλλουν στην πρόοδο και την προσβασιμότητα για όλους”.
Περισσότερεςπληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου www.garoufos.edu.gr