“Από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, πριν περίπου 250 χρόνια, η οικονομική ευμάρεια και η ενεργειακή ασφάλεια της Βρετανίας βασίστηκαν στην πρόσβαση σε άφθονες εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο“. Αυτή είναι η εισαγωγή σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες στο βρετανικό Guardian και υπογράφεται από 50 καθηγητές Βρετανικών πανεπιστημίων. Και συνεχίζει:
του φυσικού αερίου που θα χρειάζεται. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται έτσι για πάντα.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Το ιστολόγιό μας, μέσα σε λίγους μήνες παρουσίας, συζητιέται ήδη ως σημείο αναφοράς για το λιγνίτη στην Ελλάδα και εμφανίζεται πολύ ψηλά στις μηχανές αναζήτησης για το λήμμα “λιγνίτης”. Έχει παρουσιάσει -και σχολιάσει- το προηγούμενο διάστημα επώνυμα άρθρα και μπορεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για όλους όσους ενδιαφέρονται για το λιγνίτη και για τη φθηνή ενέργεια στη χώρα. Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι αναρτημένη από την πρώτη μέρα στο ιστολόγιο.
Αποθέματα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, επενδύσεις έχουν ήδη γίνει σε ορυχεία και ΑΗΣ, η τεχνολογία εξελίσσεται και οι νέοι ΑΗΣ δεν έχουν καμιά σχέση με τους παλιούς, παντού στον κόσμο ο λιγνίτης συνεχίζει να αξιοποιείται. Πολιτική βούληση και προγραμματισμός χρειάζεται, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών, ξεκινώντας απ’ τα ήδη ανοικτά ορυχεία, στα οποία οι επενδύσεις έχουν ήδη γίνει. Θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενη ενέργεια, η εθνική ενεργειακή πολιτική πρέπει να βασίζεται στην αξιοποίηση εκείνων των εγχώριων πηγών που παρέχουν την πιο φθηνή καιαξιόπιστη –κι όχι τυχαία– ηλεκτροπαραγωγή, σήμερα αυτό μπορεί να το δώσει ο λιγνίτης, αύριο -ενδεχομένως- το φυσικό αέριο της Κρήτης, αν και Κατάρ μάλλον δεν πρόκειται να γίνουμε …
Όταν οι πολιτικοί φαίνονται να μην ακούν, παρά μόνο αν τους μιλούν οι δανειστές ή οι εργολάβοι, δεν είναι καιρός ν’ ακουστεί και η φωνή των πανεπιστημιακών και των μηχανικών για το κόστος της ενέργειας στη χώρα; “Η ισχύς εν τη ενώσει” και στην παρούσα φάση ο λιγνίτης χρειάζεται τη στήριξη όλων μας: να αποφύγουμε το μετέωρο βήμα της χώρας στο κενό του αβέβαιου ενεργειακού εφοδιασμού από εισαγόμενα καύσιμα, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, να συνθέσουμε τις απόψεις και να τοποθετήσουμε ξανά το λιγνίτη στην ενεργειακή σκακιέρα.