309
Αφιέρωμα στον Αγ. Μηνά Εμπορίου Εορδαίας
Από τον Άγιο Μηνά Εμπορίου στη Βυζαντινή Κληρονομιά: Ξενάγηση σε μοναδικά αντίγραφα της Κωνσταντινούπολης
Αφήνοντας πίσω την Αγία Σοφία Κλεισούρας στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χωριό Εμπόριο της Εορδαίας τον πολιούχο του χωριού Άγιο Μηνά , προσκυνήσαμε τα Αγία λείψανα και στη συνέχεια ξεναγήθηκαμε από το κ.Μαγούλα στο μοναδικό πανελλαδικά οικοδομικό έργο, πιστά αντίγραφα της Κωνσταντινούπολης !
Το ιστορικό και η ξενάγηση από τον κ.Μαγούλα τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!
Ο ναός φέρει το όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Μηνά και γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου και χτίστηκε στα θεμέλια παλαιού ναού το έτος 1815 .
Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλιτη Βασιλική με ξύλινη στέγη.
Ο μεγαλύτερος πλούτος του ναού είναι οι αγιογραφίες του που διακρίνονται σε κινητές και ακίνητες και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.
α)Βυζαντινής τεχνοτροπίας που χρονολογούνται από το 1540 έως το 1574.
β)Μακεδονικής τεχνοτροπίας δηλαδή ανάμεικτης βυζαντικής τέχνης και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, είναι οι εικόνες του τέμπλου που χρονολογούνται από το 1815 έως το 1850.
γ)Εικόνες που έφεραν οι πόντιοι πρόσφυγες το 1924 από την Αργυρούπολη του Πόντου και χρονολογούνται από το 1905 έως το 1906.
δ)Εικόνες από το 1930 και μετά με ρυθμό βυζαντινό.
Σήμερα εκτός από τον Ιερό ναό του Αγίου Μηνά υπάρχει και πιστό αντίγραφο του Πύργου του Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, πιστό αντίγραφο του Ναού της του Θεού Σοφίας (Αγια – Σοφιάς) της Κωνσταντινούπολης, παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμοκολύτρας εντός του ναού του Αγίου Μηνά.
Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται από τον Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ Φίλιο.