banner
banner
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
banner
banner

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΙΑΝΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ

0 comment 5 minutes read

6 1 2 3 4 5του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία (3-11-2014) την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τιμήθηκε η μνήμη της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του αγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του αγίου Γεωργίου Μεσιανής, με τη συμμετοχή πολλών πιστών από τη Μεσιανή, τα Κουβούκλια και από τα πλησιέστερα χωριά.

Ο Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε για το Χριστό στη Νικομήδεια στις 23 Απριλίου του έτους 303 και ενταφιάστηκε εκεί. Μετά τη λήξη των αρχαίων διωγμών το έτος 313 (με το γνωστό διάταγμα της ανεξιθρησκίας από τον Μέγα Κωνσταντίνο και το Λικίνιο στα Μεδιόλανα) έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου και η μετακομιδή του από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας στη Λύδδα της Παλαιστίνης (πατρίδα της μητέρας του Αγίου) και ο εκ νέου ενταφιασμός του στο μεγαλοπρεπή Ναό στη Λύδδα, που φέρει το όνομά του. Συγχρόνως έγιναν και τα εγκαίνια του ι. Ναού.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο πλαισίωσαν στη Θεία Λειτουργία οι πατέρες: ο π. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), ο π. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα), ο π. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα), ο π. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή), ο Διάκονος π. Μάξιμος Γεωργόπουλος και ο γράφων.

Στο Αναλόγιο τους ύμνους της εορτής έψαλαν οι ψάλτες: ο κ. Μιλτιάδης Ηλιάδης, θεολόγος και καθηγητής της Βυζαντινής μουσικής, ο κ. Δαμιανός Ηλιάδης και ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου. Υπέροχο σε μελωδία και εκτέλεση ήταν το Χερουβικό σε ήχο γ’, του Αθανασίου Καραμάνη, που έψαλε ο κ. Ηλιάδης. Όσο ακούς, με καλή εκτέλεση, τέτοια μαθήματα, τόσο διαπιστώνεις το ανυπέρβλητο της μουσικής γραφής αυτών των μεγάλων δασκάλων, όπως ο Καραμάνης, ο Χρύσανθος, ο Ταλιαδώρος.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προσήλθαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής Βαθυλάκκου (δηλαδή των χωριών Βαθυλάκκου και Μεσιανής, του οικισμού Κουβουκλίων και των χωριών Ροδίτη και Λευκάρων). Ο εκκλησιασμός, εκτός του ότι ανήκει στη σφαίρα του πολιτισμού, αφήνει το στίγμα του μέσα στις τρυφερές υπάρξεις των παιδιών, ένα στίγμα που μπορεί να γονιμοποιηθεί και να δώσει καρπούς ελευθερίας και ανοιχτής κοινωνίας με το Θεό και τον άνθρωπο. Και οι δάσκαλοι εκτιμούν καλύτερα από τον καθένα την αξία και την ανάγκη της καλλιέργειας της ανθρωπιάς στον άνθρωπο, κυρίως στο παιδί.

Την παρουσία τους στη Θ. Λειτουργία έδωσαν και οι αυτοδιοικητικοί: Ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζήνων Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσιανής κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Πλατανορέματος κ. Γεώργιος Λαγογιάννης.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος μίλησε για την ασκητικότητα που ήταν και εξακολουθεί να είναι βασικό ιδίωμα της προσωπικής ζωής των χριστιανών σε όλο το ηλικιακό φάσμα και των δύο φύλων, όσο και αν οι αντιλήψεις της εποχής μας ενοχλούνται και την μεταθέτουν σε όλο και πιο μεγαλύτερες ηλικίες. ‘’Δεν πειράζει το ένα, δεν πειράζει το άλλο και η κοινωνία μας έχει ξεχαρβαλωθεί, καθώς κάθε μέρα, λίγο-λίγο ξεφτίζει ο κοινωνικός ιστός’’ είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. Μίλησε επίσης για την αμαρτωλότητα, που η επίγνωσή της είναι σωτήρια, αφού οδηγεί τον άνθρωπο στη μετάνοια και στην εκζήτηση του θείου ελέους και της χάρης του Θεού, που τελικά σώζει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο ιερός ναός παρέθεσε κέρασμα και τράπεζα στο εκκλησίασμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μορφωτικού συλλόγου Μεσιανής. Μαζί με τα νόστιμα εδέσματα και το ντόπιο κρασί, προσέφεραν ρόδια και δροσιστικότατο χυμό από ρόδια παραγωγής Μεσιανής. Μας θύμισαν το χυμό ροδιού, που αφθονεί στους Αγίους Τόπους.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ως ήλιος έμψυχος, τη ση αθλήσει φανείς, θεσμώ έδυς φύσεως, αλλ’ ανατέλλεις εκ γης, δια των λειψάνων σου, όλος λελαμπρυσμένος, τη του Πνεύματος αίγλη, εκλάμπων τη οικουμένη, ιαμάτων ακτίνας, Γεώργιε μεγάλαθλε, πιστών η αντίληψις.

Μεγαλυνάριον.
Πλήρες ευωδίας αγιασμού, δίκην μυροθήκης, εκ λαγόνων ώφθη της γης, το σεπτόν σου σκήνος, Γεώργιε παμμάκαρ, αρωματίζον κόσμω, θαυμάτων χάριτας.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00