Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025

 Δυτική Μακεδονία: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων από τη ΔΕΗ που περιλαμβάνουν αντλιοταμίευση, φωτοβολταϊκά, αποθήκευση ενέργειας και μια μονάδα που θα αξιοποιεί απορριμματογενή καύσιμα, θα παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση.

0 comment 2 minutes read

 Δυτική Μακεδονία: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων από τη ΔΕΗ που περιλαμβάνουν αντλιοταμίευση,  φωτοβολταϊκά, αποθήκευση ενέργειας και μια μονάδα που θα αξιοποιεί απορριμματογενή καύσιμα, θα παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση.


 

 

Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εκτεταμένου και πολυδιάστατου επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ, το οποίο σηματοδοτεί τη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο ενεργειακό και οικονομικό μοντέλο. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την «πράσινη» μετάβαση και την αξιοποίηση του μεταλιγνιτικού τοπίου, προωθείται ένα πλήθος έργων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το νέο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο κατέχει η ανάπτυξη νέων έργων αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μέσω αντλησιοταμίευσης όσο και μέσω σταθμών με μπαταρίες (BESS). Ενδεικτικά, στο ορυχείο Καρδιάς σχεδιάζεται μονάδα αντλησιοταμίευσης 320 MW, ενώ στο Νότιο Πεδίο άλλη μία μονάδα 240 MW, συνολικού κόστους άνω των 700 εκατ. ευρώ και με τη δημιουργία άνω των 1.000 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, υλοποιούνται έργα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες συνολικής ισχύος 300 MW, σε περιοχές όπως το Αμύνταιο, η Πτολεμαΐδα και η Μελίτη, όλα σε εγγύτητα με μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Επιπλέον, προχωρούν σημαντικές επενδύσεις σε νέες μορφές παραγωγής, όπως η μονάδα συμπαραγωγής ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση και η μονάδα υδρογόνου 50 MW στο Αμύνταιο, ενώ η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου 350 MW. Εάν υλοποιηθεί το mega Data Center 300 MW, τότε η ισχύς της θα αυξηθεί σε 500 MW, ενώ νέα μονάδα φυσικού αερίου 100 MW δρομολογείται στον Άγιο Δημήτριο.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η αξιοποίηση των παλαιών γεννητριών του ΑΗΣ Καρδιάς ως σύγχρονων πυκνωτών για τη ρύθμιση της τάσης και της συχνότητας του ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια και την ευστάθεια του δικτύου υπερυψηλής τάσης.

Ξεχωριστή θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής καταλαμβάνει η δημιουργία μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων τύπου Waste2Energy στην Πτολεμαΐδα. Η νέα αυτή μονάδα, ισχύος περίπου 38 MW, θα αξιοποιεί απορριμματογενή καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καλύπτοντας και ανάγκες τηλεθέρμανσης. Η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ θα εξοπλιστεί με υπερσύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία και θα δίνει έμφαση στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας. Το έργο αυτό σηματοδοτεί μια δυναμική στροφή της περιοχής σε πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Συνολικά, η Δυτική Μακεδονία μετατρέπεται σε κόμβο καθαρής ενέργειας και καινοτομίας, φιλοξενώντας ενεργειακά έργα που ξεπερνούν τα 2.000 MW σε ισχύ και προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και «πράσινου» παραγωγικού μοντέλου για τις επόμενες δεκαετίες.

Leave a Comment

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Σαλακίδης Ιωάννης – Ατομική Επιχείρηση

ΑΦΜ: 046450157, ΔΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δ/νση Έδρας: Ζαφειράκη 3, ΤΚ 0100 Κοζάνη

Email: info@efkozani.gr

Τηλ. 24610-25112

Ιδιοκτήτης, νόμιμος εκπρόσωπος και διευθυντής: Σαλακίδης Ιωάννης

Διευθύντρια Σύνταξης: Μαρία Τσακνάκη

Διαχειριστής: Σαλακίδης: Ιωάννης

Δικαιούχος του ονόματος τομέα (domain name): Σαλακίδης Ιωάννης

Efkozani logo

@2024 – All Right Reserved. Hosted and Supported by Webtouch.gr

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
    -
    00:00
    00:00