Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη Σιάτιστα με φίλους ορειβάτες για να διαμαρτυρηθούμε για όσα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς. Για την πέρα από κάθε λογική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ξεχωριστής ομορφιάς και σπάνιου για την βιοπικοιλότητα του βουνό της Δυτικής Μακεδονίας, το Μπούρινο.
Τόσα χρόνια ορειβάτισσα στα βουνά της πατρίδας μας πάντα βρίσκω κάτι μοναδικό για το θαύμα της φύσης που συντελείται μπροστά στα μάτια μας και για όσα πρέπει να προστατεψουμε για τις επόμενες γενιές.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το πανέμορφο βουνό μας:
Η σπάνια βιοπικοιλότητα του. Η ποώδης βλάστησή του και ειδικά τα αγριολούλουδα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια ή και μοναδικά στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 15 είδη ενδημικά στην Ελλάδα και 8 ενδημικά στον κόσμο.
Λόγω της βιοποικιλότητάς του, ο Μπούρινος είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000.
Δύο- τρία είδη αγριολούλουδων του Μπούρινου είναι μοναδικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η μοναδικότητα αυτή και η σπανιότητα της χλωρίδας του καθιστούν αυτό το βουνό βοτανολογικό παράδεισο
Στην μικρή αυτή γωνιά της ελληνικής γης, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει εμφανή σημάδια σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών της Ευρώπης και της Αφρικής.
Για την ακρίβεια, είναι το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα και την Ευρώπη όπου αποκαλύπτεται ο μανδύας της Γης.
Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς της, η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως γεωπάρκο, με την ονομασία Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης ή Τηθύος, το οποίο είναι υποψήφιο για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, καθώς είναι μια από τις πιο αρχέγονες περιοχές του πλανήτη.
Εδώ, φιλοξενούνται τα παλαιότερα πετρώματα της Ελλάδας που χρονολογούνται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρόνια.
Ο Μπούρινος και οι γύρω ορεινές περιοχές, περιέχουν τον απολεσθέντα κόσμο της Παγγαίας. Πριν από 237 εκατομμύρια χρόνια όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες στην Παγγαία και η θάλασσα της Τηθύος ήταν η μεγάλη κεντρική θάλασσα.
Μετά από μια μακρά γεωλογική εξέλιξη, η Παγγαία χωρίστηκε για να δημιουργήσει την Αφρική, την Ευρώπη και τον αρχαίο ωκεανό της Τηθύος.
Η γεω-ιστορική θέση του Μπούρινου, όπου η επαφή πετρωμάτων σαν αυτά, ήταν η πρώτη που αναγνωρίστηκε επίσημα από γεωλόγους επιστήμονες.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν επιτυγχάνεται απλά με την εγκατάσταση ΑΠΕ. Ο τόπος χωροθέτησης και τα συνοδα έργα προσδιοριζουν αν οι ανεμογεννήτριες είναι πραγματικά φιλικές προς το περιβάλλον. Και στον Μπούρινο δεν είναι.
Βασιλική Ρεπανά
Πάει και τελείωσε. Υπάρχει σχέδιο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.