Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί παρουσίασαν μαζί ένα μεγάλο χάρτη των τουρκικών λαών. Πρόκειται για την ιδεολογία του Παντουρανισμού, η οποία προκαλεί την αντίδραση της Ρωσίας, διότι τοποθετεί το λίκνο του τουρανικού πολιτισμού σε ρωσικό έδαφος.
Ο Μπαχτσελί που συγκυβερνά με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος του ακραίου τουρκικού εθνικισμού και των Γκρίζων Λύκων. Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκυβερνά στην Τουρκία. Από το 1999 μέχρι το 2002 συμμετείχε με το κόμμα του και μάλιστα ως Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως σε μία τρικομματική συνεργασία με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και με τον Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Ετσεβίτ, όπως θυμόμαστε, ήταν Πρωθυπουργός το 1974 και διέταξε την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Υπουργός Εξωτερικών στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν ο μακαρίτης Ισμαήλ Τζεμ. Επιζητώντας φιλία με αυτή την κυβέρνηση ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου χόρεψε τον Ιούνιο του 2001 ζεϊμπέκικο υπό τα χειροκροτήματα του Τζεμ. Δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα επιδιώκει να επανέλθει στο προσκήνιο, χόρευε με τους … λύκους, για να θυμηθούμε την αμερικανική ταινία με τον Κέβιν Κόστνερ.
Το ζεϊμπέκικο του 2001 έδωσε λανθασμένα μηνύματα στην Άγκυρα και μάλιστα όταν στην εξουσία ήταν ο εισβολέας της Κύπρου με συγκυβερνήτη τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ημέρα που ο Έλληνας ΥΠΕΞ χόρευε ζεϊμπέκικο, ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος ήταν παρών σε μνημόσυνο αγνοουμένων από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Τα ζεϊμπέκικα και γενικότερα η τακτική κατευνασμού της Τουρκίας δεν βελτίωσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιθέτως αποθράσυναν την Άγκυρα, η οποία έχει μία σταθερή διεκδικητική γραμμή, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία.
Αυτή την αποθράσυνση είδαμε και το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όταν έγινε η συνάντηση για το Κυπριακό υπό τη προεδρία του κ. Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η αποκάλυψη των επισήμων πρακτικών και η δημοσίευσή τους στην κυπριακή εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ καταδεικνύει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεση της χώρας του να διατηρήσει τα κατοχικά στρατεύματα στη Μεγαλόνησο επί 15 τουλάχιστον έτη μετά την οποιαδήποτε λύση. Τότε θα ξανασυζητηθεί το θέμα με γνώμονα τα τουρκικά συμφέροντα. Οι απακαλύψεις δεν εκπλήσσουν όσους έχουν ρεαλιστική προσέγγιση των εθνικών μας ζητημάτων. Εκπλήσσουν ή μάλλον αφήνουν εκτεθειμένους εκείνους, οι οποίοι επιμένουν στη λογική των υποχωρήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων, όπως αφελώς υποστηρίζει το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ της Κύπρου. Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία με την πρόταση για δύο κράτη ουσιαστικά αποβλέπει σε μία μορφή χαλαρής συν-ομοσπονδίας, μέσω της οποίας θα έχει τον πλήρη έλεγχο στον Βορρά και μερικό έλεγχο στον Νότο. Θα πρέπει να σταματήσουν οι μεμψιμοιρίες ότι δήθεν η Αθήνα και η Λευκωσία ευθύνονται για την κακή πορεία των διαπραγματεύσεων και να δούμε την αλήθεια κατάματα. Ο Αττίλας δεν έχει καμία διάθεση να αποχωρήσει ή να υποχωρήσει.
Ας ενδυναμώσουμε την αμυντική θωράκιση της Ελλάδος και της Κύπρου.